Κ.Γουλιάμος:Η Ε.Ε. είναι «ανίκανη» να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στα κράτη-μέλη

Ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστας Γουλιάμος, μίλησε στο Sputnik και χαρακτήρισε την Ε.Ε. ως «ανίκανη» να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο μεταξύ εξουσίας και πολιτικής στα κράτη-μέλη του οργανισμού, σχολιάζοντας τον διχασμό των χωρών.2378937

Ο διχασμός των χωρών-μελών της Ε.Ε σε καίρια πολιτικά ζητήματα έχει πολλές φορές τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, καθώς τα κράτη διεκδικούν την αυτονομία τους εντός του υπερεθνικού οργανισμού, που ακροβατεί μεταξύ εξουσίας και πολιτικής.

Ως εκ τούτου, στον ρόλο της Ε.Ε. αναφέρθηκε ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστας Γουλιάμος, χαρακτηρίζοντας τον οργανισμό ως «ανίκανο» να διαδραματίσει επαρκή ρόλο στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ της εξουσίας και της πολιτικής.

Ειδικότερα, ο κ. Γουλιάμος, μιλώντας στο Sputnik, είπε ότι «η Ε.Ε. συχνά αναφέρεται λανθασμένα σε κράτη ή χώρες, καθώς δεν έχει τη δύναμη της πίεσης μέσω των αστυνομικών δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας, μιας αυτή η εξουσία ανήκει μεμονωμένα στα μέλη».

Ο κ. Γουλιάμος, ακόμα, σημείωσε αναφορικά με τις σχέσεις εξουσίας – πολιτικής:

«Η Ε.Ε. είναι ανίκανη να διαδραματίσει επαρκή ρόλο στο πλαίσιο των σχέσεων εξουσίας και πολιτικής. Οι χώρες της Ε.Ε. είναι βαθιά αποσυνδεδεμένες σε πολλά πολιτικά ζητήματα, ενώ η αρχική σύνθεση των Βρυξελλών επικεντρώθηκε ενάντια στην πρακτική της πολιτικής εξουσίας».

Στη συνέχεια, ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σχολίασε τη σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στα μέλη της Ε.Ε., λέγοντας:

«Υπάρχει υψηλός βαθμός σύγκρουσης συμφερόντων των κρατών μελών και οι αποφάσεις των οργάνων της Ε.Ε. [στοχεύουν] να αυξήσουν την επιρροή τους στη λήψη τους. Για παράδειγμα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία παραμένει πίσω ως προς την εναπόθεση της αρχής στους θεσμούς της Ε.Ε. όσον αφορά την πολιτική εξουσίας».

Η Ε.Ε., σύμφωνα με τον κ. Γουλιάμο, προσπαθεί να αντιδράσει απέναντι τόσο στην πίεση των ΗΠΑ όσο και στην «επίθεση φιλίας» της Κίνας, κάνοντας σχετικά βήματα προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Τέλος, ο κ. Γουλιάμος σχολίασε και την αντίληψη του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζοσέπ Μπορέλ, για «ανάπτυξη διάθεσης για εξουσία», σημειώνοντας:

«Αντικατοπτρίζει μια φιλόδοξη σκέψη και αντιπροσωπεύει pro bono μια μακρά και δύσκολη πολιτική διαδικασία».