Οι «12 άθλοι» του Πούτιν

poutin_0_0

Στη Μόσχα με αφορμή χθες τα γενέθλια του προέδρου Πούτιν , μια έκθεση παρουσιάζεται με τη 

μορφή ζωγραφικών απεικονίσεων των «δώδεκα άθλων του Πούτιν» : Ο Ρώσος πρόεδρος απεικονίζεται να στραγγαλίζει έναν τρομοκράτη ή αντιμετωπίζει με 

image.ashx

ξίφος και ασπίδα τη Λερναία Ύδρα, τα κεφάλια της 

οποίας –Ευρωπαϊκή Ένωση, Καναδάς, Ιαπωνία– φτύνουν «κυρώσεις» . 

Στο Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, μέχρι 100.000 σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν τα γενέθλια του Βλαντίμιρ Πούτιν. Παράλληλα αρκετά μπλουζάκια κυκλοφορούν με τη φωτογραφία του ρώσοτ προέδρου ή με χιουμοριστικά συνθήματα που απαντούν στις δυτικές κυρώσεις.

«Αυτή η ήπια και μεταμοντέρνα μορφή προσωπολατρείας διαρκεί εδώ και δέκα χρόνια», συνοψίζει ο Σεργκέι Μεντβέντεφ, πολιτειολόγος στην Ανώτατη Σχολή Οικονομίας της Μόσχας.

Ο εκπρόσωπός του Ρώσου προέδρου , Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν έδωσε  στον εαυτό του ρεπό την ημέρα των γενεθλίων του. Δεν βρίσκεται όμως στο Κρεμλίνο ούτε στην κατοικία του στο Σότσι στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους βρίσκεται κάπου στη σιβηριανή τάιγκα, «300 ή 400 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο χωριό» προκειμένου να «αναπαυθεί» διευκρίνισε ο Πεσκόφ.