Τι λένε οι Ρώσοι για τα εργαστήρια βιολογικού πολέμου των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Ο Igor Kirillov, επικεφαλής των δυνάμεων ακτινοβολίας, χημικής και βιολογικής προστασίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας δήλωσε πως στα εργαστήρια USBioUkraβιολογικού πολέμου της Ουκρανίας ετοίμαζαν ιούς σαν την ”γρίπη των πτηνών”

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να μελετά τα υλικά των αμερικανικών στρατιωτικών βιολογικών προγραμμάτων που συμμετέχουν σε εργαστήρια στην Ουκρανία.

«Έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του έργου UP-4, το οποίο υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή εργαστηρίων στο Κίεβο, το Χάρκοβο και την Οδησσό και σχεδιάστηκε για την περίοδο έως το 2020. 

Στόχος του ήταν να μελετήσει την πιθανότητα εξάπλωσης ιδιαίτερα επικίνδυνων λοιμώξεων μέσω των αποδημητικών πτηνών, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής παθογονικότητας της γρίπης H5N1, της οποίας το ποσοστό θνησιμότητας για τον άνθρωπο φτάνει το 50%, καθώς και της νόσου του Newcastle», είπε ο Kirillov.

Εξήγησε ότι λόγω της εδαφικής θέσης της Ουκρανίας, στην επικράτεια της οποίας τέμνονται οι διηπειρωτικές διαδρομές μετανάστευσης πτηνών, μελετήθηκαν 145 βιολογικά είδη σε αυτά τα βιοεργαστήρια.

«Ταυτόχρονα, εντοπίστηκαν τουλάχιστον δύο είδη αποδημητικών πτηνών, οι διαδρομές των οποίων περνούν κυρίως από το έδαφος της Ρωσίας», είπε.

Σύμφωνα με τον Kirillov, μελετήθηκαν επίσης οι διαδρομές των αποδημητικών πτηνών, οι διαδρομές των οποίων περνούν από άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.