Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν τα ερείπια της αρχαίας πόλης Χάτρα, ηλικίας 2.000

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν τα ερείπια της αρχαίας πόλης Χάτρα, ηλικίας 2.000 ετών, όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.islamiko_kratos

Ο αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς ότι το υπουργείο πληροφορήθηκε από υπαλλήλους του που βρίσκονται στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, ότι οι τζιχαντιστές κατεδάφισαν τα ερείπια της Χάτρα σήμερα. Ο αξιωματούχος είπε ότι είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και ότι το υπουργείο δεν έχει λάβει φωτογραφίες που να δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής. Ωστόσο, κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο Ρόιτερς ότι νωρίς σήμερα το πρωί άκουσε μία ισχυρή έκρηξη και ότι άλλοι κάτοικοι γειτονικής περιοχής ανέφεραν ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ έχουν καταστρέψει μερικά από τα μεγαλύτερα οικοδομήματα της Χάτρα και ότι κατεδαφίζουν τα μικρότερα με μπουλντόζες.

Η Χάτρα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 110 χιλιομέτρων νοτίως της Μοσούλης, της μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΙΚ. Μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων, αραβικές φυλές μετανάστευσαν στη βόρεια περιοχή της Μεσοποταμίας και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που αργότερα ονομάστηκε Χάτρα. Τον 3ο αιώνα η Χάτρα ιδρύθηκε ως πόλη στο βασίλειο των Σελευκιδών. Υπήρξε σημαντική οχυρωμένη συνοριακή πόλη και άντεξε επανειλημμένες επιθέσεις από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στην πόλη διακρίνονται οι επιρροές του )ελληνικού πολιτισμού με άλλες (της Μεσοποταμίας, της Χαναανικής) και είναι προστατευόμενο μνημείο κληρονομιάς της UNESCO.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς στο μουσείο της Μοσούλης και πριν από λίγες μέρες ισοπέδωσαν με μπουλντόζες την αρχαία ασσυριακή πόλη Νιμρούντ, γεγονός που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή με τον ΓΓ του ΟΗΕ και την UNESCO να καταγγέλλουν ότι πρόκειται για “έγκλημα πολέμου”.