Προτάσεις ΔΗΚΟ για την οικονομία:Να επιστραφούν όσα έχουν κλαπεί με το κούρεμα

Θα καταθέσει πρόταση Νόμου έτσι ώστε οι κουρεμένοι καταθέτες οποιασδήποτε τράπεζας που διασώθηκε,   να δικαιούνται να εκλέξουν από μόνοι τους συμβούλους στο Δ.Σ.της τράπεζας που διέσωσαν

 

Οι εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία “διαψεύδουν εκείνους που ισχυρίζονται πως `όλα πάνε περίφημα`”, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι “η Κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού επιλέγει συνειδητά να μην θέλει να δει αυτή την πραγματικότητα και επιμένει να βλέπει τα πράγματα μέσα από τα ροζ γυαλιά μιας επίπλαστης αισιοδοξίας”.r720_NIKOLAS PAPADOPOULOS

“Μόνο έτσι εξηγείται το γεγονός ότι η Κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού εξακολουθεί να ισχυρίζεται πως το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία μας είναι ότι δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει οι μαζικές εκποιήσεις με τις οποίες θα σωθούν οι τράπεζες”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης για την οικονομία.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι κατά την εισαγωγική του ομιλία ότι “δεν είμαστε `οι πρωταθλητές των μνημονίων`, όπως κάποιοι ισχυρίζονται αλλά οι πρωταθλητές των αρνητικών συνεπειών των μνημονίων για τους πολίτες και την κοινωνία”, προσθέτοντας ότι “ο μέσος Κύπριος, αυτό που διαπιστώνει καθημερινά είναι ότι δυο χρόνια μετά από το κούρεμα του 2013 και εκείνη την κακή λύση που μας επιβλήθηκε τότε, βρισκόμαστε δυστυχώς σε πολύ χειρότερη θέση”.

Τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, δεν τα βγάζουν πέρα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, τα κοινωνικά παντοπωλεία πληθαίνουν και οι νέοι μας μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως “οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν ο κόσμος και η πραγματική οικονομία είναι πολύ διαφορετικοί από εκείνους που φαίνεται να απασχολούν την Κυβέρνηση και τις τράπεζες” και ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ εισηγείται “εδώ και ένα χρόνο την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου έτσι ώστε να περιληφθούν στο πρόγραμμα πραγματικά μέτρα ανάπτυξης και κίνητρα για επενδύσεις”.

Αναφέροντας ότι τα τελευταία δυο χρόνια σχεδόν 70.000 συμπατριώτες μας ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας, ενώ άλλες δεκάδες χιλιάδες έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό γιατί δεν μπορούν να βρουν εργασία στη Κύπρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “παρά τις διακηρύξεις της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ δεν έχουμε δει καμία νέα σημαντική επένδυση στη χώρα μας”, ενώ “βλέπουμε και αυτές ακόμα τις εταιρείες υδρογονανθράκων να προβληματίζονται κατά πόσο θα παραμείνουν ή θα εγκαταλείψουν την Κύπρο”.

Ανέφερε επίσης ότι παρά τις προφορικές και γραπτές εκκλήσεις του ΔΗΚΟ, “η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ αρνείται να πει ποιοι είναι οι στόχοι της για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας το 2015, το 2016 και το 2017”.

Ο κ. Παπαδόπουλος επικαλέστηκε έκθεση του ΔΝΤ τον Οκτώβριο του 2014, αναφέροντας ότι “για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας το κατά κεφαλή εισόδημα της Κύπρου θα είναι χαμηλότερο από της Ελλάδας” κατά τα έτη 2016, 2017 και 2018, καθώς και τελευταία στοιχεία της Eurostat για δραματική αύξηση στο επίπεδο της φτώχειας με ένας στους τρεις Κύπριους να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή, όπως είπε, “240.000 συμπολίτες μας ή μια πόλη όπως τη Λευκωσία”.

Είπε ακόμη ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της κυπριακής οικονομίας έχουμε αρνητικό αποπληθωρισμό και ότι τα κυπριακά νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τα υψηλότερα επιτόκια στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι “το μόνο που ξέρουμε με βεβαιότητα, επειδή μας το ξεκαθάρισε η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, είναι ότι δεν θα μειώσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό”.

Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης

Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ από τον Μάιο του 2014 έχει αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών με εισηγήσεις για ένα Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης, με μέτρα που “δεν θα επηρεάσουν αρνητικά το δημόσιο μας χρέος αλλά θα προσελκύσουν τις επενδύσεις στη χώρα μας και θα βελτιώσουν το επενδυτικό περιβάλλον” και τα οποία είναι, μεταξύ άλλων, φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση ξένων εταιρειών στη Κύπρο, δημιουργία επενδυτικού ταμείου από τα πλεονάσματα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προεξόφληση συμβολαίων διαχείρισης κρατικής περιουσίας και έργων όπως π.χ. των αεροδρομίων, μεταφορά συντελεστή δόμησης, αναστολή της πληρωμής οφειλόμενου ΦΠΑ με δόσεις, φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη αναξιοποίητης γης, κίνητρα για να αναπτυχθεί το τουριστικό μας προϊόν και μείωση του ποσού του φόρου της ακίνητης περιουσίας.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αναδιαρθρώσεις
—————–
Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας τα ΜΕΔ και τις αναδιαρθρώσεις και είπε ότι “η προώθηση της αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων πρέπει να αποτελέσει τον πρώτιστο στόχο της οικονομικής μας πολιτικής”, προειδοποιώντας ότι “αν συνεχίσουμε όπως πάμε, τέτοια εποχή του χρόνου οι κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν και άλλα κεφάλαια”.

“Η δική μας εκτίμηση είναι πως ακόμη και να εφαρμοστεί ο Νόμος των εκποιήσεων οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια επειδή δεν πρόκειται να επιλυθεί το πρόβλημα των μη-εξυπηρετούμενων δανείων”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “σε τέτοια περίπτωση, θα μας πουν πως η μόνη επιλογή που παραμένει είναι η μαζική πώληση πακέτων δανείων σε επενδυτικά ταμεία”.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, για να αντιμετωπιστεί η τραπεζική κρίση απαιτείται να καθοριστεί ένα Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης, να επιστραφούν εκείνα που έχουν κλαπεί με το κούρεμα, να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις, να μειωθούν τα επιτόκια, να προστατευτούν οι βιώσιμοι δανειολήπτες και να αναδιαρθρωθούν τα δάνεια.

Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ εισηγείται για προώθηση των αναδιαρθρώσεων των δανείων όπως ρυθμιστούν κανονιστικά ή και νομοθετικά τα κέρδη των τραπεζών από τους τόκους δανείων και πρόσθεσε ότι “σήμερα οι τράπεζες έχουν ένα ισχυρό κίνητρο για να μην αναδιαρθρώνουν γιατί λαμβάνουν υπόψη τα κέρδη από τόκους από ΜΕΔ”.

Είπε ακόμη ότι το ΔΗΚΟ εισηγείται, επίσης, μεταξύ άλλων, να απαγορεύσουμε στις τράπεζες να λαμβάνουν υπόψη αυτό το λογιζόμενο κέρδος για σκοπούς των ισολογισμών τους στις περιπτώσεις των ΜΕΔ όπου έχει υποβληθεί αίτηση αναδιάρθρωσης από τον δανειζόμενο, να εφαρμοστούν προγράμματα προαιρετικής εξόφλησης δανείων όπως σήμερα γίνεται στην Ελλάδα, όπου τίθενται συμφωνημένοι στόχοι από την αρχή και αν τους καλύψει ο δανειζόμενος του χαρίζεται μέρος του δανείου, να μην δικαιούται μια τράπεζα να χρησιμοποιήσει τις εισπρακτέες δόσεις ή και τους εισπρακτέους τόκους ενός δανείου για το οποίο έχει ζητηθεί αναδιάρθρωση, παρά μόνο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναδιάρθρωσης του δανείου, να απαγορευτούν αναδρομικά οι τόκοι υπερημερίας, να ξεκινήσει επιτέλους το πρόγραμμα ενοικίου έναντι υποθήκης, να καθοριστεί ένα σωστό πλαίσιο αφερεγγυότητας που θα εξαναγκάζει τις τράπεζες σε αναδιαρθρώσεις και να αλλάξουν και να καθοριστούν νέες οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις οι οποίες θα βοηθούν τους δανειολήπτες και όχι τις τράπεζες.

Επιστροφή Κεφαλαίων
—————————-
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι επιβάλλεται να διεκδικήσουμε την επιστροφή των κεφαλαίων που κλάπηκαν τον Μάρτιο του 2013 με τις γνωστές αποφάσεις του Eurogroup και πρόσθεσε ότι πρόθεση του ΔΗΚΟ είναι να θέσουμε αυτό το ζήτημα στο νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

“Για να γίνει όμως αυτό πρέπει παράλληλα να διενεργηθούν πραγματικές και ουσιαστικές έρευνες για το ELA και την πώληση των κυπριακών παραρτημάτων στην Ελλάδα”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “πρέπει επιτέλους κάποιοι να πάψουν να καλύπτουν εκείνους που `έφαγαν` δισεκατομμύρια από την κυπριακή οικονομία και τους Κύπριους πολίτες”.

Μας ανησυχεί το γεγονός, συνέχισε, ότι δύο χρόνια μετά το κούρεμα η παρούσα Κυβέρνηση δεν έχει διώξει ποινικά κανένα για την κακοδιαχείριση της Λαϊκής Τράπεζας, την παραχώρηση του ELA και την πώληση των κυπριακών παραρτημάτων στην Ελλάδα.

“Χάσαμε 3,5 δισ. ευρώ. Ποιος αποφάσισε να χαρίσουμε 3,5 δισ. στην Τράπεζα Πειραιώς”, διερωτήθηκε.

Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ έχει δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στον Γενικό Ελεγκτή που αφορούν αυτές τις έρευνες και πρόσθεσε ότι “το γεγονός ότι προηγήθηκαν διάφορες πράξεις και ενέργειες μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ιδιαίτερα σε σχέση με συγκεκριμένους λειτουργούς της ΚΤ της Κύπρου και της ΚΤ της Ελλάδας”.

Σχέδιο Ντράγκι

Σε ότι αφορά το Σχέδιο Ντράγκι, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “ο ισχυρισμός που ακούγεται πως αν δεν εφαρμόσουμε το Φεβρουάριο το νόμο για τις εκποιήσεις θα χάσουμε τα χρήματα της ΕΚΤ, είναι εντελώς ψευδής και παραπλανητικός”, προσθέτοντας ότι “το πρόγραμμα Ντράγκι θα ισχύσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016” και “άρα, δεν πρόκειται να χάσουμε χρήματα”.

“Αν απλά αυτό που θα κάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε €500 εκ. υφιστάμενου χρέους, δεν πρόκειται €500 εκ. να μας λύσουν το τεράστιο πρόβλημα €28 δις μη-εξυπηρετούμενων δανείων”, πρόσθεσε.

Τράπεζες, διαπλοκή και πολιτικές παρεμβάσεις

Αναφέροντας ότι το ΔΗΚΟ ανησυχεί το γεγονός ότι επιχειρείται με πολιτικές παρεμβάσεις να ελεγχθούν οι διοικήσεις στις κυπριακές τράπεζες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα προτίθεται μέσα στις επόμενες μέρες να καταθέσει στη Βουλή πρόταση Νόμου έτσι ώστε οι κουρεμένοι καταθέτες οποιασδήποτε τράπεζας που διασώθηκε με `ιδία μέσα` να δικαιούνται να εκλέξουν από μόνοι τους συμβούλους στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας που διέσωσαν”.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, συνέχισε, “με το μέτρο που προτείνουμε, θα μπορέσουν να εκπροσωπηθούν στο Διοικητικό της Συμβούλιο και οι εκπρόσωποι των κουρεμένων ταμείων προνοίας, των ταμείων των εργαζομένων, οι υπόλοιποι κουρεμένοι καταθέτες και όχι μόνο οι πελάτες του δικηγορικού γραφείου `Νίκος Αναστασιάδης και Σία` όπως ισχύει σήμερα”.

Τράπεζα Διαχείρισης προβληματικών δανείων
——————————-
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι τράπεζες της Κύπρου “έχουν μετατραπεί από τράπεζες σε οργανισμούς είσπραξης χρεών (debt collection agencies) γεγονός που επιδεινώνει την ύφεση”.

“Πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα μια Τράπεζα Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε στην Ιρλανδία για να αποδεσμευτούν κεφάλαια, να αυξηθεί η ρευστότητα, να συγκρατηθούν οι τιμές των ακινήτων και να προστατευτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις μαζικές εκποιήσεις”, πρόσθεσε.

Αποκρατικοποιήσεις
—————
Ανέφερε ότι στην τελευταία συνεδρία του εκτελεστικού γραφείου αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί μια μελέτη της αρμόδιας ομάδας μελετών του κόμματος για τις αποκρατικοποιήσεις, να παρουσιαστεί σε ειδική συνεδρία του ΕΓ και “θα αποφασίσουμε το πώς θα προχωρήσουμε και θα καταθέσουμε και σε αυτό το κεφάλαιο συγκεκριμένες εισηγήσεις” και πρόσθεσε ότι “μας ανησυχεί ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ότι έχουν γίνει εκείνα που έπρεπε να γίνουν για να προετοιμαστούν οι ημικρατικοί οργανισμοί και αφήστε τη θέση του ΔΗΚΟ ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις”.

“Ενώ οι Ημικρατικοί Οργανισμοί δεν έχουν ετοιμαστεί, δεν έχουν αλλάξει οι δομές τους, δεν έχουν εκσυγχρονιστεί, πέρα των άλλων ενστάσεων που έχουμε θα χάσουμε και χρήματα”, πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι μετά την ψήφιση στην Ολομέλεια της αναστολής του νόμου για τις εκποιήσεις υπήρξε επίρριψη ευθυνών μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “δεν είναι η ώρα των ευθυνών” και ότι “το ΔΗΚΟ έχει καλή πρόθεση να συμβάλει στο να επιλυθεί στο πρόβλημα, να συμμορφωθούμε στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει έναντι των Ευρωπαίων εταίρων μας αλλά από την άλλη να προστατεύσουμε τον κόσμο”.

“Γι΄αυτό από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν πρέπει να αφεθεί ο νόμος των εκποιήσεων να εφαρμοστεί χωρίς να εφαρμοστεί παράλληλα και το πλαίσιο αφερεγγυότητας”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος κάλεσε την Κυβέρνηση να εξηγήσει κατά πόσον “τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή η οικονομία είναι επειδή η Βουλή, για αυτούς τους δύο μήνες δεν έχει ψηφίσει το νόμο των εκποιήσεων”.

Αναφέροντας ότι Ελλάδα είχε έξι χρόνια ύφεσης, εμείς δύο χρόνια και είχαμε εμπλοκή στο πρόγραμμα για δύο μήνες επειδή η Κυβέρνηση δεν έφερε το πλαίσιο αφερεγγυότητας, ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε πως είναι δυνατό εμείς να έχουμε βρεθεί σε αυτή τη δυσμενέστατη θέση και πρόσθεσε ότι για αυτό “ευθύνονται άλλοι λόγοι” γιατί “είναι βαθύτερα τα προβλήματα μας και δεν πρέπει να επικεντρώνεται η συζήτηση σε ένα μικρό κομμάτι του προβλήματος που είναι οι εκποιήσεις”.

“Κάποιοι αποφάσισαν να κουρέψουν τους Κύπριους καταθέτες για να στείλουν τα δικά μας χρήματα στο εξωτερικό για να στηρίξουν ελληνικές τράπεζες. Χάσαμε κεφάλαια σε δύο περιπτώσεις με πολιτικές αποφάσεις, με το κούρεμα του ελληνικού χρέους και με την πώληση των ελληνικών παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών”, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος των εκποιήσεων χωρίς τους κανονισμούς, ο κ. Παπαδόπουλος έφερε ως παράδειγμα περίπτωση ατόμου που γνωρίζει και ο οποίος αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια συμφωνία με την τράπεζα, ο τραπεζίτης του είπε να δώσει απάντηση σε ένα μήνα αλλιώς θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να του πάρουν το σπίτι του, προσθέτοντας ότι “αν μαζί με το νόμο των εκποιήσεων δεν εφαρμοστεί παράλληλα και το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα υπάρχει ανισορροπία στις σχέσεις μεταξύ τράπεζας και δανειζόμενου”.

“Αν εφαρμοστεί ο νόμος οι τράπεζες θα έχουν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε κατάχρηση των συμφερόντων της ευρύτερης οικονομίας”, πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι ο ίδιος και ο κ. Παπαδόπουλος υπήρξαν για πέντε χρόνια συνεπείς πραγματιστές και κινδυνολόγοι και ότι βουλευτής του ΔΗΚΟ αφήνει αιχμές για τη στάση που τηρούσε στα της οικονομίας, συνδέοντάς την με την επαγγελματική σχέση που είχε και ερωτηθείς αν έχει εγκαταλείψει τις γραμμές του ρεαλισμού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “αυτά που λέγαμε πριν δύο χρόνια, πριν ένα χρόνο τα λέμε και σήμερα”, προσθέτοντας ότι “αυτά που λέγαμε ότι θα γίνουν είναι αυτά που επιβεβαιώνονται σήμερα”.

“Άλλοι είναι που έχουν αναγάγει τη λέξη δεσμεύομαι σε πολιτικό ανέκδοτο γιατί δεν είμαι εγώ που έλεγα ότι δεν θα γίνει κούρεμα, δεν είμαι εγώ που έλεγα στον κόσμο ότι θα εφαρμόσω το πρόγραμμα ενοίκιο αντί υποθήκης, ότι το ELA θα γίνει ομόλογο, ότι θα διασφαλίσω το 75% των ταμείων των κουρεμένων ταμείων προνοίας, ότι θα φέρω 500 εκ. με την τράπεζα ανασυγκρότησης, ότι θα δημιουργήσω εταιρεία διαχείρισης δανείων, ότι θα εφαρμοστούν στεγαστικά προγράμματα”, πρόσθεσε.

Διερωτήθηκε πώς όταν η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, δεν κάνει αυτά που μας είπε ότι θα κάνει έχουμε εμείς λάθος που επισημαίνουμε τη δική της ανεπάρκεια” και πρόσθεσε ότι “το επιχείρημα της ασυνέπειας δεν το δέχεται καθόλου”.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν ισχυρίζεται ότι το μνημόνιο είναι τέλειο και ζήτησε από τον ΔΗΣΥ και την Κυβέρνηση “να ξεκαθαρίσουν αν θεωρούν ότι το μνημόνιο είναι τέλειο” και πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ λέει “να βελτιώσουμε το μνημόνιο, να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, αλλά να προστατέψουμε και τον κόσμο”.

Σε σχέση με τις επαγγελματικές σχέσεις, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “καμία επαγγελματική σχέση δεν έχω με τράπεζα”.

Ανέφερε επίσης ότι ουδέποτε η Βουλή έδωσε 1,8 δισ. Ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα, προσθέτοντας ότι “η Βουλή ψήφισε ένα γενικό νόμο για όλες τις τράπεζες και η Κυβέρνηση Χριστόφια αποφάσισε να δώσει 1,8 δισ. ευρώ στην Λαϊκή και με ψευδείς παραστάσεις και ενώ μας παραπλάνησε ότι ήταν φερέγγυα τράπεζα”.

Ανέφερε επίσης ότι “η Βουλή ψήφισε το νόμο της εξυγίανσης και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αποφάσισε να πουλήσει τα καταστήματα στην Ελλάδα”.