Συνομιλίες ΝΑΤΟ-Ρωσίας για την ασφάλεια στην Ευρώπη – Μειωμένη αισιοδοξία

3167122Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους ξεκίνησαν την Τετάρτη συνομιλίες με τη Μόσχα στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, με στόχο την αποτροπή μιας νέας σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η Μόσχα δέχθηκε την επαναδραστηριοποίηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας, του οργάνου διαβούλευσης που δημιουργήθηκε το 2002.

Η Ρωσία παρουσίασε στους 30 συμμάχους του ΝΑΤΟ τα αιτήματά της για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη, μετά τις έντονες συνομιλίες που είχε με τις ΗΠΑ στη Γενεύη, οι οποίες έδειξαν πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να γεφυρώσουν μείζονες διαφορές.

Στις Βρυξέλλες, η Ρωσία εκπροσωπείται από τον Αλεξάντρ Γκρουσκό, υφυπουργό Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε τη Σύνοδο «στιγμή της αλήθειας» στις σχέσεις με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υποδέχθηκε τον Γκρουσκό στο αρχηγείο της Συμμαχίας για να προσπαθήσουν να εκτονώσουν τη χειρότερη ένταση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης από τον Ψυχρό Πόλεμο, η οποία έχει προκληθεί κυρίως από μια αντιπαράθεση για την Ουκρανία, καθώς οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει.

Η Μόσχα απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες, ενώ θέτει κόκκινες γραμμές για την επέκταση του ΝΑΤΟ.

Στις συνομιλίες συμμετέχουν απεσταλμένοι στο ΝΑΤΟ, υπουργοί και μια ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γκρουσκό. Πρόκειται για τη σημαντικότερη απόπειρα της Συμμαχίας να μετατρέψει μια εν δυνάμει στρατιωτική σύγκρουση για την Ουκρανία σε πολιτική και διπλωματική διαδικασία.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, παρίσταται στις συνομιλίες για τις ΗΠΑ και η Γαλλία έχει στείλει στις Βρυξέλλες τον Φρανσουά Ντελάτρ, δεύτερο στην ιεραρχία του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Σέρμαν ενημέρωσε χθες τους αντιπροσώπους των 30 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για το περιεχόμενο των συνομιλιών της, στη Γενεύη, με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε αισιόδοξοι, όμως οι Ρώσοι έχουν δεσμευτεί σοβαρά στη διπλωματική προσπάθεια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Δεν υπήρξε κάποιο συμπέρασμα από τις συνομιλίες της Γενεύης. Οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί παρέμειναν σταθεροί στις αντίστοιχες θέσεις τους. Η Μόσχα απαίτησε από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της μια συγκεκριμένη εγγύηση ότι δεν θα επιτραπεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Οι Αμερικανοί δεν έκαναν καμιά παραχώρηση, όμως διατύπωσαν προτάσεις για να μειωθούν οι κίνδυνοι μιας σύγκρουσης και να υπάρξει δέσμευση σε έναν συμβατικό και πυρηνικό αφοπλισμό, εξήγησε η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζουλιάν Σμιθ.

Η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε τη Μόσχα ότι δεν έχει την πρόθεση να εγκαταστήσει επιθετικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά διέψευσε πως έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση στην Ευρώπη, δήλωσε από την πλευρά του Ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά ή όχι την οδό της διπλωματίας ή αν είναι έτοιμοι να διαπραγματευθούν σοβαρά», δήλωσε η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας υπάρχει κίνδυνος να μην αποτελέσει παρά μια επανάληψη των συνομιλιών της Γενεύης, με κάθε μέρος να παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του.