Οι διακινητές ναρκωτικών στη Βουλγαρία στη δίκη της Credit Suisse για ξέπλυμα χρήματος στην Ελβετία

Ζωντανές λεπτομέρειες του σκοτεινού κόσμου του οργανωμένου εγκλήματος στη imagewΒουλγαρία, τη φτωχότερη χώρα της ΕΕ και μία από τις πιο διεφθαρμένες, έρχονται στο φως, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας.

Την προηγούμενη βδομάδα, ξεκίνησαν ακροάσεις στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας σε μία υπόθεση ξεπλύματος χρήματος, στην οποία η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η Credit Suisse, δικάζεται μαζί με πολλούς άλλους κατηγορούμενους.

Παρόλο που δεν συμπεριλαμβάνεται στους κατηγορούμενους, το μακρύ κατηγορητήριο περιστρέφεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από τις δραστηριότητες του φυγά, πρώην παλαιστή, Έβελιν Μπάνεφ, ή αλλιώς του «βασιλιά της κοκαΐνης». Οι εισαγγελείς λένε ότι ήταν επικεφαλής ενός μεγάλου δικτύου, μέρος του οποίου ξέπλυνε πάνω από 146 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (€138 εκ.) από το 2004 μέχρι το 2008, και ότι η Credit Suisse απέτυχε να τον σταματήσει.

Ωστόσο, η δική εξετάζει μόνο το φερόμενο ξέπλυμα από τον Φεβρουάριο 2007 μέχρι τον Δεκέμβριο 2008, καθώς η υπεράσπιση επικαλέστηκε την παραγραφή των παλαιότερων αδικημάτων.

Τρεις Βούλγαροι δικάζονται, δύο εκ των οποίων είναι στενοί συνεργάτες του Μπάνεφ και η τρίτη είναι γυναίκα, η οποία δούλευε ως διευθύντρια σχέσεων στην Credit Suisse.

Ο 57χρονος Μπάνεφ, καταζητείται από την Ίντερπολ, μετά που η γενέτειρά του Βουλγαρία τον καταδίκασε το 2018 ότι είναι ο εγκέφαλος μιας ομάδας οργανωμένου εγκλήματος που ξεπλένει κέρδη που σχετίζονται με ναρκωτικά. Επίσης έχει καταδικαστεί εν τη απουσία του από τη Ρουμανία και την Ιταλία.

Ο Μπάνεφ κρύβεται από το 2018. Είχε κρατηθεί στην Ουκρανία τον περασμένο Σεπτέμβρη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος όταν διαπιστώθηκε ότι έχει ουκρανική υπηκοότητα και επομένως δεν μπορούσε να εκδοθεί.

Έχει κληθεί να καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης από το ελβετικό δικαστήριο στο τέλος Φεβρουαρίου, αλλά, όταν το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικοινώνησε με τον δικηγόρο του στη Βουλγαρία, αυτός αρνήθηκε να σχολιάσει.

Στο μεταξύ, το δικαστήριο θα ακούσει καταθέσεις από τους στενότερους συνεργάτες του Μπάνεφ. Ο ένας είναι ένας 60χρονος παιδικός του φίλος, ο οποίος προπονούταν μαζί του στο ίδιο γυμναστήριο και τον οποίο οι εισαγγελείς αποκαλούν τη «βιτρίνα» του Μπάνεφ. Αυτός και ακόμα ένας κατηγορούμενος κατηγορούνται ότι διευκόλυναν το ξέπλυμα εσόδων από διακίνηση ναρκωτικών στην Ελβετία.

Η τρίτη κατηγορούμενη είναι μία πρωταθλήτρια του τένις βουλγαρικής καταγωγής, η οποία εργαζόταν ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στην Credit Suisse, όταν η συμμορία διέπραξε τις πολλαπλές συναλλαγές της. Η 49χρονη κατηγορείται ότι διέπραττε συναλλαγές σχεδιασμένες να αποκρύπτουν την εγκληματική προέλευση των χρημάτων, χωρίς τις απαραίτητες «διευκρινίσεις».

Οι εισαγγελείς λένε ότι αποδέχτηκε καταθέσεις χαρτονομισμάτων, που έφταναν σε βαλίτσες από διάφορα μέρη της Ευρώπης, καθώς και λεφτά από διακίνηση ναρκωτικών που εμβάζονταν από εταιρείες offshore.

Τόσο αυτή, όσο και η τράπεζα έχουν απορρίψει τις κατηγορίες. «Η πελάτισσά μας έχει καταστραφεί από τα 13 χρόνια ερευνών» ανέφερε ο Gregoire Mangeat, δικηγόρος της γυναίκας, προσθέτοντας ότι η περίπτωσή της είναι «ντροπή» και τραγική. Η Credit Suisse είπε σε δήλωσή της ότι «θα υπερασπιστεί σθεναρά τον εαυτό της στο δικαστήριο».

Η εισαγγελία λέει ότι ο Μπάνεφ δραστηριοποιούταν χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο πάνω από 200 εταιρειών, με τα ξεπλυμένα χρήματα να επενδύονται στη Βουλγαρία στον χρηματοοικονομικό τομέα και στον τομέα ακινήτων, ειδικά στην κατασκευή πολυτελών ακινήτων στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η «εγκληματική οργάνωση» του Μπάνεφ, «διείσδυσε στο πολιτικό και δικαστικό περιβάλλον της Βουλγαρίας», στο ψηλότερο επίπεδο.

Δικαστήρια στη Βουλγαρία υποστηρίζουν ότι ο Μπάνεφ κατέχει διαβατήρια από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βενεζουέλας. «Παίζει στη διεθνή σκηνή. Μπορεί να πουλήσει το εμπόρευμά του στις μεγαλύτερες αγορές, σε Ιταλία και Ισπανία, και τον εμπιστεύονται τα καρτέλ της Νοτίου Αμερικής», είπε στο ΓΠΕ ο Tihomir Bezlov, ειδικός στο οργανωμένο έγκλημα στη δεξαμενή σκέψης «Κέντρο για τη Μελέτη της Δημοκρατίας».

Στη δίκη είδαν το φως της δημοσιότητας βίαια περιστατικά από το περιβάλλον του Μπάνεφ, συμπεριλαμβανομένου της δολοφονίας το 2005 του πρώην συνέταιρού του Konstantin Dishliev. Τρία χρόνια αργότερα η μητέρα του Dishliev επίσης σκοτώθηκε, καθώς ετοιμαζόταν να καταθέσει για τις δραστηριότητες του Μπάνεφ.

Ο Μπάνεφ και η οικογένειά του είχαν στοχοποιηθεί και στο παρελθόν. Το 2013 η κόρη του, ηλικίας 10 χρονών τότε, απήχθη έξω από το σπίτι του. Το κορίτσι απελευθερώθηκε 47 μέρες μετά, με την καταβολή 500.000 ευρώ σε λύτρα, σύμφωνα με τοπικά μέσα.