21 νέα κρούσματα και σήμερα

imagewΕίκοσι ένα νέα κρούσματα της νόσου COVID-19, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Υγείας, τα οποία εντοπίστηκαν μέσα από σύνολο 3.133 εργαστηριακών διαγνώσεων. Το σύνολο των περιστατικών ανήλθε σε 1.918.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι έξι νέα περιστατικά εντοπίστηκαν από τη διαδικασία της ιχνηλάτηση.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι τρία άτομα είναι επαφές του προπονητή της Δόξας Κατωκοπιάς, που ανακοινώθηκε στις 6/10, με το ένα άτομο να είναι επίσης προπονητής στη Δόξα και τα άλλα δύο άτομα να είναι από το οικογενειακό του περιβάλλον.

Επιπλέον, δύο άτομα είναι επαφές του ατόμου που εργάζεται σε Ίδρυμα στην Επαρχία Λευκωσίας και ανακοινώθηκε στις 3/10, με το ένα εκ των δύο να είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Επίσης, ένα άτομο είναι επαφή του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 5/10 από πτήσεις και είχε έρθει από την Αθήνα στις 3/10.

Εξάλλου, τέσσερα νέα περιστατικά εντοπίστηκαν από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και συγκεκριμένα τα δύο είναι ακτινογράφοι στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, μια φοιτήτρια νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ, που κάνει πρακτική στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και ένα άτομο είναι στο Μικροβιολογικό Εργαστήρι του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού

Επιπρόσθετα, εντοπίστηκαν τέσσερα άτομα από πτήσεις, με τα δύο άτομα να ήρθαν από το Μόναχο στην Λάρνακα στις 7/10, ένα άτομο ήρθε από την Αθήνα στην Λάρνακα στις 7/10 και ένα άτομο να ήρθε από το Λονδίνο στην Λάρνακα στις 7/10.

Από ιδιωτική πρωτοβουλία εντοπίστηκαν 7 άτομα. Συγκεκριμένα, το ένα άτομο είχε συμπτώματα (αδυναμία) στις 6/10, ένα άτομο είχε συμπτώματα (πυρετός, πονόλαιμος, κόπωση) από τις 4/10, ένα άτομο ήρθε από το Λονδίνο την 1η Οκτωβρίου και στη συνέχεια ανέπτυξε συμπτώματα και ένα άτομο είχε συμπτώματα (βήχα, πυρετό, μυαλγία, ανοσμία) από τις 3/10.

Επιπλέον, ένα άτομο είχε συμπτώματα (δύσπνοια) στις 5/10 και είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και δύο άτομα είναι τουρίστες από τη Λετονία που ήρθαν στην Κύπρο στις 3/10. H μια στις 3/10 ανέπτυξε συμπτώματα (βήχα, κατάπτωση).

Στο μεταξύ, έξι άτομα νοσηλεύονται στη Αμμόχωστο, εκ των οποίων το ένα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και 2 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ Λευκωσίας.

Όπως αναφέρει το αρμόδιο Υπουργείο τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν από 188 δείγματα, που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, από 61 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, από 700 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 7 κρούσματα και από 1.431 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων.

Επιπλέον, από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, ολοκληρώθηκαν 175 εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, διεκπεραιώθηκαν 132 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Επίσης, από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργεί η ΚΟΠ σε Σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, διεκπεραιώθηκαν 90 εργαστηριακές διαγνώσεις, από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, διεκπεραιώθηκαν 32 εργαστηριακές διαγνώσεις και από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, ολοκληρώθηκαν 224 εργαστηριακές εξετάσεις.

Τέσσερα τα κρούσματα στο Γ.Νοσοκομείο Λεμεσού

Τον εντοπισμό τεσσάρων περιστατικών κορωνοϊού ανάμεσα σε εργαζόμενους στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού ανακοίνωσε πριν λίγο ο ΟΚΥπΥ.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του οργανισμού, Πάμπο Χαριλάου, η ενημέρωση για τα τέσσερα περιστατικά έγινε σήμερα, με τα δυο να αφορούν το Ακτινολογικό Τμήμα και ένα το Μικροβιολογικό, ενώ θετική στον ιό βρέθηκε και φοιτήτρια Νοσηλευτικής που έκανε την κλινική άσκηση της στο δημόσιο νοσηλευτήριο της Λεμεσού.

Σημειώνει δε ότι τα τρία περιστατικά αφορούν στενές επαφές με ήδη επιβεβαιωμένα περιστατικά στην κοινότητα και όχι εντός του νοσοκομείου, ενώ το τέταρτο εκτιμάται πως είναι στενή επαφή με ένα από τα άλλα τρία περιστατικά.

Το γεγονός πάντως έχει θορυβήσει τον ΟΚΥπΥ, με τον κ. Χαριλάου να διερωτάται γιατί πήγαιναν στην εργασία τους και μάλιστα στο νοσοκομείο, άτομα που γνώριζαν πως ήταν επαφή ήδη επιβεβαιωμένου περιστατικού.

Από την πρώτη στιγμή έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα και άρχισε ιχνηλάτηση των επαφών των νέων περιστατικών κορωνοϊού στο ΓΝ Λεμεσού.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας είχε εντοπιστεί θετικός στον Covid-19 βοηθός θαλάμου, ο οποίος είχε επιστρέψει από το εξωτερικό και μετέβη στην εργασία του πριν την επιβεβαίωση του τεστ που είχε υποβληθεί.