Πούτιν-Μακρόν συζήτησαν την κρίση στη Λιβύη και το Συριακό

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν συζήτησαν για τη Συρία, τη Λιβύη, το σχήμα της Νορμανδίας και το Nord Stream 2.5626681

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του, Εμμανουέλ Μακρόν, συζήτησαν διάφορα φλέγοντα διεθνή ζητήματα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Όπως αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, ο Πούτιν και ο Μακρόν συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για την εφαρμογή των συμφωνιών που είχαν υπογράψει η Μόσχα και η Άγκυρα.

«Ο Βλάντιμιρ Πούτιν μίλησε για την πρόοδο στην υλοποίηση των ρωσοτουρκικών συμφωνιών στα βορειοανατολικά της χώρας και του Ιντλίμπ, τονίστηκε η σημασία της αποφασιστικής καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ο στενός συντονισμός των δράσεων στον τομέα αυτό και από τις δύο πλευρές», ανέφερε η δήλωση.Επιπλέον, ο Πούτιν και ο Μακρόν τόνισαν τη σημασία της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του συντονισμού των δράσεων.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην κρίση στη Λιβύη, τονίζοντας την ανάγκη επίλυσης της κατάστασης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.

«Σε μια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη Λιβύη, οι πρόεδροι σημείωσαν την ανάγκη να επιλυθεί η κρίση με πολιτικά και διπλωματικά μέσα. Από την άποψη αυτή Ρωσία και Γαλλία επιβεβαίωσαν την υποστήριξη τους στις προσπάθειες διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Εθνών και της Γερμανίας για μια ειρηνική διευθέτηση» αναφέρει η δήλωση.Όπως επισημαίνεται, Πούτιν και Μακρόν συζήτησαν επιπλέον για την πρόσφατη συνεδρίαση του «σχήματος της Νορμανδίας», επικροτώντας τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στις 9 Δεκεμβρίου. Οι δύο πρόεδροι μίλησαν και για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη με τον αγωγό Nord Stream 2..

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε την ανάγκη συνεπούς εφαρμογής των κοινά αποδεκτών βημάτων, συμπεριλαμβανομένης της νομικής αποτύπωσης του ειδικού καθεστώτος του Ντονμπάς, τη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός και της ανταλλαγής κρατουμένων. Τονίστηκε επίσης το ζήτημα της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στα κράτη της ΕΕ μέσω του εδάφους της Ουκρανίας», είπε το Κρεμλίνο.Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας συναντήθηκαν στο Παρίσι για τη συνεδρίαση του «σχήματος της Νορμανδίας» έπειτα από τρία χρόνια, για να συζητήσουν τον διακανονισμό της κρίσης στο Ντονμπάς.

Η συνάντηση ήταν επίσης η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζέλενσκι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο.