Οι θαυματουργές ιδιότητες του χυμού παντζαριών στην πίεση

Η ημερήσια κατανάλωση χυμού παντζαριών επί τέσσερις εβδομάδες μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς εν συγκρίσει με όσους κατανάλωναν ένα εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού «Hypertension».newego_LARGE_t_1101_54467744_type12713
Ο χυμός επίσης από παντζάρι βοήθησε στην χαλάρωση των αρτηριών και στην βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων.

Σύμφωνα με την έρευνα, στο συγκεκριμένο λαχανικό υπάρχουν ενώσεις που ονομάζονται διαιτητικά ή ανόργανα νιτρικά άλατα που εισέρχονται στην κυκλοφορία μέσω της κατάποσης σιέλου, όπου κάποια εξ αυτών μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο, ένα ισχυρό αγγειοδιασταλτικό, ή ρυθμιστή των αιμοφόρων αγγείων.
Τα νιτρικά άλατα που εντοπίζονται στα φυτά είναι διαφορετικά από το νιτρικό νάτριο, το αλάτι που νοστιμεύει το κρέας.

Από το 2011 έως το 2013, οι ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο έκαναν πειράματα σε 64 ασθενείς, 26 εξ αυτών άνδρες και 38 γυναίκες ηλικίας 50 ετών περίπου. Αν και μερικοί έπαιρναν φάρμακα για την πίεση, όλοι είχαν ανεξέλεγκτη ή επίμονη υπέρταση.

Οι μισοί ασθενείς κατανάλωναν ένα ποτήρι χυμού παντζαριών (220 γραμ.) την ίδια ώρα κάθε πρωί, ενώ οι υπόλοιποι λάμβαναν την ίδια ποσότητα χυμού, αφού πρώτα είχαν αφαιρεθεί από αυτόν τα νιτρικά άλατα.
Η πίεση των ασθενών μετριόταν καθημερινά στο σπίτι, κατά τις επισκέψεις στην κλινική και με συνεχή παρακολούθηση όλο το 24ωρο.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου που διήρκησε η μελέτη, η συστολική πίεση μειώθηκε από 7,7 έως 8,1 μονάδες σε άτομα που λάμβαναν διαιτητικά νιτρικά άλατα. Η διαστολική πίεση, μειώθηκε κατά 2,4 – 5,2 μονάδες.

Τόσο η συστολική όσο και η διαστολική άρχισαν να επιστρέφουν στα προηγούμενα επίπεδα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων από την τελευταία κατανάλωση του χυμού παντζαριών. Δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στην πίεση όσων έπαιρναν το εικονικό φάρμακο. Επίσης η λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων βελτιώθηκε κατά 20% περίπου σε σύγκριση με εκείνων που λάμβαναν το εικονικό φάρμακο.