Πούτιν:Αχτίδα ελπίδας για μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ

Να επιστρέψουν οι πρέσβεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον και στη imagewΜόσχα, αντίστοιχα, συμφώνησαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της συνάντησής τους στη Γενεύη, όπως έκανε γνωστό ο Ρώσος πρόεδρος, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του τετ α τετ με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Όπως σημείωσε, συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για όλα τα διπλωματικά ζητήματα, στο προσεχές μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο Πούτιν, οι ηγέτες συμφώνησαν οι πρέσβεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ να επιστρέψουν σύντομα στην Ουάσινγκτον και στη Μόσχα, αντίστοιχα.

«Σε ότι αφορά την επιστροφή των πρέσβεων στους τόπους εργασίας τους, την επιστροφή του Αμερικανού πρέσβη στη Μόσχα και του πρέσβη μας στην Ουάσινγκτον, συμφωνήσαμε ότι αυτό το ζήτημα έχει επιλυθεί, θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, ενώ όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα -σήμερα ή αύριο- είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα. Συμφωνήσαμε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ θα διεξάγουν διαβουλεύσεις για όλο το εύρος των ζητημάτων της διπλωματικής συνεργασίας» ανέφερε ο Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων – ζήτημα που όπως είχε γίνει γνωστό, βρισκόταν στο «τραπέζι» της συνάντησης – ο Πούτιν επεσήμανε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για το συγκεκριμένο θέμα.
«Ρωσία και ΗΠΑ μπορούν πλέον να επιλύσουν όλες τους τις διαφορές»
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά τις συνομιλίες με τον Μπάιντεν, η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να επιλύσουν όλες τους τις διαφορές, ενώ έκανε λόγο για «αχτίδα ελπίδας» για μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, όπως είπε, οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις ήταν πάντα

πραγματιστικές, ενώ παρατήρησε ότι δεν έχει «ψευδαισθήσεις», μετά τις συνομιλίες με τον Μπάιντεν.
Ακόμη, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες δεν αντήλλαξαν προσκλήσεις για πραγματοποίηση επισκέψεων.
Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ, ο Πούτιν τόνισε ότι ο όγκος τους αυξάνεται, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί αυτή η τάση.

«Όλα εξαρτώνται από τις ΗΠΑ, δεν είμαστε εμείς που επιβάλλουμε περιορισμούς» είπε, αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Σχετικά με την ατζέντα των σημερινών συνομιλιών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι οι συζητήσεις τους περιστράφηκαν, μεταξύ άλλων, γύρω από τη στρατηγική σταθερότητα, την περιφερειακή ασφάλεια και τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο.
Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες, τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές επέδειξαν την προθυμία για αλληλοκατανόηση, ενώ όπως σημείωσε χαρακτηριστικά δεν υπήρχε εχθρικό κλίμα στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.

«Θεωρώ ότι δεν υπήρχε καμία έχθρα. Αντιθέτως (…), και οι δύο πλευρές επέδειξαν την προθυμία για αλληλοκατανόηση, με σκοπό να βρεθούν τρόποι να έλθουν οι θέσεις μας πιο κοντά, από κοινού. Οι συζητήσεις μας ήταν αρκετά εποικοδομητικές» είπε ο Πούτιν.

Παράλληλα, ο Πούτιν τόνισε ότι δεν δέχθηκε πιέσεις στη διάρκεια της συζήτησής του με τον Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για μια «ειλικρινή» συνομιλία.
«Μιλήσαμε την ίδια γλώσσα» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά, εν τω μεταξύ, τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έκανε λόγο για έναν «έμπειρο» ηγέτη.
«Διαβουλεύσεις για την κυβερνοασφάλεια»
Αναφερόμενος στο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας, ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι συμφώνησαν με τον Μπάιντεν να δρομολογήσουν διαβουλεύσεις για το θέμα.

«Όσο για την κυβερνοασφάλεια, συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις για το ζήτημα».

Όπως είπε ακόμη, βάσει αμερικανικών πηγών, οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως προέρχονται από τις ΗΠΑ.
«Το 2020 δεχθήκαμε 10 αιτήματα από τις ΗΠΑ σχετικά με κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικές υποδομές. Και δεχθήκαμε 2 αιτήματα φέτος και οι συνάδελφοί μας έλαβαν διεξοδικές απαντήσεις» ανέφερε επίσης.
Από την άλλη, προσέθεσε, η Ρωσία απέστειλε, πέρυσι, 45 αντίστοιχα αιτήματα και 35 φέτος. «Και δεν έχει παρασχεθεί καμία απάντηση μέχρι στιγμής» τόνισε.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε το ζήτημα «εξαιρετικά σημαντικό» για ολόκληρο τον κόσμο, όπως είναι τόσο για τη Ρωσία, όσο και για τις ΗΠΑ.