Ελένη Θεοχάρους: Λίαν επικίνδυνη η αντιμετώπιση του COVID-19-Βαριές οι ευθύνες του Υπουργού


Οι θετικοί στον κορωναϊό ασυμπτωματικοί ΄΄η όχι να νοσηλεύονται

 

Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες προβαίνει η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους για την αντιμετώπιση των περιστατικών ασθενών με κορωναϊό  με  την εξέταση τους μέσω τηλεφώνου ενώ καταλογίζει βαριές ευθύνες στον Υπουργό Υγείας για την κατάσταση που επικρατεί σημειώνοντας πως το σύστημα έχει αποτύχει.1567780679_eleni

Οι καταγγελίες της Προέδρου του Κινήματος Αλληλεγγύη:

“Είναι αδιανόητο και εγκληματικό να “νοσηλεύονται” ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό από τηλεφώνου.
Είναι αδιανόητο και εγκληματικό οι θετικοί στο κορωνοϊό πολίτες (ασυμπτωματικοί ή μη), να εφαρμόζουν τα μέτρα απομόνωσης και εγκλεισμού κατά το δοκούν και αναλόγως της συνειδητοποίησης του κινδύνου, που διαθέτουν.
Είναι αδιανόητο και εγκληματικό να τους φροντίζουν συγγενείς τους χωρίς μέτρα προστασίας.
Είναι αδιανόητο και εγκληματικό αποδεδειγμένες “επαφές” με ασθενή και με πλήρως εκδηλωμένη συμπτωματολογία να αναμένουν 5-6 μέρες για να υποστούν τον έλεγχο.
Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο τα ύποπτα κρούσματα και οι “επαφές” να παρακολουθούνται από τηλεφώνου και να αποφασίζουν ΜΗ ΙΑΤΡΟΙ για την μεταφορά τους στα Ιατρεία προς κλινική και εργαστηριακή αξιολόγηση.
Αυτό το σύστημα έχει αποτύχει. Προάγει την διασπορά του ιού και την καθυστερημένη εισαγωγή περιστατικών στο νοσοκομείο σε στάδιο όπου η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.
Επιβάλλεται η άμεση εξέταση κάθε επαφής και κάθε κρούσματος, και η εισαγωγή ΟΛΩΝ των θετικών στον COVID-19 (ασυμπτωματικών και μη) σε νοσηλευτική δομή απομόνωσης υπό ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα. Εάν η κατάσταση τους επιβαρυνθεί, αυτό να γίνεται ΑΜΕΣΩΣ αντιληπτό, κάτι που δεν γίνεται από τηλεφώνου και από μη γιατρούς και να μεταφέρονται σε Νοσοκομείο Αναφοράς.
Υπάρχουν πολλές καταγγελίες που αποδεικνύουν ότι συμπολίτες μας θετικοί στον κορωνοϊό, είτε εμφανίζουν συμπτώματα είτε όχι, παρακολουθούνται από το τηλέφωνο -πράγμα απαράδεκτο από ιατρικής και ηθικής απόψεως- και δεν απομονώνονται όπως πρέπει, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να διασπείρουν τον ιό στους οικείους τους.
Υπάρχουν αναφορές κακής εξέλιξης αυτών των περιστατικών, άρον- άρον εισαγωγή τους στα νοσοκομεία, άμεση διασωλήνωση τους, ακόμη και θάνατοι.
Εάν το κράτος νοσηλεύσει τα 200 περιστατικά που έχουμε σήμερα (χωρίς τους θανόντες, αποθεραπευθέντες, νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και στο νοσοκομείο αναφοράς, είναι λιγότεροι από 200), και κάθε άλλο νέο περιστατικό, οι θάνατοι θα ελαχιστοποιηθούν και η διασπορά θα εξαλειφθεί.
Όταν οι υπηρεσίες βάζουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία 1000 και πλέον επαναπατριζόμενους στην Κύπρο από το εξωτερικό –και καλά κάνουν- μέχρι να αποδειχθεί ότι είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό, είναι αδιανόητο να μην νοσηλεύονται υπό ιατρική παρακολούθηση οι θετικοί (ασυμπτωματικοί ή μη). Είναι αδιανόητο να μην γίνεται άμεσος έλεγχος των πιθανώς επιμολυνθέντων. Είναι αδιανόητο ασθενείς με συμπτωματολογία να παρακολουθούνται από μη ιατρούς και να περιμένουν μέρες για το τεστ.
Η δε διασπορά σοβαρών περιστατικών σε ΟΛΑ τα νοσοκομεία της Κύπρου (Μακάρειο Νοσοκομείο, Νοσοκομεία Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου, Λευκωσίας, Αμμοχώστου), οδήγησε σε μαζική ιατρογενή διασπορά και του ιού. Ήδη σε ΟΛΑ τα νοσοκομεία επιπολάζει ο ιός και κανένα δεν είναι “καθαρό” για τα «συνήθη» βαριά περιστατικά. Αυτό σημαίνει ότι ο γενικός πληθυσμός ο οποίος τηρεί όλες τις οδηγίες που έχει λάβει μέχρι τώρα και δεν έχει επιμολυνθεί με το ιό, δεν θα έχει που να πάει να νοσηλευτεί με ασφάλεια, και δεν θα εμπιστεύεται κανέναν.
Ελπίζουμε ότι τηρούνται πρωτοκόλλα και στα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Επισημαίνουμε ότι υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες ότι τα διαγνωστικά τεστ που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες γίνονται σε μικρότερο χρονικό διάστημα και είναι εξίσου ασφαλή. Συνεπώς η Κύπρος οφείλει να προμηθευτεί διαγνωστικά τεστ ταχείας επιβεβαίωσης της θετικότητας ή της αρνητικότητας της μόλυνσης από τον κορωνοϊό για την άμεση διαλογή των προσερχομένων ασθενών..
Ο υπουργός οφείλει πάραυτα να αναλάβει τις ευθύνες του που είναι βαρύτατες.”