Aπάντηση στο Φόρειν Οφις: Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Στη Βρετανία συγκεντρώνονται αναρτήσεις για να μποϋκοτάρουν την Κύπρο ως αντίδραση για την καταδίκη της 19χρονης βρετανίδας

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στη Βρετανία για την καταδικαστική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου σε βάρος της 19χρονης Βρετανής που κρίθηκε ενοχή για ψεύδη καταγγελία βιασμού από 12 νεαρούς Ισραηλινούς.imagew

Μετά από τη χθεσινοβραδινή δήλωση εκπροσώπου του Foreign Office, που διατύπωσε «σοβαρές ανησυχίες για τις εγγυήσεις δίκαιης δίκης» στη συγκεκριμένη «θλιβερή υπόθεση», οι εξελίξεις αποτελούν το κύριο θέμα στα πρωτοσέλιδα της Daily Telegraph, της Sun, της Daily Mail και του Guardian, ενώ φωτογραφία της 19χρονης βρίσκεται και στην πρώτη σελίδα του Independent.

Με αφορμή το σχόλιο του εκπροσώπου του Foreign Office ότι το Λονδίνο θα εγείρει το θέμα με τις κυπριακές αρχές, η Telegraph επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, νομικός που έχει προσωπικά ασχοληθεί με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει παρακολουθήσει στενά την υπόθεση και «λαμβάνει εξαιρετικά σοβαρά υπόψη θέματα πρόσβασης στη δικαιοσύνη».

Ο αρχισυντάκτης διπλωματικών θεμάτων του BBC σχολιάζει ότι η δήλωση του Foreign Office είναι «ασυνήθιστη» και «ενδιαφέρουσα», καθώς πάγια τακτική είναι να αποφεύγει να τοποθετηθεί επί ανοιχτών δικαστικών υποθέσεων στο εξωτερικό εναντίον Βρετανών υπηκόων. «Οι αξιωματούχοι θέλουν να αποφεύγουν κατηγορίες παρεμβολής στα δικαστήρια ενός κυρίαρχου κράτους. (…) Ίσως υπολογίζουν σε αυτή την περίπτωση ότι λίγη δημόσια πίεση τώρα θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην απόφαση για την ποινή από το δικαστή τον επόμενο μήνα. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να δώσει στην μη κατονομασθείσα Βρετανή γυναίκα μια ποινή ισοδύναμη των περισσότερων από τέσσερις εβδομάδες που έχει ήδη περάσει σε κυπριακή φυλακή», εξηγεί ο Τζέιμς Λάντεϊλ.

Η Telegraph παραθέτει και δηλώσεις ακτιβιστριών από την Κύπρο που υποστηρίζουν ότι οι τοπικές αρχές πάντοτε βρίσκουν αφορμές για να μην πιστέψουν γυναίκες που καταγγέλλουν ότι έχουν πέσει θύματα βιασμού.

Η Sun φιλοξενεί δηλώσεις της ίδιας της 19χρονης, η οποία λέει ότι δεν της προκάλεσε έκπληξη η απόφαση με βάση το πώς «από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκα από θύμα κατηγορούμενη».

Παρόλα αυτά δηλώνει αποφασισμένη να καθαρίσει το όνομά της. Προσθέτει ότι έχουν επικοινωνήσει μαζί της και άλλες γυναίκες που έχουν υποστεί ανάλογη εμπειρία στην Κύπρο και σημειώνει ότι η μάχη που θα δώσει μέσω έφεσης «είναι μάχη και για εκείνες».

Η Daily Mail αφήνει να εννοηθεί ότι οι κυπριακές αρχές είναι πιθανό να αναζήτησαν τρόπους να απαλλάξουν τους 12 Ισραηλινούς από την κατηγορία του βιασμού, καθώς η υπόθεση συνιστούσε «επικοινωνιακή καταστροφή και διπλωματικό εφιάλτη» για μια χώρα που βασίζεται τόσο πολύ στον τουρισμό και που αποδίδει τόση σημασία στις φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Η εφημερίδα Guardian επικαλείται ακτιβίστριες στην Κύπρο που εκτιμούν επίσης ότι η υπόθεση οδηγήθηκε εκεί που οδηγήθηκε ώστε να μη διαταραχθούν οι διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται επίσης στο hashtag #BoycottCyprus που είναι ενεργό από χθες στο Twitter συγκεντρώνοντας πολλές αναρτήσεις από χρήστες που καλούν τους Βρετανούς και άλλους να μποϊκοτάρουν την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό διότι «δεν είναι ασφαλής για τις γυναίκες».

Απάντηση κυβέρνησης

Με αφορμή τα πιο πάνω ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, σε γραπτή του δήλωση, αναφέρει  ότι: η Κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην imagewδικαιοσύνη και τα Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως συντεταγμένο κράτος, έχει συνταγματικά κατοχυρωμένους θεσμούς και διάκριση των εξουσιών. Στα πλαίσια αυτά, η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει σε υποθέσεις που εκδικάζονται από τα αρμόδια Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ούτε και σχολιάζει θέσεις ή ισχυρισμούς οι οποίοι προβάλλονται αναφορικά με υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των Δικαστηρίων», σημειώνει ο κ. Κούσιος.

Αναφέρει, τέλος, ότι «η Κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και τα Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα πρέπει να αφήνονται απερίσπαστα να εφαρμόζουν τους νόμους του κράτους και να απονέμουν δικαιοσύνη».

Ο Γενικός Εισαγγελέας

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης αναφέρει, σε σημερινή ανακοίνωσή του, ότι τυχόν παρέμβασή του στην ποινική υπόθεση πρόκλησης δημόσιας βλάβης με κατηγορούμενη νεαρή Βρετανίδα «δεν θα συνιστούσε τίποτε άλλο παρά εμπόδιο στην διακρίβωση των πραγματικών γεγονότων και παρέμβαση στο δικαστικό έργο».

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα αναφορικά με την υπόθεση, ο κ. Κληρίδης διευκρινίζει ότι «αφ΄ης στιγμής η κατηγορούμενη στην υπόθεση είχε προβεί σε σοβαρές καταγγελίες κατά των ανακριτικών αρχών της Δημοκρατίας, αυτές οι καταγγελίες άπτονταν του θέματος της θεληματικότητας της κατάθεσης της και θα έπρεπε να μη αφεθούν να αιωρούνται με αναστολή ποινικής δίωξης αλλά θα έπρεπε να αποφασισθούν από το εκδικάζον Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου είχαν εγερθεί.   Και αυτό έγινε.»

«Αφ΄ης στιγμής η κατηγορούμενη στην υπόθεση είχε εγείρει και συνεχίζει να εγείρει θέμα μη διεξαγωγής δίκαιης δίκης, και τούτο είναι κατ΄εξοχήν νομικό-συνταγματικό θέμα το οποίο πρέπει να εγείρεται ενώπιον του Δικαστηρίου και να αποφασίζεται από αυτό», συμπληρώνει.

Καταλήγοντας , ο κ. Κληρίδης αναφέρει ότι «οποιαδήποτε τυχόν παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα είτε για λόγους δημόσιου συμφέροντος, είτε για άλλους λόγους, δεν θα συνιστούσε τίποτε άλλο παρά εμπόδιο στην διακρίβωση των πραγματικών γεγονότων και παρέμβαση στο δικαστικό έργο».