Μαίνεται ο “πόλεμος” χαρακωμάτων στην ΕΔΕΚ-Προς διαγραφή ο ευρωβουλευτής Δ.Παπαδάκη

Μαίνεται ο “πόλεμος” χαρακωμάτων στην ΕΔΕΚ με το πειθαρχικό Συμβούλιο το οποίο συνήλθε σήμερα να αποφασίζει εντός των ημερών για τον αν θα παραμείνει ή θα διαγραφεί από τις τάξεις του κόμματος ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.

Η κόντρα μεταξύ του προέδρου του κόμματος Μ.Σιζόπουλου και του Δημήτρη Παπαδάκη χρονολογείται και κορυφώθηκε μετά τις ευρωεκλογές όταν ο τελευταίος επανεκλέγηκε ευρωβουλευτής.cache_1500x3000_analog_medium_819124_124262_13112019

Ο ευρωβουλυτής Δ.Παπαδακης έδωσε το πρωί τη δική του εκδοχή για  την εν εξελίξει υπόθεση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΔΕΚ , σε διάσκεψη Τύπου στη Δημοσιογραφική Εστία, επαναλαμβάνοντας πως όποια απόφαση και αν ληφθεί ο ίδιος θα παραμείνει ευρωβουλευτής

Ο κ. Παπαδάκης, ο οποίος κατέθεσε πολυσέλιδο έγγραφο προδικαστικών ενστάσεων, που απέρριψε το Πειθαρχικό Συμβούλιο, κατηγορείται από την ηγεσία της ΕΔΕΚ για αντικομματική συμπεριφορά.

Ο Δημήτρης Παπαδάκης δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στην συνεδρία του πειθαρχικού συμβουλίου του κόμματος που ήταν ορισμένη λίγο μετά το μεσημέρι  υποστηρίζοντας πως ο ίδιος διώκεται γιατί κατάφερε να επανεκλεγεί Ευρωβουλευτής του κόμματος.cache_726x510_Crop_medium_873058_337737_822020

Σε συνέντευξη Τύπου το πρωί, ενώπιον υποστηρικτών του, ο κ. Παπαδάκης εκτόξευσε κατηγορίες κατά του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπολου, καταλογίζοντας του διχαστικές πρακτικές και νοοτροπίες.

Μίλησε για «άνευ προηγουμένου πολεμική εναντίον του», προσθέτοντας πως άτομα από το περιβάλλον του κ. Σιζόπουλου τον κατηγορούσαν «ακατάπαυστα προβάλλοντας ψεύδη και με δυσφημούσαν με τον χειρότερο τρόπο».

«Θα το κάνω σαφές: Kαμία αντικομματική συμπεριφορά μου δεν μπορεί να τεκμηριωθεί», είπε, και κάλεσε τον Πρόεδρο του Κινήματος να ανακαλέσει τις καταγγελίες του και να πάρει την απόφαση να καλέσει τα θεσμικά όργανα του κόμματο,ς να πλησιάσει τα παραιτηθέντα και τα αποστασιοποιηθέντα στελέχη και “να προχωρήσει μαζί με όλους μας σε μια πλήρη αναδιοργάνωση του Κινήματος”.

Τόσο ο κ. Παπαδάκης όσο και ο συνήγορος υπεράσπισής του, Θεοφάνης Ανδρέου αναφέρθηκαν στο κατηγορητήριο, με τον κ. Παπαδάκη να σημειώνει πως ζητήθηκε όπως εξαιρεθούν μέλη του πειθαρχικού συμβουλίου, η πραγματοποίηση ανοικτών συνεδριάσεων, αιτήματα που έχουν απορριfθεί, ενώ τα πρακτικά των συνεδριάσεων, όπως αμφότεροι ανέφεραν, τους δόθηκαν παραποιημένα.cache_728x3000_Analog_medium_872954_273833_822020

«Όπως αντιλαμβάνεστε σε μια τέτοια διαδικασία δεν μπορώ να συμμετέχω κυρίως για λόγους αξιοπρέπειας. Γι’ αυτό και σήμερα αντί να παραστώ σε αυτή την αν μη τι άλλο άδικη και διάτρητη διαδικασία επιλέγω να απευθυνθώ στους πολίτες και να τους ενημερώσω όπως έχω καθήκον να πράξω για τους λόγους που δεν θ συμμετέχω στη διαδικασία αυτή», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδάκης διατύπωσε επικρίσεις κατά της ηγεσίας του Κινήματος ιδιαίτερα μετά το αποτέλεσμα των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Μετά τις Ευρωεκλογές, είπε, «δημιουργήθηκε η χρυσή ευκαιρία να κτίσει πάνω σε αυτό το αποτέλεσα και να αποταθεί στην κυπριακή κοινωνία. Αντ’ αυτού η ΕΔΕΚ γίνεται ο αρνητικός πρωταγωνιστής με τα εσωτερικά της προβλήματα».

«Ενώ η κυπριακή κοινωνία επέλεξε να είμαι ένας εκ των έξι εκπροσώπων της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δυστυχώς γίνομαι δέκτης εκδικητικών ενεργειών», πρόσθεσε.papadakis_sizopoylos

Αναφέρθηκε σε «σωρεία παραιτήσεων» μελών του Πολιτικού Γραφείου, της Κεντρικής Επιτροπής και των θεματικών επιτροπών. «Αντί ο Πρόεδρος να εξετάσει το πρόβλημα και να αναλάβει πρωτοβουλίες αντιστροφής αυτής της πορείας δυστυχώς έβγαινε δημόσια και δήλωνε ότι όποιου δεν του αρέσει να πάρει το καπέλο του και να φύγει. Διχαστικές πρακτικές και νοοτροπίες σε αυτούς και σε μάς, καλλιέργησαν ένα βαθιά νοσηρό κλίμα εντός του κόμματος, ένας κλίμα που για να εξοβελιστεί προϋποθέτει την πραγματική λειτουργία με διάλογο και αλληλοσεβασμό», συμπλήρωσε.

«Αυτό το δρόμο δεν τον επέλεξα εγώ. Αναγκάζομαι να συμμετέχω σε μια τρωτή διαδικασία αναγκάζομαι να τοποθετηθώ δημόσια αναγκάζομαι να τοποθετηθώ δημόσια γιατί δεν μου έχουν αφήσει άλλη πλέον επιλογή με αυτή μου την πράξη θέλω να τονίσω τον κίνδυνο που διατρέχει η ΕΔΕΚ με αυτού του είδους συμπεριφορές», ανέφερε ο κ. Παπαδάκης.

Ερωτηθείς για την κατηγορία που αντιμετωπίζει περί εργοδότησης ατόμου – ιδιοκτήτη μιας εταιρείας χρησιμοποιώντας κονδύλια του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Παπαδάκης μίλησε για «καθαρές συκοφαντίες ο οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Όπως είπε, πρόκειται για εταιρεία της οποίας στο παρελθόν ήταν μέτοχος και ότι η εταιρεία αυτή στεγαζόταν στον ίδιο όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του. «Μετά την αδρανοποίηση της εταιρείας αυτής πήρα όλα τα γραφεία και τα χρησιμοποιώ ως το πολιτικό μου γραφείο».

«Είναι όλα νόμιμα, δέχθηκα και έλεγχο από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών το 2015 και η αναφορά τους ήταν ότι ήμουν απόλυτα συνεπής με τους κανονισμούς οι οποίοι τίθενται από τις πολιτικές ομάδες και του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Ανδρέου είπε πως υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για να αμφισβητηθεί η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου.

«Είναι ένα επίσημο έγγραφο, ενδεχομένως να δοθεί στη δημοσιότητα τις αμέσως επόμενες ημέρες», είπε, προσθέτοντας πως «είναι ένα δραστικό μέτρο το οποίο θεωρώ ότι εκθέτει ακόμη περισσότερο το Πειθαρχικό Συμβούλιο και τον παραπονούμενο σε αυτή την υπόθεση τον κ. Σιζόπουλο τους εκθέτει ανεπανόρθωτα εν πάση περιπτώσει θα το δείτε τις επέμενες ημέρες».

Ο κ. Ανδρέου μίλησε για «κατηγορίες που ξεπερνούν τα όρια της συκοφαντίας» και στάθηκε στη δημοσιοποίηση του κατηγορητηρίου από τους ίδιους, τους κατήγορους, όπως είπε. «Δηλαδή από το δικαστικό σώμα το οποίο θα δίκαζε, υποτίθεται, αμερόληπτα και δίκαια, προφανώς το έπραξαν για να δυσφημίσουν ακόμη περισσότερο τον κ. Παπαδάκη», κατέληξε.

Δηλώσεις Μ.Σιζόπουλου

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, πριν από την κατάθεσή του ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, δήλωσε τα εξής:
«Ως Πρόεδρος έχω την ευθύνη για την υλοποίηση των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων αλλά και την τήρηση του καταστατικού του κόμματος.
Αποφάσισα να προχωρήσω στη συγκεκριμένη καταγγελία σε βάρος του ευρωβουλευτή του κόμματος Δ. Παπαδάκη, όταν διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως διάθεση συνεργασίας, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που κατέβαλα καλοπροαίρετα και καλόπιστα, μετά από οδηγίες του Πολιτικού Γραφείου για περίοδο πέντε και πλέον μηνών για να υλοποιήσει νομότυπα τις υποχρεώσεις που ενυπόγραφα ανέλαβε έναντι του κόμματος ως υποψήφιος ευρωβουλευτής.
Στο χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της καταγγελίας μου στο Πολιτικό Γραφείο περιήλθαν στην κατοχή μου στοιχεία τα οποία πιθανόν να συνιστούν διάπραξη, εκ μέρους του ευρωβουλευτή, άλλων αδικημάτων τα οποία ενδεχομένως να είναι πέραν των κομματικών πειθαρχικών παραπτωμάτων.
Ως εκ τούτου ως Πρόεδρος ενός κόμματος το οποίο έχει ανοικτό μέτωπο σύγκρουσης με φαινόμενα διαπλοκής, δεν θα μπορούσα να συγκαλύψω μία τέτοια περίπτωση και να είμαι συνυπεύθυνος και/ ή συνένοχος και η ΕΔΕΚ να είναι εκτεθειμένη σε ευρωπαϊκούς θεσμούς σε περίπτωση αποκάλυψης και δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.
Μέσα λοιπόν σε αυτές τις συνθήκες όφειλα να ενημερώσω το Πολιτικό Γραφείο και το Πειθαρχικό Συμβούλιο για να διερευνήσουν περαιτέρω και σε βάθος το συγκεκριμένο θέμα. Το τελευταίο που θα ήθελα να ανακοινώσω είναι ότι όλες οι διαδικασίες οι οποίες έχουν τηρηθεί μέχρι στιγμής είναι στη βάση τόσο του καταστατικού του κόμματος όσο και του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Πειθαρχικού Συμβουλίου και οι αποφάσεις ήσαν μέχρι στιγμής ομόφωνες, και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Κλείνοντας, θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στους φίλους, στα μέλη, στους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ. Να μην ανησυχούν. Μέσα από την οποιανδήποτε κρίση, μέσα από τη σωστή και υπεύθυνη διαχείριση, μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί. Αλλά πάνω από όλα αυτό που θέλω να τους στείλω είναι, το κόμμα θα βγει ακόμη πιο καθαρό και αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Ακολούθως σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ότι σήμερα στην ομιλία του ο Δημήτρης Παπαδάκης απηύθυνε έκκληση για απόσυρση των καταγγελιών και για αναδιοργάνωση της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε:
«Όπως είπα προηγουμένως αυτούς τους πεντέμισι μήνες, όχι μόνο εγώ αλλά πάρα πολλά μέλη και στελέχη του κόμματος, ανέλαβαν πρωτοβουλίες για να υπάρχει μία συνεννόηση και κυρίως για να μπορέσει να υπάρξει μία νομότυπη υλοποίηση αυτών που δεσμεύτηκε ως υποψήφιος για να μπορέσει ακριβώς να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κόμμα. Σε όλες τις περιπτώσεις συναντήσαμε άρνηση. Γι’ αυτό ακριβώς υποχρεωθήκαμε να οδηγήσουμε τα πράγματα στο Πολιτικό Γραφείο, στον ερευνώντα λειτουργό και τώρα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι ακριβώς εννοούσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ όταν αναφέρθηκε σε διάπραξη και άλλων αδικημάτων πέραν των κομματικών, δήλωσε:
«Αυτά θα διαπιστωθούν στην πορεία του χρόνου και αφού συζητηθούν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πότε αναμένεται η απόφαση του Πειθαρχικού, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:
«Αυτό δεν με αφορά εμένα. Εγώ βρίσκομαι εκτός της διαδικασίας του Πειθαρχικού. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο με βάση το καταστατικό του κόμματος και τον εσωτερικό κανονισμό είναι ανεξάρτητο συμβούλιο, δεν λογοδοτεί σε όργανα του κόμματος , δεν λογοδοτεί στον Πρόεδρο του κόμματος και η σύσταση του έγινε με ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Γραφείου που πρότεινε τα πέντε συγκεκριμένα άτομα στις 5 Σεπτεμβρίου και στην συνέχεια με ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που τα αποδέχθηκε στην συνεδρία της 11ης Σεπτεμβρίου του 2019».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις Δ. Παπαδάκη ότι όλο αυτό είναι πολιτικό ζήτημα και ότι γίνεται δέκτης εκδικητικών ενεργειών και ότι το μόνο του αμάρτημα ήταν ότι εξελέγη ευρωβουλευτής  κερδίζοντας τον υποψήφιο που ευνοούσε η ηγεσία του κόμματος, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:
«Σεβαστές οι απόψεις του Δημήτρη Παπαδάκη. Αν όμως το θέμα είναι πολιτικό, όπως ισχυρίζεται, τότε θα πρέπει  ο ίδιος να δικαιολογήσει γιατί μέχρι σήμερα η διαδικασία που επιχείρησε να έχει εμπλοκή την μετέτρεψε σε νομικό ζήτημα».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια είναι η επόμενη μέρα της ΕΔΕΚ μετά από όλη αυτή την διαδικασία ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:
«Να μην ανησυχείτε. Το έχω πει. Η ΕΔΕΚ θα είναι πιο δυνατή».