Πορεία διαμαρτυρίας στο Προεδρικό από εκπαιδευτικούς στα Απογευματινά και Βραδινά Προγράμματα του ΥΠΠΑΝ

imagewΠορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το απόγευμα εκπαιδευτικοί που απασχολούνται με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσίας στα Απογευματινά και Βραδινά Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Η πορεία διαμαρτυρίας, η οποία ξεκίνησε στις 16.00 από το χώρο στάθμευσης του Υπουργείου Εσωτερικών και κατέληξε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, διοργανώθηκε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ με την συμπαράσταση των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ.

Στην εκδήλωση έξω από το Προεδρικό, απεύθυναν χαιρετισμό οι ΓΓ των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ, Ανδρέας Μάτσας και Πάμπης Κυρίτσης, οι οποίοι δήλωσαν την βούληση και την αποφασιστικότητα των οργανώσεων τους να αγωνιστούν και «να ενώσουν όλο το συνδικαλιστικό κίνημα για επίτευξη του δίκαιου αγώνα των εκπαιδευτικών».

Επίσης, χαιρετισμό απεύθυναν και οι επικεφαλής των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΚ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, δηλώνοντας την στήριξη τους προς τον δίκαιο αγώνα, όπως είπαν, των συναδέλφων τους στα προγράμματα και εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να πορευθούν μαζί με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις μέχρι την τελική δικαίωση.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ Γιώργος Κωνσταντίνου είπε ότι «η εκδήλωση είχε ένα δυναμισμό που είναι πρωτόγνωρος για τα κυπριακά δεδομένα», προσθέτοντας ότι «οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί βροντοφώναξαν την απαίτηση τους για κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών και ζήτησαν την δίκαιη μεταχείριση τους ως εργαζόμενοι».

Ανέφερε ότι «το κράτος το οποίο έπρεπε να συμπεριφέρεται δίκαια και ισότιμα προς όλους τους πολίτες και τους εργαζόμενους, δυστυχώς παραγνωρίζει την προσφορά των εκπαιδευτικών που απασχολούνται στα προγράμματα του ΥΠΠΑΝ, τους απασχολεί με την χειρότερη μορφή απασχόλησης που μπορεί να υπάρξει και θυμίζει Μεσαίωνα και τους στερεί τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα που έχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο».

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν πέραν των 1.000 εργαζομένων στα προγράμματα και «είχαμε την στήριξη ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ και άλλων εκπαιδευτικών οι οποίοι ήρθαν να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους και να καταδικάζουν την στάση του Υπουργείου Παιδείας».

Εξάλλου, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΠΑΣΕΥ – ΠΕΟ Σάββας Τούλουπος είπε ότι «έγινε ακόμη μια μεγαλειώδης παγκύπρια εκδήλωση όλων των εκπαιδευτικών σε όλα τα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας» μετά και την τεράστια συμμετοχή στην αυτοκινητοπομπή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Ο κ. Τούλουπος είπε ότι «στόχος δεν είναι να συνεχίσουμε τα απεργιακά μέτρα και να ταλαιπωρούμε τους μαθητές και τους γονείς», αλλά «παρά τις προσπάθειες μας από το 2013 να βρεθεί λύση και παρά τα πολλά στάδια μέσα από τα οποία έχουμε διέλθει με το Υπουργείο Παιδείας και τις μελέτες που έχουν γίνει» δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμη το αίτημα των εργαζομένων αυτών.

«Είχαμε και μια απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου που δικαίωσε αυτούς τους εργαζόμενους και η οποία είναι άμεσα εφαρμοστέα χωρίς να την εφαρμόσει το Υπουργείο και να εφεσιβάλει μάλιστα την απόφαση», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι στις αρχές Ιουνίου θα προκηρυχθούν και πάλι αυτά τα προγράμματα με την αγορά υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί αυτό να γίνει αποδεκτό».

Το κράτος οφείλει να σεβαστεί αυτή την απόφαση και είχε αναλάβει «δέσμευση πως ότι αποφασίσει το Δικαστήριο θα το σεβαστεί», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΕΥ – ΠΕΟ είπε πως ό,τι ανησυχίες έφερε το κράτος στο τραπέζι που αφορούν μεταξύ άλλων το κόστος «τους τα απαντήσαμε» και ότι «θα είναι μηδενικό το κόστος από την αλλαγή και ο προϋπολογισμός θα παραμείνει ο ίδιος, χωρίς να χρειάζεται να πάνε στην Βουλή εκ νέου και να ζητήσουν επιπρόσθετα λεφτά γιατί δεν θα υπάρχει αύξηση του κόστους».

Είπε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα να καταστούν οι εργαζόμενοι αυτοί αορίστου χρόνου καθώς θα τερματίζεται η εργασία τους όταν τερματίζεται το πρόγραμμα και λήγει η διάρκεια του και «θα οδηγούνται στο ανεργιακό και με βάση ένα κατάλογο θα μπορούν να επιστρέψουν αν και εφόσον υπάρχουν ανάγκες».
imagew