Πλήρη έρευνα και ενημέρωση για τις παρακολουθήσεις Ισραηλινών ζητούν ΕΔΕΚ και Οικολόγοι

Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση στο Προεδρικό σχετικά με το κατασκοπευτικό ΒΑΝ,η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει την απαίτησή της για πλήρη ενημέρωση και για διεξαγωγή έρευνας για διερεύνηση του συνόλου των λεπτομέρειών που σχετίζονται με την εν λόγω υπόθεση.cache_728x3000_Analog_medium_822825_75323_19112019
Οπως αναφέρει στην ανακοίνωση της αναμένει ότι  “η έρευνα να καταδείξει, ανάμεσα σε άλλα, εάν η εταιρεία έλαβε πράγματι άδεια από τον έφορο εταιρειών το 2011, εάν το πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ήταν σύμφωνο με όσα δήλωσε στον έφορο εταιρειών, εάν το εν λόγω αυτοκίνητο και ο εξοπλισμός του έχουν εισαχθεί νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.”
Τέλος, επαναλαμβάνι το αίτημά μας για δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενημέρωσης (κατά το πρότυπο του προγράμματος EXANDAS) όπου οι πολίτες θα ενημερώνονται για την πορεία όλων των ερευνών που είναι σε εξέλιξη καθώς και για τα πορίσματά τους.

 

Οικολόγοι

Ερευνα από τον Γενικό εισαγγελέα για τις παρακολουθήσεις Ισραηλινών ζητά από την πλυρά του το Κίνημα Οικολόγων.Σύμφωναμε ανακοίνωση :

“Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ότι επιβάλλεται η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα και η διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την υπόθεση του βαν με τα μηχανήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Οι πληροφορίες που μιλούν για συνεργασία της αστυνομίας με την Ισραηλινή εταιρεία, δημιουργούν βάσιμες ενδείξεις ότι δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη σε ότι αφορά την έρευνα που αφορά την ίδια εταιρεία. Νεότερες πληροφορίες φέρουν και άλλες ζωτικές υπηρεσίες να έχουνimage συνεργαστεί με την Ισραηλινή εταιρεία.

Σε συνεχεία της χθεσινής δήλωσης του κ. Κληρίδη εμείς θεωρούμε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν εμπιστευόμαστε την αστυνομία και ζητάμε την ανεξάρτητη διερεύνηση των πιθανών αδικημάτων.

Πέραν τούτου θεωρούμε ότι πέραν του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ ο οποίος αξιοποίησε πληροφορίες από το διεθνούς κυκλοφορίας περιοδικό Forbes στη δημόσια αντιπαράθεση του με τη Κυβέρνηση (και καλά έκανε), όλα τα πολιτικά κόμματα δικαιούνται ενημέρωσής για τις δραστηριότητες της Ισραηλινής εταιρείας, τις σχέσεις  της με τα κόμματα, την Αστυνομία και άλλες κρατικές υπηρεσίες κ.ο.κ.

Ελπίζουμε η σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Άντρο Κυπριανού να μην οδηγήσει σε κουκούλωμα της υπόθεσης αυτής.”

Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών με ανακοίνωση της σημειώνει:

“Μετά την συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, αντί οι σκιές γύρω από το κατασκοπευτικό βαν να εξαφανιστούν, προκάλεσαν σκοταδισμό στον Κυπριακό λαό. Δεν μπορεί το θέμα σε καμία περίπτωση να θεωρείται λήξαν μετά τη συνεννόηση που είχαν μεταξύ τους το ΔΗΣΑΚΕΛ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει έστω και τώρα – μετά από τόσα χρόνια – να αντιληφθεί ότι είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων και ο θεσμός τον οποίο υπηρετεί δεν είναι για να εξυπηρετεί κομματικά συμφέροντα. Η ανασφάλεια, τα ερώτημα, η καχυποψία και η απογοήτευση ως προς την διαφάνεια με την οποία χειρίζεται η Κυβέρνηση το θέμα με το κατασκοπευτικό βαν παραμένουν και διογκώνονται στην κοινή γνώμη.
Ως Συμμαχία Πολιτών απαιτούμε να ενημερωθεί ο Κυπριακός λαός στο βαθμό που δεν θα  πληγεί η Εθνική Ασφάλεια. Όμως δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί μόνον ο Άντρος Κυπριανού είχε το προνόμιο της ενημέρωσης. Δικαίως δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα και υποψίες.”

Ενημερώθηκε ο Γ.Εισαγγελέας

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας επικοινώνησε σήμερα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, «ο οποίος του κοινοποίησε τα όποια (στοιχεία) προέκυψαν από τις ανακρίσεις, τα οποία κατά τον ένα ή άλλο τρόπο συνδέουν την Αστυνομία με τις υπό διερεύνηση εταιρείες ή πρόσωπα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, από την αξιολόγηση των στοιχείων αυτών, δεν προκύπτει κανένας λόγος, ο οποίος θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει κώλυμα για την Αστυνομία όπως συνεχίσει η ίδια τις έρευνες τις οποίες έχει αρχίσει.

Η ενημέρωση από την Αστυνομία θα συνεχιστεί.