Μόσχα:Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη να συνδράμουμε στρατιωτικά τη Λευκορωσία

imagewTο Κρεμλίνο θεωρεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη να συνδράμει στρατιωτικά τη Λευκορωσία, ότι υπήρξαν απόπειρες παρέμβασης στις εξελίξεις από το εξωτερικό, όπως και ότι οι Λευκορώσοι πρέπει να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματα στον πλαίσιο του διαλόγου.

Τις θέσεις του Κρεμλίνου για την Λευκορωσία εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρόεδρου Ντμίτρι Πεσκόφ κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε ξένες δυνάμεις που επιχείρησαν να παρέμβουν στην Λευκορωσία, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει, χαρακτηρίζοντας τις απόπειρες αυτές απαράδεκτες.

“Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια τέτοια ανάγκη και η ίδια η ηγεσία της Λευκορωσίας το παραδέχθηκε ότι τέτοια ανάγκη αυτή την στιγμή δεν υπάρχει” δήλωσε ο Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε υπό ποιες προϋποθέσεις μια τέτοια βοήθεια είναι πιθανή, για να προσθέσει ότι “στην περίπτωση αυτή οι υποθετικοί συλλογισμοί είναι μη αποδεκτοί και μη πιθανοί”.

Η Λευκορωσία και η Ρωσία είναι στενοί σύμμαχοι και μέλη του   Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (ΟΣΣΑ) και θεωρητικά τμήματα ενός ενωσιακού κράτους. Ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στον  εν λόγω Οργανισμό, αλλά και στην συνθήκη περί Ενωσιακού Κράτους, υπογράμμισε ότι και στις δύο περιπτώσεις “προβλέπεται σειρά υποχρεώσεων των μερών που αφορά την αμοιβαία βοήθεια”.

Ερωτηθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ΜΜΕ ότι στα σύνορα με την Λευκορωσία κατευθύνονται φάλαγγες με ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι “ο ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός βρίσκεται σε όλη την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας  και ως εκ τούτου δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο”.

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι το Κρεμλίνο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει η κατάσταση στην Λευκορωσία στο πλαίσιο του δικαίου και για την αποκατάσταση του αναγκαίου διαλόγου  εντός της χώρας.

Στο ερώτημα αν το Κρεμλίνο αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Λευκορωσία, ο Πεσκόφ είπε ότι “ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Αλεξάντρ Λουκασένκο για την νίκη του στις εκλογές αυτές”.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν απάντησε στο ερώτημα, αν το Κρεμλίνο θα συνεργαστεί με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε περίπτωση που αναλάβουν την εξουσία. “Νομίζω ότι έδωσα γι  αυτό που συμβαίνει τη στιγμή αυτή μια εξαντλητική απάντηση για την Λευκορωσία, δεν έχω να προσθέσω τίποτα”, δήλωσε.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο έδωσε σήμερα εντολή στην αστυνομία να καταστείλει τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Μινσκ, σε μια ένδειξη κλιμάκωσης έπειτα από μιάμιση εβδομάδα μαζικών διαδηλώσεων κατά της διακυβέρνησής του.

“Δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες ταραχές οποιουδήποτε είδους στο Μινσκ”, δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Beta. “Ο κόσμος έχει κουραστεί. Ο κόσμος απαιτεί ειρήνη και ησυχία”.

Ο Λουκασένκο έδωσε εντολή για αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα προκειμένου να αποφευχθεί μια συρροή “μαχητών και όπλων”. Οι εργαζόμενοι σε κρατικά ΜΜΕ που παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές πολιτικές, δεν πρέπει να επαναπροσληφθούν, είπε.

Εξάλλου, οι λευκορωσικές αρχές επιβεβαίωσαν σήμερα τον θάνατο σε νοσοκομείο ενός διαδηλωτή που είχε τραυματισθεί, σύμφωνα με τους συγγενείς του, από πυρά της αστυνομίας στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της επανεκλογής του Αλεξάντρ Λουκασένκο οι οποίες κατεστάλησαν βίαια την περασμένη εβδομάδα.

Το υπουργείο Υγείας της Λευκορωσίας επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του τον θάνατο του Γκενάντι Σούτοφ, 43 ετών, έπειτα από “ισχυρή επιδείνωση” της κατάστασης της υγείας του, χωρίς να αναφέρει την αιτία των τραυμάτων του.

Σύμφωνα με τους οικείους του Γκενάντι Σούτοφ και πηγές τις οποίες επικαλούνται τα λευκορωσικά μέσα ενημέρωσης, ο διαδηλωτής είχε τραυματισθεί από σφαίρα στο κεφάλι στις 11 Αυγούστου στο Μπρεστ, πόλη της δυτικής Λευκορωσίας, και υπέκυψε σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Μινσκ.

Πρόκειται για τον τρίτο νεκρό από την αρχή των διαδηλώσεων κατά των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου, τα οποία αμφισβητούνται από την αντιπολίτευση. Κατά τις διαμαρτυρίες αυτές υπήρξαν δεκάδες τραυματίες, ενώ έγιναν 6.700 συλλήψεις.

Πηγές που ερωτήθηκαν από τον ενημερωτικό ιστότοπο tut.by έκαναν λόγο για “τραύμα από σφαίρα στο κρανίο”.

Η αστυνομία είχε παραδεχθεί στις 12 Αυγούστου ότι είχε χρησιμοποιήσει την προηγουμένη πραγματικά πυρά στο Μπρεστ εναντίον “επιθετικών” διαδηλωτών που ήταν οπλισμένοι με σιδερένιες ράβδους, όπως υποστήριξε, τραυματίζοντας έναν απ` αυτούς.

Οι οικείοι του Γκενάντι Σούτοφ υποστήριξαν από την πλευρά τους μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης πως αυτός ο τελευταίος δεν ήταν καθόλου “επιθετικός” και απλώς περπατούσε στον δρόμο, πριν δεχθεί έναν πυροβολισμό από τη στέγη μιας πολυκατοικίας.