Νέες εντάσεις προκαλεί η απόφαση Τουρκίας- Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες

imagew

Στο Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα για εξηγήσεις.

Νέες εντάσεις και αντιδράσεις προκάλεσε η γνωστοποίηση της υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, αναφορικά με την μεταξύ τους οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο..Αμέσως μετά την γνωστοποίηση αυτή κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας   ο Τούρκος πρέσβης.

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα με τους ομολόγους του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και της Αιγύπτου, Σαμέχ Ελ-Σούκρι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Νωρίτερα το ΥΠΕΞ Ελλάδας χαρακτήρισε  το μνημόνιο κατανόησης που φέρονται να υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τον μεταξύ τους καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, ως μια ενέργεια που θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας .

«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

«Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου

“Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύσει τα δικαιώματά της, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει και από δω και πέρα αυτού του είδους τις συνομιλίες και με τις άλλες χώρες της Μεσογείου πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέφερε ότι η Τουρκία είναι υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού του πλούτου, είτε είναι στη Μεσόγειο είτε στο Αιγαίο.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Διοίκησης της Περιφέρειας του Βορείου Ιράκ Μεσούτ Μπαρζανί, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι “η Τουρκία μπορεί να κάνει συνομιλίες για το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών πλην της ‘ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’”. Και με τη Λιβυή, πρόσθεσε, έγιναν συνομιλίες γι αυτό το θέμα και υπογράφηκε συμφωνία, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία προστατεύει τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία στη διαδικασία που θα ακολουθήσει από δω και πέρα μπορεί να το κάνει αυτό και με όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο. “Αυτή τη στιγμή με κάποιες χώρες εξαιτίας λόγων που είναι γνωστοί μπορεί να μην φαίνεται δυνατόν να γίνει αλλά στο μέλλον μπορεί να είναι δυνατόν. Εμείς είμαστε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού του πλούτου εδώ, είτε είναι στην ανατολική Μεσόγειο, είτε είναι στο Αιγαίο, πάντοτε προστατεύοντας τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από διεθνές δίκαιο. Αυτό ισχύει και τα αποθέματα γύρω από την Κύπρο. Υποστηρίζουμε πάντοτε ότι ότι πρέπει να τεθεί υπό εγγύηση ο δίκαιος διαμοιρασμός του πλούτου εδώ μεταξύ της ε/κ και της τ/κ πλευράς στην Κύπρο και στα πεδία πέραν της δική μας υφαλοκρηπίδας. Η δική μας θέση είναι υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού συνεργαζόμενοι με όλους σχετικά με την οριοθέτηση αυτών των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο. Οι χώρες που δεν προσεγγίζουν σε αυτό είναι δική τους υπόθεση. Από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτού του είδους τις συνομιλίες και με άλλες χώρες ενόσω υπάρχει κατάλληλο έδαφος”, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.