Ακόμα ένας θάνατος από κορωνοϊό και 33 νέα κρούσματα, την Παρασκευή

imagewΤο θάνατο μιας γυναίκας ηλικίας 89 χρόνων , με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργίο Υγείας. Η τελική αιτία θανάτου είναι η νόσος COVID-19. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 32, και οι θάνατοι με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχονται στους 25, 17 άντρες και 8 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 72 έτη.

Το Υπουργείο Υγείας ,  σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 2,891 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 33 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής:

  • Από 277 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 14 κρούσματα.
  • Από 169 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
  • Από 783 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 12 κρούσματα.
  • Από 1,090 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 4 κρούσματα.
  • Από 44 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.
  • 14 από ιχνηλάτηση:
  • Ένα άτομο είναι επαφή από τον εργασιακό χώρο του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 5/10 από παραπομπή από προσωπικό γιατρό λόγω συμπτωμάτων. Στις 7/10 ανακοινώθηκαν άλλα 3 άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον του πρώτου κρούσματος. Το cluster έχει 5 άτομα.
  • Δύο άτομα είναι επαφές του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 6/10 που έκανε την εξέταση λόγω συμπτωμάτων από τις 4/10. Το ένα είναι από το οικογενειακό του περιβάλλον και έκανε την εξέταση ιδιωτικά και το 2ο είναι από το επαγγελματικό του περιβάλλον.
  • Ένα άτομο είναι επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 8/10 από ιδιωτική πρωτοβουλία λόγω συμπτωμάτων στις 3/10.
  • Ένα άτομο είναι επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 7/10 μέσω ιχνηλάτησης.
  • Ένα άτομο είναι επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον του ενός εκ των δύο κρουσμάτων που είχαν εντοπιστεί από τον έλεγχο στο αεροδρόμιο και είχαν επιστρέψει από το Βουκουρέστι στις 5/10. Ανακοινώθηκε στις 6/10. Το σημερινό κρούσμα είχε επίσης ταξιδέψει στην ίδια πτήση.Δύο άτομα είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 6/10 από ιδιωτική πρωτοβουλία λόγω συμπτωμάτων.Ένα άτομο είναι επαφή του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 5/10 από τον έλεγχο στο αεροδρόμιο. Είχαν επιστρέψει μαζί από το Λίβερπουλ.Δύο άτομα είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 6/10 με συμπτώματα.Ένα άτομο είναι επαφή από το οικογενειακό περιβάλλον κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 4/10 με ταξιδιωτικό ιστορικό στην Ιταλία στις 4/10. Το σημερινό κρούσμα έχει ταξιδιωτικό ιστορικό στην Πορτογαλία.Ένα άτομο είναι επαφή του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 6/10 από ιδιωτική πρωτοβουλία λόγω συμπτωμάτων από τις 3/10.Ένα άτομο είναι επαφή κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 7/10 μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το σημερινό κρούσμα αναφέρει συμπτώματα (μυαλγίες, καταρροή) στις 6/10.
  • 12 από ιδιωτική πρωτοβουλία:
  1. Δύο άτομα είναι τουρίστες που ήρθαν από την Αγγλία στις 4/10. Στις 8/10 ανέπτυξαν συμπτώματα, ο ένας πυρετό και βήχα και ο άλλος μυαλγίες. Μεταφέρθηκαν στο Eden.
  2. Ένα άτομο έκανε την εξέταση λόγω συμπτωμάτων (πυρετός και μυαλγίες) που είχε στις 8/10.
  3. Ένα άτομο έκανε την εξέταση λόγω συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας, μυαλγίες) που είχε στις 7/10.
  4. Ένα άτομο έκανε την εξέταση διότι ήταν επαφή κρούσματος στις 6/10. Εργάζονται μαζί, ωστόσο δεν είχε δηλωθεί από το κρούσμα.
  5. Ένα άτομο είχε συμπτώματα (πονοκέφαλος, πονόλαιμος, κατάπτωση, μυαλγίες, ρίγος) από τις 5/10.
  6. Ένα άτομο είχε συμπτώματα (πονοκέφαλος, συμφόρηση, καταρροή, ανοσμία) από τις 3/10.
  7. Ένα άτομο είχε συμπτώματα (πονόλαιμο, μυαλγίες) στις 7/10.
  8. Ένα άτομο είχε συμπτώματα (καταρροή) στις 7/10. Έχει ταξιδιωτικό ιστορικό στο Λονδίνο στις 30/9.
  9. Ένα άτομο είχε συμπτώματα (μυαλγίες) από τις 7/10. Την 1/10 επέστρεψε από ταξίδι στην Ελλάδα.
  10. Ένα άτομο είχε συμπτώματα (βήχα) από τις 6/10.
  11. Ένα άτομο επέστρεψε από την Ντόχα (25/9) και έκανε την εξέταση για να αποδεσμευτεί από την καραντίνα σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο. Μέχρι τις 23/9 βρισκόταν στις ΗΠΑ.
  • 2 από παραπομπή από Προσωπικό Ιατρό:
  1. Ένα άτομο είχε πυρετό στις 6/10.
  2. Το 2ο άτομο είχε βήχα, πυρετό, ανοσμία, καταρροή, μυαλγίες στις 7/10.
  • 4 από πτήσεις:
  1. Ένα άτομο ήρθε από το Βερολίνο στην Πάφο στις 8/10
  2. Ένα άτομο ήρθε από τη Θεσσαλονίκη στην Πάφο στις 8/10.
  3. Ένα άτομο ήρθε από τη Λιθουανία στην Λάρνακα στις 8/10.
  4. Ένα άτομο ήρθε από την Αγγλία στην Πάφο στις 8/10
  • 1 από Μικροβιολογικά Εργαστήρια Γενικών Νοσοκομείων: Αφορά άτομο που είχε συμπτώματα (βήχα, πυρετό, πονόλαιμο).

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, διεκπεραιώθηκαν 208 εργαστηριακές διαγνώσεις,
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργεί η ΚΟΠ σε Σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, διεκπεραιώθηκαν 204 εργαστηριακές διαγνώσεις, και
  • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, ολοκληρώθηκαν 116 εργαστηριακές εξετάσεις.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,951.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται τρία άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2. Επιπλέον, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παραμένουν διασωληνωμένοι δύο ασθενείς.