Καμιά αναφορά Ζελένσκι στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Το ΑΚΕΛ δεν παρέστη στη Βουλή καταδικάζοντας την παρουσία “μαχητών” του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του Βλ. Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων.

 cache_726x510_Crop_medium_1442071_358605_742022 Χωρίς καμιά αναφορά στην κατοχή εδαφών της Κύρου από την Τουρκία και με το γνωστό πομπώδες ύφος ο ουκρανός προεδρος Β.Ζελένσκι απύθυνε ομιλία του στην Κυπριακή Βουλή.

Το ΑΚΕΛ αρνήθηκε να παρακολουθήσει την ομιλία Ζελένσκι μετά την αφόρητα προκλητική παρουσία δύο ναζιστών στελεχών του Αζόφ  στο διάγελμα Ζελένσι το μεσημέρι στην Βουλή των Ελλήνων.

Σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ ανέφερε ότι “μετά την παρουσία «μαχητή» του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του Βλ. Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων, το ΑΚΕΛ δεν θα παραστεί στη σύνοδο της Βουλής των Αντιπροσώπων για το διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκράτη.”
Επισημαίνεται  ότι το ΑΚΕΛ είχε εκφράσει εξ αρχής τις επιφυλάξεις του για το διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, λαμβάνοντας υπόψη τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας. Ωστόσο, θα παρευρισκόταν στη σύνοδο, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το λαό της Ουκρανίας που βιώνει τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής και της γεωπολιτικής διελκυστίνδας Δύσης-Ρωσίας. Η σημερινή εξέλιξη όμως με την επιλογή να προβληθούν νεοφασίστες στο διάγγελμα Ζελένσκι δεν επιτρέπει την παρουσία μας. Είμαστε αμέριστα αλληλέγγυοι με το λαό της Ουκρανίας όχι με τις νεοφασιστικές ομάδες που έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για το δράμα της Ουκρανίας.
Το ΑΚΕΛ καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και απαίτησε την κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Πυξίδα μας πάντοτε είναι το διεθνές δίκαιο, η ειρηνική επίλυση διαφορών και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επισημαίνουμε επίσης ότι ο κυπριακός λαός, θύμα του δίδυμου ΝΑΤΟϊκού εγκλήματος, ανέμενε και αναμένει ακόμα την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας, η οποία σήμερα –σε μια εξωφρενική αντιστροφή της λογικής- αναγορεύεται σε «ειρηνοποιό δύναμη» και «εγγυητή ασφάλειας».

Τι είπε ο Πρόεδρος

Την ενόχλησή του για τη μη καταδίκη από πλευράς του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο κατά την ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την έξοδό του από το Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία.

Όπως ανέφερε, «δεν περιμέναμε αναφορά στην τουρκική εισβολή σήμερα, βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει. Αυτό που σήμερα αναμέναμε ήταν να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια που είχαμε υποφέρει το 1974».

«Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων», προσέθεσε ο κ. Αναστασιάδης και υπογράμμισε πως «αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς τη διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχτούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο από τις αρχές που διέπουν μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια δυστυχώς ανύπαρκτα γεγονότα».

Κληθείς να σχολιάσει την απουσία του ΑΚΕΛ από την ομιλία του Ουκρανού Προέδρου στην ολομέλεια του σώματος, ανέφερε ότι «είναι δικαίωμα της κάθε δύναμης να συμπεριφερθεί (όπως επιθυμεί), ο λαός κρίνει».

Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στις θέσεις αρχών σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό, ο Πρόεδρος απάντησε «βεβαίως. Υπάρχει αμφιβολία;».

Σε ερώτηση σχετικά με τα σχόλια της Αμερικανίδας Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ για τον East Med, ο Πρόεδρος επανέλαβε πως το μέλλον του αγωγού «θα κριθεί μετά τη μελέτη βιωσιμότητας», συμπληρώνοντας πως «αυτό που παρατηρείται σήμερα είναι μία μελέτη ή μία ανάγκη μελέτης εναλλακτικών πηγών προμήθειας προς την ΕΕ με βάση τα νέα δεδομένα. Συνεπώς θα κριθεί από τις μελέτες, από την ποσότητα προς διάθεση αερίου και ως εκ τούτου δεν θεωρώ ότι απεκλείσθη».

Ερωτηθείς για την αναφορά του κ. Ζελένσκι στα «χρυσά» κυπριακά διαβατήρια που έχουν παραχωρηθεί σε Ρώσους ολιγάρχες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει με τη διαδικασία ανάκλησης τεσσάρων από τους 850 που είναι στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ. Οι υπόλοιποι αντιλαμβάνεστε δεν έχουν πάρει το σχετικό διαβατήριο από την Κυπριακή Δημοκρατίας».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε με την κ. Νούλαντ η ετοιμότητα των ΗΠΑ να δώσουν μαχητικά F-16 στην Τουρκία, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως «εστίασα την προσοχή μου στο Κυπριακό, στο τι πρέπει να γίνει, στο τι δεν πρέπει να γίνει και όχι στις πολιτικές που η Αμερική ακολουθεί έναντι τρίτων χωρών. Βεβαίως δεν παρέλειψα να επισημάνω ότι θα ήθελα να δω την ίδια αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν έναντι της Ρωσίας και έναντι μίας χώρας η οποία μάλιστα αρνείται να εκτελέσει τις αποφάσεις που έχει πάρει είτε το ΝΑΤΟ, είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποψήφια χώρα της οποίας είναι η Τουρκία».

 

Η ΕΔΕΚ

Ανεξάρτητα από το γεγονός, πως απο την πλευρά της ΕΔΕΚ εκφράστηκε αμέριστη συμπαράσταση κατανόησης στον Ουκρανικό λαό για τα όσα βιώνει και απο την αρχή, ΕΔΕΚ καταδίκασε κάθε πολιτική ή στρατιωτική αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων εδαφικής ακεραιότητας ανεξαρτήτου κράτους, λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι σήμερα στην ομιλία του προς το κυπριακό κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας απέφυγε συνειδητά να αναφερθεί στην συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του 37% του Κυπριακού εδαφους και στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου, σε μια μάλιστα στιγμή που ο ιδιος επιζητεί αλληλεγγύη προς την χωρα του και υποστήριξη όσο αφορά την ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΔΕΚ ήταν το κόμμα το οποίο είχε προτείνει οτι δέν υπήρχε λόγος για να απευθυνθεί στην κυπριακή Βουλή και ότι δεν υπήρχε οποιοσδήποτε λόγος για περισσότερη εμπλοκή της Κύπρου, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής με την στάση του ο Ουκρανός Πρόεδρος ποτέ δεν υποστήριξε τα δίκαια αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ποτέ δεν καταδίκασε την τουρκική εισβολή, την συνεχιζόμενη κατοχή, την εθνοκάθαρση και τον παράνομο εποικισμό των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας και εξέφρασε ευχαριστίες προς την τουρκική κυβέρνηση του Ερντογάν.

ΔΗΣΥ

“Η σημερινή παρέμβαση του Προέδρου της Ουκρανίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατέδειξε στην ολότητά της τη βαρβαρότητα της ρωσικής εισβολής και το μέγεθος της καταστροφής και του πόνου που αυτή έχει αφήσει πίσω της, όπως συνέβη και με την κτηνωδία στη Μπούκα και με τα λόγια να φαντάζουν φτωχά για την όποια περιγραφή.

Στεκόμαστε δίπλα στον ουκρανικό λαό στην πιο δύσκολή του ώρα με όλες μας τις δυνάμεις όπως το έχουμε δηλώσει και πράξει από την έναρξη του πολέμου  εφόσον τα όσα τραγικά συμβαίνουν στην Ουκρανία, μας αφορούν και ως Κύπριους αλλά και ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ακρωτηριασμένη από την τουρκική εισβολή και κατοχή Κύπρος, δεν μπορεί παρά να αντιμάχεται κάθε αυταρχική και αναθεωρητική συμπεριφορά που οδηγεί σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αυτή είναι η πραγματικότητά μας από το 1974 μέχρι και σήμερα και δεν αναμένουμε να αλλάξει με απλές αναφορές όσο απαραίτητες και να είναι, αλλά με την πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου όπως σωστά την αξιώνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου απέναντι στα όσα βλέπουμε στην Ουκρανία με ευθύνη της Ρωσίας.

Πάνω από όλα όμως, τα όσα είπε σήμερα ο Πρόεδρος Ζελένσκι ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στη ζυγαριά της οποίας μπαίνουμε όλοι εντός και εκτός χώρας. Η αποχή του ΑΚΕΛ κρίνεται αυστηρά από την ίδια την κοινωνία. Εμείς σε αυτήν την κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη, με τον πόλεμο να σοβεί στα σπλάχνα της, λειτουργούμε εντός των δυνατοτήτων μας και από κοινού με την ευρωπαϊκή μας οικογένεια και προς αρωγή του ουκρανικού λαού αλλά και για να επέλθει ένα τέλος στον πόλεμο το συντομότερο.”

ΕΛΑΜ

Ακούσαμε με προσοχή όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφορικά με το δράμα που βιώνει ο ουκρανικός λαός και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας.

Την ίδια στιγμή, ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) δεν μπορούμε να κρύψουμε την απογοήτευσή μας, για το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου στο δράμα που βιώνει ο κυπριακός ελληνισμός από το 1974, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής των εδαφών μας.

Τα μηνύματα αυτά ευελπιστούμε να ηχήσουν ως σειρήνες στα αυτιά της Κυβέρνησης και πόσο μάλλον του Υπουργείου Εξωτερικών, αναλαμβάνοντας άμεσα δράση γνωστοποίησης της πραγματικής πτυχής του Κυπριακού Προβλήματος.