Πώς σχολιάζουν τα κόμματα τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης

Μέτριες, ήπιες και αρνητικές ήταν οι αντιδράσεις τν κομμάτων για το νέο ανασχηματισμό.

Ο ΔΗΣΥ

Σε γραπτή ανακοίνωση του ο  Εκπρόσωπος  Τύπου του ΔΗΣΥ κ. Δημήτρη Δημητρίου για το νέο υπουργικό και την αρνητική αντίδραση ΑΚΕΛ ανέφερε:

Θέλουμε να ευχηθούμε στα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου  παραγωγική και αποτελεσματική  θητεία. Είμαστε βέβαιοι πως θα επιτελέσουν τα καθήκοντά τους στο ακέραιο και θα συμβάλλουν στην παραγωγή κρίσιμων και θετικών πολιτικών για το καλό του τόπου μας.

Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε τους μέχρι σήμερα Υπουργούς που αποχωρούν, για τα όσα πρόσφεραν. Τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Χαμπιαούρη και την κα. Αναστασιάδου και να τους ευχηθούμε ό,τι καλύτερο για το μέλλον.

Την ίδια ώρα δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε και πάλι τον αρνητισμό του ΑΚΕΛ εφόσον προσέτρεξε να προδικάσει πριν καν αναλάβουν τα καθήκοντά τους, το αποτέλεσμα της δουλειάς των νέων Υπουργών.

Το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωσή του, γράφει μόνον μια αλήθεια. Πως οι νέοι Υπουργοί θα κριθούν από το έργο τους. Εμείς θυμίζουμε και στο ΑΚΕΛ πως από το έργο μας κρινόμαστε όλοι. Και πως το κόμμα της Αριστεράς κρίνεται σήμερα, όχι το έργο του, ευτυχώς, αλλά από αυτά που λέει. Και δυστυχώς κρίνεται με πρόσημο αρνητικό, ελέω του ανελέητου αρνητισμού βάσει του οποίου έχει συνειδητά αποφασίσει να πολιτεύεται.

ΑΚΕΛ

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του  ΑΚΕΛ Στέφανος  Στεφάνου ανέφερε:

Ο πολυδιαφημιζόμενος ανασχηματισμός από μέρους του Προέδρου έχει γίνει. Τα πρόσωπα ασφαλώς έχουν τη δική τους σημασία, πλην όμως το καθοριστικό σε μια κυβέρνηση είναι οι πολιτικές οι οποίες ακολουθεί.
Είναι γνωστό ότι με τις πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού, μάς χωρίζει μεγάλο χάσμα. Στον έβδομο χρόνο της διακυβέρνησης της, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ποτέ καμία ένδειξη  ότι προτίθεται να αλλάξει τις αντιλαϊκές και συντηρητικές πολιτικές της, οι οποίες παίρνουν την Κύπρο πολλά χρόνια πίσω.
Σε ό,τι αφορά στους νέους Υπουργούς θα κριθούν από τα έργα τους.

Κίνημα Οικολόγων:Οι πολιτικές της Κυβέρνησης παραμένουν αντιλαϊκές

Δεν έχουν τόση σημασία τα πρόσωπα όσο οι πολιτικές της Κυβέρνησης, οι οποίες παραμένουν αντιλαϊκές, αντικοινωνικές  και αντιπεριβαλλοντικές, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών.

Σε δηλώσεις του στη Δημοσιογραφική Εστία, στο περιθώριο του προγραμματικού συνεδρίου του Κινήματος ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2021, ο κ. Περδίκης κλήθηκε να σχολιάσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κάθε δικαίωμα να διορίζει τους Υπουργούς και τους συνεργάτες του.

«Φαίνεται ότι γίνεται μια προσπάθεια περισσότερη κομματικής παρουσίας μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο» πρόσθεσε.

Ο κ. Περδίκης χαρακτήρισε εξάλλου προκλητική τη συνέντευξη του απερχόμενου Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στον «Φιλελεύθερο» λέγοντας ότι «περίπου θεωρεί ως προσωπικό success story  τους λεγόμενους θετικούς δείκτες της οικονομίας».

Ξεχνά ότι η χώρα έχει έναν από τους πιο υψηλούς δείκτες στην Ευρώπη στα ΜΕΔ, στο δημόσιο χρέος και στο προσωπικό χρέος, ότι εμφανίζονται για πρώτη φορά μετά το 1974 άστεγοι και η χώρα διασύρεται διεθνώς λόγω της πολιτικής για τα διαβατήρια έναντι των λεγόμενων επενδύσεων, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων ανέφερε επίσης ότι το περιβάλλον «βιάζεται συνεχώς από εγκληματικές κυβερνητικές πολιτικές. Αυτή είναι η Κυβέρνηση και η κατάσταση που αφήνει πίσω του ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος έχει ουσιαστικά παραιτηθεί μετά από πόρισμα ανεξάρτητης επιτροπής που του έχει καταλογίσει σοβαρότατη ευθύνη για την καταστροφή του Συνεργατισμού» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, ο κ. Γεωργιάδης «φεύγει με ένα αρνητικό πρόσημο σε ό,τι αφορά την οικονομία και την κοινωνία και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεχάσει κανένας όλα αυτά τα αρνητικά τα οποία αφήνει πίσω του».

Συνέχισε, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση καθημερινά παίρνει αποφάσεις που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών, στο περιβάλλον, στην κοινωνία, στους εργαζόμενους «και δεν νομίζω ότι θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι επειδή έχουν αλλάξει κάποια πρόσωπα σε αυτή την Κυβέρνηση».

Ερωτηθείς για την κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών, μετά και την υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και τη συνεχιζόμενη παρουσία τουρκικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Περδίκης είπε ότι είναι ακόμη μια αποτυχία αυτής της Κυβέρνησης «η οποία κατάφερε ένα θετικό στοιχείο που της άφησαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ να το μετατρέψει τελικά σε μπούμερανγκ εναντίον των συμφερόντων του κυπριακού λαού και της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

 

Συμμαχία Πολιτών


Μετά από μια μακρά περίοδο ονοματολογίας, ανακοινώθηκε σήμερα ο περιβόητος ανασχηματισμός της Κυβέρνησης. Ως Συμμαχία Πολιτών ευχόμαστε στα νέα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τις θέσεις, καλή δύναμη στο έργο που αναλαμβάνουν. Φυσικά, αυτό που έχει σημασία είναι οι πολιτικές και οι θέσεις έκαστης Κυβέρνησης για τούτο και ευχόμαστε όπως επιτέλους η Κυβέρνηση Αναστασιάδη κυβερνήσει κατά τρόπο ωφέλιμο για την Κύπρο μας και το λαό της.