Η Αίγυπτος στέλλει ρωσικά τανκς στη Λιβύη για να ενισχύσει τον στρατάρχη Χαφτάρ

Έτοιμος να στείλει στον στρατάρχη Χαφτάρ ρωσικά τανκς, για να ενισχύσει τις στρατιωτικές του δυνάμεις έναντι του στρατού του Σάρατζ εμφανίζεται ο πρόεδρος της Αιγύπτου, στρατηγός, 2789263Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι προτίθεται να ενισχύσει τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, με ρωσικής προέλευσης τεθωρακισμένα προκειμένου να τον βοηθήσει στην επέλασή του προς την Τρίπολη.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ιστοσελίδα Middle East Monitor, τα άρματα που θα στείλει ο αλ-Σίσι είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούν ήδη οι δυνάμεις του Χαφτάρ.

Να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος είχε υιοθετήσει την ελληνική στάση απέναντι στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, κρίνοντάς την άκυρη και ανυπόστατη.

Ο διακανονισμός μεταξύ Στρατηγού και Στρατάρχη

Ο Στρατηγός αλ-Σίσι θα εξοπλίσει «προσωρινά» τον Στρατάρχη Χαφτάρ, με την προϋπόθεση ότι θα επιστραφούν στην Αίγυπτο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους και την επιτυχία του στόχου τους, που δεν είναι άλλος από την κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης. Ο διακανονισμός μεταξύ Στρατηγού και Στρατάρχη έγινε με αυτό τον τρόπο ούτε ώστε να παρακαμφθεί η απόφαση του ΟΗΕ για αποφυγή των στρατιωτικών εξοπλισμών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Η αιγυπτιακή απόφαση επήλθε, αφότου το Κάιρο «διαισθάνθηκε σοβαρές προθέσεις της Άγκυρας για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη», υπέρ της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης του Σάρατζ, με την οποία η Τουρκία υπέγραψε πρόσφατα παράνομο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών.

Ο Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι έχει περικυκλώσει την Τρίπολη, που είναι προπύργιο της κυβέρνησης Σάρατζ. Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής τον φέρουν να έχει καταλάβει περιοχές της, ενώ οι μάχες έχουν μεταφερθεί μέσα στην πόλη, στον στρατηγικής σημασίας «άξονα Σαλαντίν». Οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού χαρακτήρισαν την μάχη ως «τελική και αποφασιστική».

Σύμφωνα εξάλλου με αραβικά Μ.Μ.Ε στρατιωτική βοήθεια θα ζητήσει από την Τουρκία η κυβέρνηση Σαράζ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της Λιβύης αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια από την Τουρκία. “Το Έλ Βεφάκ που είναι κοντά στην κυβέρνηση (Λιβύης)  επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό ότι θα ζητηθεί στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία”, γράφει ο αραβικός Τύπος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει πως αν ζητηθεί από τη Λιβύη η Τουρκία είναι έτοιμη να της παράσχει κάθε στήριξη.

Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία Προέδρου Αναστασιάδη με αλ Σίσι

Στο μεταξύ:

Τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και συγκεκριμένα την παράνομη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης συζήτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στη διάρκεια μακράς τηλεφωνικής επικοινωνίας το απόγευμα.

Σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, αφού καταδίκασε την εν λόγω συμφωνία λέγοντας ότι δεν παράγει τα οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα, συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που να παρεμποδίζουν την καθ’ οιονδήποτε τρόπο υλοποίηση των προνοιών μιας παράνομης συμφωνίας.

Την ίδια ώρα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος θεωρεί πως τυχόν στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη δημιουργεί άμεσο κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής, αναφέρει ο ΚΕ.

Συμφωνήθηκε περαιτέρω όπως οι Υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου συντονίσουν τις δράσεις που πρέπει να δρομολογηθούν, προκειμένου να αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί.