Μογκερίνι: Επείγον να επαναληφθούν ουσιαστικές συνομιλίες με στόχο την επανένωση της Κύπρου

Οι κυρώσεις για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας μπορούν να κλιμακωθούν προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ανάλογα με τις εξελίξεις επί του εδάφους.”

 

Την εκτίμηση ότι “είναι επείγον να επαναληφθούν ουσιαστικές συνομιλίες διευθέτησης με στόχο την επανένωση της νήσου”, απηύθυνε σήμερα η Ύπατη2766286 Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι, ενημερώνοντας τους Ευρωβουλευτές για τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών σε συζήτηση στην ολομέλεια για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις.

“Πρόκειται για επίκαιρη συζήτηση σε αυτό το Κοινοβούλιο. Μου δίνει μια καλή ευκαιρία να σας ενημερώσω για το έργο που κάναμε, όχι μόνο από την πλευρά της Επιτροπής, αλλά και από την πλευρά του Συμβουλίου. Την περασμένη Δευτέρα, εγκρίναμε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ένα πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”, δήλωσε η Φ.Μογκερίνι.

“Η απόφαση αυτή καθιστά δυνατή την επιβολή κυρώσεων σε άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνες για μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης στην Κύπρο, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ή στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα”, συμπλήρωσε.

“Θα θυμάστε πώς φτάσαμε εκεί. Στις αρχές Μαΐου, η Τουρκία έστειλε ένα πρώτο πλοίο-γεωτρύπανο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και στη συνέχεια ένα άλλο τον Ιούνιο”, υπενθύμισε.

“Από την αρχή, υπήρχε κοινή κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το θέμα. Ενεργούσαμε, πρώτα απ `όλα, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου επιπέδου – στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, τόνισε.

“Στη συνέχεια, τον Ιούλιο, το Συμβούλιο αποφάσισε μια πρώτη απάντηση, αναστέλλοντας τους διαλόγους μας υψηλού επιπέδου με την Τουρκία, τις διαπραγματεύσεις για τη συνολική συμφωνία αεροπορικών μεταφορών και εγκρίνοντας την πρόταση της Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020”, υπενθύμισε η Φ.Μογκερίνι.

“Το Συμβούλιο ζήτησε επίσης από την Επιτροπή και την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης τον Ιούλιο να εργαστούν για περαιτέρω επιλογές για στοχοθετημένα μέτρα σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης”, είπε προς τα μέλη του ΕΚ.

“Είμαστε συνεχώς σε επαφή με τους Τούρκους ομολόγους μας σε όλα τα επίπεδα, περνώντας μηνύματα προς την τουρκική πλευρά για την ανάγκη κλιμάκωσης”, τόνισε η Φ.Μογκερίνι και σημείωσε ότι “ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να συνεχίσει τις δραστηριότητές της και ακόμη και να προχωρήσει περαιτέρω – στο τεμάχιο 7, περιοχή στην οποία η Κύπρος έχει χορηγήσει άδειες σε μια κοινοπραξία εταιρειών της ΕΕ”.

“Έτσι φτάσαμε στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων αυτής της εβδομάδας”, κατέγραψε η Ύπατη Εκπρόσωπος.

“Όπως πάντα, ακολουθούμε μια σταδιακή και κλιμακούμενη προσέγγιση – που σημαίνει ότι οι κυρώσεις μπορούν να κλιμακωθούν προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ανάλογα με τις εξελίξεις επί του εδάφους – ή στην προκειμένη περίπτωση επιτρέψτε μου να πω τις εξελίξεις στη θάλασσα”, τόνισε.

“Και όπως πάντα, πρόκειται για στοχοθετημένα μέτρα – έτσι θα απευθύνονται μόνο σε άτομα ή οντότητες που είναι υπεύθυνες για ή εμπλέκονται σε μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις”, επεσήμανε η Φ.Μογκερίνι.

“Στόχος μας είναι να μετριάσουμε την ένταση και να καταστήσουμε σαφές ότι η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου θα πρέπει να γίνονται σεβαστά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”, ξεκαθάρισε η Ύπατη Εκπρόσωπος.

“Ταυτόχρονα, είναι επείγον να επαναληφθούν ουσιαστικές συνομιλίες διευθέτησης με στόχο την επανένωση της νήσου, με στόχο μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με βάση μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία”, επεσήμανε.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πλήρως το έργο που επιτελούν οι δύο ηγέτες [ Νίκος Αναστασιάδης και Ακιντζί ] και τα Ηνωμένα Έθνη στο θέμα αυτό. Προσβλέπουμε στο δείπνο που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ [Antonio Guterres] στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου, ως μια σημαντική ευκαιρία για να συμφωνήσουμε στα επόμενα βήματα προς την επίλυση του Κυπριακού”, δήλωσε η Φ.Μογκερίνι.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνόδευε πάντα αυτές τις προσπάθειες, με βήματα και διαφορετικά στάδια και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με όλη την ενέργεια και τους πόρους που μπορούμε να κινητοποιήσουμε, παρακολουθώντας το έργο του ΟΗΕ για διευθέτηση, καθιστώντας σαφές ότι η κυπριακή κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα πρέπει να γίνουν σεβαστά και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενεργεί πάντοτε με ενιαίο τρόπο για να την υπερασπιστεί και πάντα θα προσκαλεί τους Τούρκους ομολόγους σε αποκλιμάκωση και να εργαστούν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον”.

Πλήρης αληλεγγύη στην Κύπρο

  Η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι στην καταληκτική της τοποθέτηση στην ολομέλεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την  πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο στο θέμα των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων κι σημείωσε:

“Η επίλυση του Κυπριακού εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών” θα αποτελούσε την πραγματική “αλλαγή του παιχνιδιού” όχι μόνο για τις δραστηριότητες γεώτρησης, “αλλά και για την ίδια την Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη την περιοχή”, δήλωσε επίσης η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Τόνισε ότι η παράνομη γεώτρηση είναι μια πράξη που πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση και εξήγησε ότι οι κυρώσεις είναι ένα μέσο για να βοηθήσουμε τα Ηνωμένα Έθνη στη διαδικασία επίλυσης.

“Σας ευχαριστώ όλους που εκφράσατε συλλογικά ότι για μένα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, που είναι αυτή η πλήρης αλληλεγγύη με ένα από τα κράτη μέλη μας – με την Κύπρο – και αυτή η ενότητα είναι απαραίτητη επειδή  διαρκώς δοκιμάζεται τόσο από έξω όσο και από μέσα “, δήλωσε η Μογκερίνι.

“Και είναι θεμελιώδες στοιχείο να είμαστε μαζί, και βασικό γεγονός, ότι αν παραβιαστούν τα  δικαιώματα, ή η κυριαρχία ενός από τα κράτη μέλη μας, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με αυτές τις τουρκικές δραστηριότητες γεώτρησης, η υπόλοιπη ΕΕ πρέπει να συνέλθει και όχι μόνο να δείξει αλληλεγγύη, αλλά και να δράσει αλληλέγγυα με την Κύπρο”, τόνισε. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήταν βασικό για μένα όλα αυτά τα χρόνια να διατηρώ συνεχή επαφή και συντονισμό με την ίδια την Κύπρο με ένα από τα κράτη μέλη μας και να σχεδιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε και θα διαμορφώσουμε την αντίδρασή μας  μαζί με την Κύπρο”, δήλωσε η Μογκερίνι

Η Φ.Μογκερίνει κληθείσα  να εξηγήσει τι θα ακολουθήσει, δήλωσε ότι “το πλαίσιο έχει πλέον καθιερωθεί και τώρα τα κράτη μέλη θα παρουσιάσουν- και θα περίμεναν ότι θα το κάνουν- ονόματα, ατόμων και οντοτήτων, τα οποία θα εξεταστούν με σταθερή νομική βάση – γνωρίζετε ότι το σύστημα κυρώσεων βασίζεται σε στοιχεία που πρέπει να αντισταθούν στη δοκιμασία της δικαστικής κρίσης, σε περίπτωση άσκησης ένδικων μέσων. Έτσι, τα κράτη μέλη πρόκειται τώρα να παρουσιάσουν ονόματα ατόμων και οντοτήτων, που θα αναλυθούν και πάλι από τα κράτη μέλη, μέσω των διαδικασιών του Συμβουλίου, και με ομοφωνία το Συμβούλιο πρόκειται να εγκρίνει τα περαιτέρω βήματα “.

“Αυτό είναι που περιμένω να συμβεί στη συνέχεια”, είπε, προσθέτοντας ότι “αυτό μπορεί να είναι πολύ γρήγορο ή πιο αργό, ανάλογα με τα διάφορα όργανα και ανάλογα με το γενικό περιβάλλον”.

“Αυτό που θέλω να τονίσω είναι αυτό – είπα και στην αρχή: οι κυρώσεις και το πλαίσιο της θέσπισης κυρώσεων είναι ένα εργαλείο που ασκεί πίεση και προσπαθεί να προκαλέσει μια αλλαγή. Στόχος είναι να αλλάξουμε τη στάση, να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις και – εκπλήσσομαι που πολλοί από εσάς δεν το υπογράμμισαν αυτό – προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον ΟΗΕ να βρει ποια θα ήταν η πραγματική λύση για την επίλυση του Κυπριακού”, εξήγησε η Μογκερίνι.

“Αυτό θα ήταν και μια ενωμένη Κύπρος στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  θα ήταν η αλλαγή του παιχνιδιού όχι μόνο για τις δραστηριότητες γεώτρησης αλλά και για την ίδια την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη την περιοχή”, σημείωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος.

“Γι `αυτό και αναφέρθηκα στην επερχόμενη συνάντηση που συγκάλεσε ο κ. Gutteres στο τέλος του μήνα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να αναζητά αυτή τη λύση σε αυτό το πλαίσιο στα ΗΕ ως πραγματική λύση για το θέμα αυτό και τη διευθέτηση ως τέτοια” τόνισε.

“Προφανώς και συζητήσαμε με τους Τούρκους ομολόγους μας εδώ μας αρκετό καιρό, μεταξύ άλλων στο επίπεδο μου, τους τελευταίους μήνες, ότι αυτές οι δραστηριότητες πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση”, προειδοποίησε. “Και αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο θέλουμε να τις σταματήσουμε”, δήλωσε. “Και επιβεβαιώνω ότι η ΕΕ είναι ενωμένη στην αλληλεγγύη με την Κύπρο”, κατέληξε.