Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει συμπαιγνία ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ για το νομοσχέδιο περι αφερεγγυότητας

 

Το ΑΚΕΛ θα επιμένει μέχρι τέλους στην ουσιαστική προστασία των μικροοφειλετών δήλωσε  ο  Εκπροσώπος Τύπου της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδη λέγοντας ότι «Μετά την παραλαβή του 5ου νομοσχεδίου για την αφερεγγυότητα, το ΑΚΕΛ έχει ξεκινήσει την μελέτη του τελικού εγγράφου,CNA_M72a3859c5bbc4e8cb038c7da166c91d7 ώστε να είναι το συντομότερο δυνατό έτοιμο για να καταθέσει τις δικές του παρατηρήσεις και εισηγήσεις.

Στην προσπάθεια μας να αποτρέψουμε μαζικές εκποιήσεις και να δημιουργήσουμε ένα ουσιαστικό δίχτυ προστασίας για τους μικροοφειλέτες, έχουμε ήδη καταθέσει τρείς προτάσεις νόμου.

– Η πρώτη αφορά στην προστασία της κύριας κατοικίας, για δάνεια μέχρι 350.000 ευρώ.

– Η δεύτερη αφορά την απαγόρευση πώλησης δανείων μέχρι 350.000 ευρώ, σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς του εξωτερικού, όταν αυτά έχουν ως ενυπόθηκη αξία την κύρια κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη.

– Η τρίτη πρόταση αφορά στην κατάργηση της μεταβατικής διάταξης και την αντικατάσταση της με πλήρη απαγόρευση εκποιήσεων για όλους τους δανειολήπτες που δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας της ακίνητης περιουσίας που αγόρασαν από ντιβέλοπερς, αλλά είναι συνεπείς με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, το ΑΚΕΛ θα καταθέσει προτάσεις νόμου που θα αφορούν στην προστασία της μικρής επαγγελματικής στέγης και των εγγυητών.

Αναμένουμε ότι νομοσχέδια που χρειάστηκε ένα χρόνο να ετοιμαστούν, δεν θα μεθοδευτεί να επιβληθούν μετά από 2-3 συνεδριάσεις των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Το ΑΚΕΛ θα αντισταθεί στη μεθόδευση επιβολής του εκβιαστικού χρονοδιαγράμματος που τέθηκε μέσα από τη συμπαιγνία ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ και κυρίως θα αντισταθεί στην προώθηση ενός τρύπιου και ανεπαρκούς διχτύου προστασίας για τους μικροοφειλέτες θύματα της τραπεζικής κρίσης, όπως αυτό προβλέπεται από το πολυνομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα.

ΔΗΚΟ

Από την πλευρά του το ΔΗΚΟ υποδεικνύει πως με τη ψήφιση του ν/σ για την αφερεγγυότητα οι δανειολήπτες θα προστατευθούν .

Το πλαίσιο αφερεγγυότητας μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για τους δανειολήπτες και το ΔΗΚΟ επιθυμεί όπως το σχετικό νομοσχέδιο ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του ετήσιου μνημόσυνου του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρου Κυπριανού, ο κ.Παπαδόπουλος είπε πως το πέμπτο νομοσχέδιο για το πλαίσιο αφερεγγυότητας περιέχει κάποιες πρόνοιες που ενδεχομένως θα πρέπει να επανεξεταστούν, αλλά περιλαμβάνει και σημαντικές διατάξεις που έχουν ως στόχο την προστασία των εγγυητών.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η πρακτική των προσωπικών εγγυήσεων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Κύπρο, περισσότερο από οποιανδήποτε άλλη χώρα», ανέφερε και πρόσθεσε πως «το πρόβλημα με τους εγγυητές έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και επομένως η εισήγηση να αφαιρείται η όποια υποθηκευμένη περιουσία από τις αξιώσεις της τράπεζας πριν να διωχθούν οι εγγυητές, εμάς ως ΔΗΚΟ μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και βρίσκεται κατ’ ακρίβεια, στη βάση των όσων εμείς είχαμε αρχικά εισηγηθεί όταν ξεκίνησε αυτή η συζήτηση για τις εκποιήσεις πριν από μερικούς μήνες».

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματος του πως «το πλαίσιο αφερεγγυότητας μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για τους δανειολήπτες», ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν, ενώ διευκρίνισε πως «εμείς απαιτήσαμε να έρθει το πλαίσιο αφερεγγυότητας στη Βουλή, όχι γιατί αυτό ζητούσε η Τρόικα αλλά επειδή πιστεύουμε θα προστατεύσει τους δανειολήπτες».

Ανεξαρτήτως, συνέχισε, του τίι θα γίνει με τις εκποιήσεις, η πραγματικότητα είναι ότι «οι τράπεζες συνεχίζουν να απειλούν, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται, οι τόκοι, τα δάνεια είναι εκεί και γονατίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και κάτι πρέπει να κάνουμε».

« Το πλαίσιο αφερεγγυότητας μπορεί να δώσει ακριβώς αυτήν την ασφάλεια και την προστασία στους δανειολήπτες, επειδή ο κάθε δανειολήπτης θα δικαιούται να πάει στο δικαστήριο και να εξαναγκάσει την τράπεζα να αναδιαρθρώσει το δάνειο του ή ακόμα και να διαγράψει μέρος του χρέους του», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Οικολόγοι 

Ο Προέδρος Κινήματος Οικολόγων κ.Γιώργος Περδίκη ανέφερε ότι κίνημα Οικολόγων θεωρεί ότι το νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα των φυσικών προσώπων που ενέκρινε και απέστειλε η Κυβέρνηση στη Βουλή είναι σημαντικά βελτιωμένο από την αρχική του έκδοση και διαφοροποιείται σε σχέση με τις απαιτήσεις της Τρόικα. Είναι προφανές ότι η ομάδα έργου του Υπουργείου Οικονομικών αλλά κυρίως οι εμπειρογνώμονες των κομμάτων έκαναν ότι μπορούσαν απέναντι στις ιταμές απαιτήσεις της τρόικας.

Τώρα είναι η ώρα των κομμάτων και της Βουλής που καλούνται να προβούν στις αναγκαίες τροποποιήσεις σε αυτό και στα προηγούμενα νομοσχέδια ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα πραγματικό δίχτυ προστασίας των οφειλετών.Εθεσε επίσης ως προϋποθέσεις  τα εξής θέματα:

1) Πριν την εφαρμογή οποιουδήποτε σχεδίου που αφορά τα νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας πρέπει να αφαιρούνται οι καταχρηστικές ρήτρες και οι τόκοι υπερημερίας

2) Όσον αφορά τους εγγυητές πρέπει να απαλλάσσονται όταν υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση τουλάχιστον των δανείων που αφορούν τους μικροφειλέτες και υπό όρους την πρώτη κατοικία και μικρή επιχείρηση.

3) Οι όροι που τίθενται για να μπορεί ο οφειλέτης να ζητήσει προσωπικό σχέδιο αποπληρωμής είναι πολύ περιοριστικοί και γίνονται εξευτελιστικοί στην περίπτωση που ο οφειλέτης θα αποταθεί στο δικαστήριο για έκδοση διατάγματος για δεσμευτικό σχέδιο αποπληρωμής.

4) Το ύψος του ποσού και τα κριτήρια που προνοεί ο μηχανισμός απαλλαγής οφειλών περιορίζουν στο ελάχιστο την εμβέλεια του σχεδίου

5) Να αφαιρεθεί ο όρος από το σχέδιο αποπληρωμής που εξασφαλίζει ότι οι τράπεζες με την εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας, θα βρίσκονται στην ίδια ή καλύτερη θέση από αυτή που θα ήταν αν εκποιούσαν την περιουσία του οφειλέτη.

Το Κίνημα Οικολόγων θα δώσει τη μάχη του μέσα στην Βουλή για να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις πρόνοιες του σχεδίου αφερεγγυότητας για τα φυσικά πρόσωπα. Κύρια έγνοια μας, ο άνθρωπος . Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για τη δική τους καταστροφή και την καταστροφή της Κυπριακής οικονομίας

Συμμαχία Πολιτών 

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιος Αμερικάνος  υπέδειξε ότι « Κινδυνεύουμε να υιοθετηθεί ένα πλαίσιο αφερεγγυότητας που θα καταστήσει τους πολίτες ισόβια δέσμιους σε μία φυλακή χρέους..Το Νομοσχέδιο ι δεν διαπνέει η αρχη της προστασίας της πρωτης κατοικίας και των ευπαπών δανειοληπτών αλλά αυτή της προστασίας των Τραπεζών.

Προστασία πρώτης κατοικίας για βιώσιμους βιώσιμους δανειολήπτες και μόνο και «όπου είναι δυνατό».

Η Συμμαχία Πολιτών είπε  έχει συνεισφέρει με προτάσεις και εισηγήσεις ώστε το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας να καλύψει με πληρότητα τις πιο κάτω ανάγκες:

(i) να επιτρέπει να επανακάμψει η εμπιστοσύνη στο Τραπεζικό μας σύστημα, (ii) να εξισορροπεί τα δικαιώματα δανειστών και δανειζομένων, (iii) να προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες και την κύρια κατοικία και (iv) να επιτρέπει σε βιώσιμες επιχειρήσεις και χρεώστες να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία μέσω αναδιάρθρωσης των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Στα πλαίσια της συζήτησης στην Βουλή θα επαναλάβουμε τα επιχειρήματα και τις θέσεις μας, σε μία προσπάθεια (ελπίζουμε σε κλίμα συνεννόησης) να εξεύρουμε λύσεις και να μην οδηγηθούμε σε αδιέξοδα.

Η προσπάθεια π.χ. επανένταξης στην οικονομία χιλιάδων ατόμων που έχουν πτωχεύσει, (διά της απαλλαγής τους από τα χρέη) γίνεται στις πλάτες των εγγυητών τους οι οποίοι όχι μόνο δεν απαλλάσσονται από τα χρέη, όπως οι πρωτοφειλέτες αλλά συνεχίζουν να οφείλουν το συνολικό ποσό του χρέους. Αυτή είναι πρωτοφανής πρόνοια.

Οι εγγυητές επίσης δεν απαλλάσονται από το χρέος σε περίπτωση εκποίησης των ενυπόθηκων ακινήτων αλλά εξακολουθούν να οφείλουν το σύνολο του υπολοίπου και μάλιστα κεχωρισμένα και εις ολόκληρο, εκτός εάν η Τράπεζα αποφασίσει να καταμερίσει το ποσό. Δεν έχει αλλάξει τίποτε στην ουσία.

Παράλληλα η εμμονή οι Τράπεζες να εισπράξουν το σύνολο του οφειλόμενου ποσού, που περιλαμβάνει και παράνομα επιτόκια 14% και άλλες χρεώσεις, στις πλάτες των εγγυητών είναι απαράδεκτη. Οι Τράπεζες έχουν ήδη διαγράψει μέρος αυτών των δανείων συνεπώς δεν θα επηρεασθούν σε καμιά περίπωση οι κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Ταυτόχρονα η πολυδιαφημιζόμενη προστασία της πρώτης κατοικίας με το προαπαιτούμενο ότι «η Τράπεζα δεν μπορεί να επηρεαστεί δυσμενώς στα δικαιώματα της», θα οδηγήσει σε αδιέξοδα.

Βεβαίως, η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να σημαίνει απαλλαγή από το χρέος αλλά πρέπει να ξεκαθαρίζεται ότι εάν η αναδιάρθρωση καταλήγει στο αποτέλεσμα ότι η Τράπεζα λαμβάνει ποσό αντίστοιχο με την αξία καταναγκαστικής πώλησης της ενυπόθηκης κατοικίας, αυτό πρέπει να θεωρείται αμάχητο τεκμήριο ότι η Τράπεζα δεν έχει επηρεαστεί δυσμενώς. Έτσι και αλλιώς η Τράπεζα εάν εκποιούσε την κατοικία, στην καλύτερη περίπτωση θα λάμβανε την αξία καταναγκαστικής πώλησης δηλαδή περίπου το 70% της αγοραίας αξίας κατά την στιγμή της πώλησης. Αυτό πρέπει να ρυθμιστεί, δεν μπορεί να παραμείνει ανοικτό ζήτημα.

Επίσης, τι γίνεται όμως με τους συμπολίτες μας που αδυνατούν αντικειμενικά και εξ’ αιτίας της κρίσης να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Που δεν είναι βιώσινμοι. Θα αφήσουμε να χάσουν και το σπίτι τους εκτός από την εργασία τους; Το Κράτος οφείλει να επέμβει γιατί σε μεγάλο βαθμό είναι η ανικανότητα του ίδιου του Κράτους και των θεσμών του που οδήγησε στην κρίση, στην απώλεια εργασίας και εισοδημάτων. Γι΄αυτό το Κράτος οφείλει να δώσει λύσεις, όχι μόνο από φιλανθρωπία, αλλά και από ευθύνη.

Ούτε η υφιστάμενη κατάσταση αποτελεί λύση ούτε και η κινδυνολογία αλλά και συγκρουσιακή λογική της Κυβέρνησης εξυπηρετούν τους κοινούς στόχους όλων.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να προστατεύει με νύχια και με δόντια τις Τράπεζες κατ επιταγήν της Τροικας. Τα Νομοσχέδια δεν διαπνέουν οι αρχές της προστασίας της πρώτης κατοικίας και των ευπαθών ομάδων δανειοληπτών αλλά αυτή της διατήρησης των εν πολλοίς παράνομων κεκτημένων των Τραπεζών.

Κινδυνεύουμε να υιοθετηθεί ένα πλαίσιο αφερεγγυότητας που θα καταστήσει τους πολίτες ισόβια δέσμιους σε μία φυλακή χρέους που θα λέγεται Κύπρος