Kρίσιμος μήνας ο Μάρτιος , αύριο στο Υπουργικό για χαλάρωση μέτρων

Ο Μάρτιος είναι κρίσιμος μήνας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με imagewτους αρχηγούς των κομμάτων και τα μέλη της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας για τον κορωνοϊό.

Ο κ. Κούσιος υπογράμμισε πως «θα πρέπει όλοι να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα για να μπορέσουμε να χαλαρώσουμε πλήρως τα μέτρα χωρίς κανένα κίνδυνο» για την υγεία μας, ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει καμία πολιτική απόφαση για λήψη ιδιαίτερων μέτρων για την επαρχία Λεμεσού».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε πλήρως και ενδελεχώς τους πολιτικούς αρχηγούς για τα θέματα που αφορούν την πανδημία.

Επίσης, ανέφερε, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αλλά και ο συντονιστής της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιούτης, ενημέρωσαν με τη σειρά τους τους πολιτικούς αρχηγούς για θέματα που αφορούν στην επιδημιολογική εικόνα, τη διαχείριση του προγράμματος διενέργειας των εξετάσεων (τεστ), το πρόγραμμα εμβολιασμών, τους ρυθμούς των εμβολιασμών, για τον χρόνο που αναμένεται να συμπληρωθούν οι εμβολιασμοί για να καλύψουν όλο τον πληθυσμό της Κύπρου, όπως επίσης και για τα μέτρα τα οποία βρίσκονται υπό συζήτηση και για τις χαλαρώσεις που αναμένεται αύριο να αποφασιστούν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως υποβλήθηκαν από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς πάρα πολλές ερωτήσεις, οι οποίες απαντήθηκαν ενδελεχώς τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και από τον Υπουργό Υγείας αλλά και τα μέλη της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε επίσης τους πολιτικούς αρχηγούς ότι αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του, θα συζητήσει περαιτέρω χαλαρώσεις μέτρων.

«Σε αυτό το σημείο, και ενόψει κάποιων δημοσιευμάτων που υπήρξαν, πρέπει να σημειώσω ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική απόφαση για λήψη ιδιαίτερων μέτρων για την επαρχία Λεμεσού», είπε ο Εκπρόσωπος.

Ανέφερε, εξάλλου, πως ο Υπουργός Υγείας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, αύριο, θα προβεί σε ανακοινώσεις καθόσον αφορά τη χαλάρωση των μέτρων.

Ο κ. Κούσιος είπε πως επικαλείται και πάλι την υπομονή και καρτερικότητα των συμπολιτών μας. «Να τηρούμε όλοι ανεξαίρετα τα μέτρα υγιεινής και τα προστατευτικά μέτρα για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία και το γρηγορότερο να επανέλθουμε στην κανονικότητα», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι με την καρτερικότητα, τα έγκαιρα μέτρα που πήραμε, την υπομονή όλων των συμπολιτών μας, με τις θυσίες των συμπολιτών μας, έχουμε φτάσει στο σημείο να κατατασσόμαστε στις καλύτερες χώρες στη διαχείριση της πανδημίας».

Υπενθύμισε ότι «συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρώπης έχουμε τον μικρότερο χρόνο σε περιοριστικά μέτρα και έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τη θνησιμότητα, τη θεραπεία ασθενών, τη διενέργεια τεστ, αλλά έχουμε επίσης και την προοπτική, η οποία μας δίνεται από την επιδημιολογική εικόνα, σύντομα τα μέτρα να χαλαρώνουν σταδιακά».

«Ο Μάρτιος μήνας είναι κρίσιμος μήνας. Θα πρέπει όλοι να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα για να μπορέσουμε να χαλαρώσουμε πλήρως τα μέτρα, χωρίς κανένα κίνδυνο, για το πρώτιστο και μεγαλύτερο αγαθό που έχουμε, την υγεία και τη ζωή. Πρέπει να πιστέψουμε όλοι στην προοπτική, να συνεργαστούμε, και καλύτερες μέρες σίγουρα θα υπάρξουν πολύ σύντομα», ανέφερε.

Δηλώσεις αρχηγών κομμάτων

Πρόεδρος ΕΔΕΚ

Η κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς στη βάση υγειονομικών πρωτοκόλλων
Από την πλευρά της ΕΔΕΚ ο πρόεδρος του Κινήματος είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς στη βάση των υγειονομικώ  πρωτοκόλλων. Οπως είπε: υποδείξαμε ότι στο παρελθόν υπήρξαν μέτρα τα οποία ήταν αψυχολόγητα και ανεπαρκή με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν κλίμα αμφισβήτησης ανάμεσα στους πολίτες.
Κατανοούμε τις δυσκολίες σε ότι αφορά τη διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας. Όμως πέραν από τον ιατρικό παράγοντα θα πρέπει κατά τρόπο αποτελεσματικό να αντιμετωπιστεί και η οικονομική διάσταση του προβλήματος με προσεκτικό άνοιγμα της αγοράς όπως για παράδειγμα των χώρων εστίασης, γυμναστηρίων, φροντιστηρίων, ωδείων, σχολών χορού, γκαλερί κ.ά. στη βάση αυστηρής εφαρμογής υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Το άνοιγμα θα υποβοηθήσει σημαντικά τόσο στην οικονομική ενίσχυση δεκάδων χιλιάδων οικογενειών όσο και στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων της πανδημίας που έχουν επιδεινωθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων και συνεπειών τους εις βάρους σημαντικού αριθμού συμπατριωτών μας.

ΑΚΕΛ

Μέτρα τα οποία λήφθηκαν το τελευταίο διάστημα δεν είχαν λογική και ήταν και σε μεγάλο βαθμό αντιφατικά, και όλα αυτά θα πρέπει να αποφευχθούν στα μέτρα τα οποία θα εξαγγελθούν στις επόμενες φάσεις, με αφετηρία το αύριο, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σύγκληση της σημερινής σύσκεψης και τον Υπουργό Υγείας, τους επιδημιολόγους και τους συνεργάτες τους για την πάρα πολλή δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα και εξακολουθεί να γίνεται.

Ανέφερε πως «ανταλλάξαμε απόψεις σε γενικό επίπεδο και διατυπώσαμε την έντονη άποψή μας ότι σίγουρα το πρωτεύον θέμα για όλους είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και θα πρέπει όμως ταυτόχρονα να συνυπολογίζονται σειρά από άλλες παραμέτρους οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές για τον άνθρωπο».

Είναι πρώτα και κύρια, σημείωσε, «τα ζητήματα που αφορούν την ψυχική υγεία, τα ζητήματα που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα – γιατί δεν θα θέλαμε να οδηγηθούν περισσότεροι άνθρωποι στη φτωχοποίηση και ήδη αντιμετωπίζουμε αρκετές οικονομικές δυσκολίες – καθώς επίσης και τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική και την πολιτική δραστηριότητα».

Πρόσθεσε πως «η δική μας απαίτηση είναι ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να συνυπολογίζονται όταν λαμβάνονται αποφάσεις για τα ζητήματα που αφορούν την υγειονομική πτυχή του όλου θέματος».

Υπογράμμισε πως «τα μέτρα θα πρέπει να έχουν λογική και ταυτόχρονα να συνυπολογίζουν όλες αυτές τις παραμέτρους», σημειώνοντας πως «έχουμε υπόσχεση ότι θα συνυπολογιστούν όλα αυτά τα οποία έχουμε πει».

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως «εμείς έχουμε εκφράσει την έντονη άποψη ότι μέτρα τα οποία λήφθηκαν το τελευταίο διάστημα δεν είχαν ούτε λογική και ήταν και σε μεγάλο βαθμό αντιφατικά και όλα αυτά τα προβλήματα θα πρέπει αν αποφευχθούν στα μέτρα τα οποία θα εξαγγελθούν στις επόμενες φάσεις με αφετηρία το αύριο».

«Ο κόσμος κουράστηκε. Έχει ανάγκη να προσδοκεί σε κάτι καλύτερο. Ελπίζω και εύχομαι τα αυριανά μέτρα να στείλουν αυτό το ενθαρρυντικό μήνυμα προς την κοινωνία», σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

 

Αλληλεγγύη

Την πρόταση, όπως αρχίσει μαζικός εμβολιασμός των ατόμων που βρίσκονται στην παραγωγή, των ατόμων που πρέπει να επαναδραστηριοποιηθούν οικονομικά, κατέθεσε στην σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με την συμμετοχή των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της σύσκεψης, η κ. Θεοχάρους τόνισε ότι το οικονομικό βάρος είναι δυσβάστακτο κι ότι πρέπει να αρχίσει μαζικός εμβολιασμός των ατόμων που επαναδραστηριοποιούνται οικονομικά.

«Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεδομένου ότι ήδη έχουν εμβολιαστεί επί το πλείστο άτομα κάποιας ηλικίας και επιπλέον πολύ γρήγορα θα έχει ολοκληρωθεί και ο εμβολιασμός των ατόμων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον κορωνοϊό», είπε.

Άρα ταυτόχρονα, συνέχισε, και δεδομένου ότι φθάνουν μαζικά ποσότητες εμβολίων θα πρέπει να αρχίσουμε να εμβολιάζουμε και αυτούς που θα ξαναβάλουν μπρος την οικονομία και αυτούς που κρατάνε την τάξη, και τους καθηγητές στα σχολεία.

«Νομίζω, είναι δύο πορείες που μπορούν να συνεχιστούν παράλληλα. Υπάρχει το παράδειγμα γειτονικής χώρας, η οποία πέτυχε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε διαφορετικά να ενισχυθεί και να πάρει ξανά μπρος η οικονομία σε αυτή την κρίσιμη φάση που περνάμε», σημείωσε.

Η κ. Θεοχάρους είπε ότι στην σύσκεψη ζήτησε διευκρινίσεις όσον αφορά την αγορά και επιλογή των εμβολίων, σε ποιους μηχανισμούς γίνεται η επιλογή του κάθε εμβολίου, την αγορά των rapid tests και με ποιους μηχανισμούς ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες και πάρα πολλά άλλα ζητήματα.

ΕΛΑΜ

Ο Πρόεδρος ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε πως έθεσε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τους αρχηγούς των κομμάτων και τα μέλη της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας, το θέμα του ανοίγματος των επιχειρήσεων και του αθλητισμού.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χρίστου είπε ότι ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ειδική ομάδα επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας για την κατάσταση όσον αφορά την επιδημία.

«Από την πλευρά του ΕΛΑΜ έχουμε θέσει μια σειρά ερωτημάτων τα οποία μας απασχολούν και θεωρούμε πως απασχολούν ευρύτερα την κοινή γνώμη. Χιλιάδες επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή παραμένουν κλειστές, στον χώρο κυρίως της εστίασης. Ο αθλητισμός παραμένει κλειστός. Είναι ζητήματα τα οποία από την πλευρά μας έχουμε θέσει και ζητούμε όπως η Κυβέρνηση τα ξαναδεί ώστε να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να προχωρήσουμε στο άνοιγμα και των επιχειρήσεων αλλά και ευρύτερα του αθλητισμού και άλλων δραστηριοτήτων» είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι σε ερώτηση από την πλευρά του όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών «μας έχουν απαντήσει πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις και δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο».

ΔΗΠΑ

Στο τρίπτυχο της «λογικής, του μέτρου και της ισορροπίας» μεταξύ της υγειονομικής και οικονομικής κατάστασης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν, ώστε να πεισθεί, όπως είπε, ο κόσμος ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα οδηγήσουν το συντομότερο δυνατό στην ομαλότητα.

Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία συμμετείχαν οι αρχηγοί των κομμάτων, ο Υπουργός Υγείας και τα μέλη της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο και την επιδημιολογική ομάδα για την υγειονομική κατάσταση «και ταυτόχρονα υποβάλαμε ερωτήματα σε σχέση με την πορεία και το τι πρέπει να γίνει».

«Η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων έχει ένα τρίπτυχο σε ό,τι αφορά και τις αυριανές αποφάσεις, αλλά και τις αποφάσεις των αμέσως επομένων εβδομάδων» είπε, προσθέτοντας πως πρέπει να ανοίξει η οικονομία, να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και «γιατί θα πρέπει σιγά σιγά και οι πολίτες να νιώσουν ότι τα πράγματα με μια ελπίδα, λογικά αρχίζουν να προχωρούν».

«Το τρίπτυχο για εμάς είναι η λογική, το μέτρο και η ισορροπία» της υγειονομικής με την οικονομική κατάσταση, συνέχισε. Είπε ότι είναι πολλά τα προβλήματα και οι δυσκολίες, ενώ χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται και βασανίζονται, όπως επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, αλλά και κοινωνικές ομάδες.

Είναι η ώρα της λογικής, της σύνεσης, του μέτρου και της ισορροπίας, «έτσι που να πεισθεί και ο κόσμος ότι αυτά μέτρα είναι αυτά που θα οδηγήσουν το συντομότερο δυνατό στην ομαλότητα» κατέληξε ο κ. Καρογιάν.