Λακκοτρύπης: Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά

Ανησυχία προκάλεσαν στην Κυπριακή Δημοκρατία, δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρονται σε φερόμενη αναδιαμόρφωση του αρχικού προγραμματισμού της κοινοπραξίας TOTAL και ΕΝΙ, όσον αφορά την έναρξη των γεωτρήσεων τους από το τεμάχιο 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, λόγω των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην περιοχή.

- Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης σε συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Λιβάνου κ. Gebran Bassil. // -The Minister of Energy, Commerce, Industry and Tourism, Mr Yiorgos Lakkotrypis, at a meeting with the Minister of Energy and Water of Lebanon, Mr Gebran Bassil.

Μία είδηση την οποία δεν υιοθετεί το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς στελέχη του δηλώνουν  ότι ουδέποτε είχαν δηλώσει TOTAL και ΕΝΙ ότι θα ξεκινήσουν τις νέες έρευνες τους από το «οικόπεδο» 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, στο in.gr ο οποίος σημειώνει ότι «το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά».

Στελέχη του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου σημειώνουν δε ότι οι έρευνες της κοινοπραξίας Total και ENI προχωρούν σύμφωνα με τον αρχικό του προγραμματισμό και θα αρχίσουν από εκεί όπου κρίνουν καλύτερο όσον αφορά τις πιθανότητες για αποτέλεσμα, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση ή αναβολή και δεν τίθενται θέματα ασφάλειας για το «οικόπεδο» 7.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο σύνολο σχεδόν των προηγούμενων γεωτρήσεων που πραγματοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, η έναρξη τους δεν συνέπεσε ποτέ με την υπογραφή, καθώς στην πλειοψηφία τους υπήρχε αναμονή τουλάχιστον ενός έτους, για λόγους που αφορούν την προετοιμασία.

Το δημοσίευμα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» της Κύπρου.δύο μόλις μήνες πριν την έναρξη των γεωτρήσεων και η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία TOTAL και ΕΝΙ  κινείται σε αναδιαμόρφωση του αρχικού προγραμματισμού εργασιών καθώς δεν θα ξεκινήσει από το «τεμάχιο 7» της κυπριακής ΑΟΖ, όπως αρχικά είχε σχεδιάσει, αλλά από γειτονικό οικόπεδο.

Εν αντιθέσει με τα όσα λέγονταν στο παρασκήνιο, για έναρξη των γεωτρήσεων από το τεμάχιο 7, η κοινοπραξία φέρεται να μετακινείται σε άλλο εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» της Κύπρου.

Εξέλιξη που αν και αποδίδεται σε λόγους που έχουν να κάνουν με συμβατικές υποχρεώσεις, σαφέστατα σχετίζεται και με τα ζητήματα ασφάλειας.

Ζητήματα που φαίνεται να συμμερίζεται και η γαλλική TOTAL. Την ίδια ώρα, ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη δεν συνιστά υποχώρηση της κοινοπραξίας, αλλά μια κίνηση τακτικής.

Οι δύο εταιρείες προσανατολίζονται τώρα,  σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνουν αρχή από γειτονικά τεμάχια.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα , σε αποκλειστική εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη στο τουρκικό Πρόγραμμα της DW ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί είχε προτείνει τη δημιουργία κοινής επιτροπής διαχείρισης υδρογονανθράκων μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων και θεωρεί ότι θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Πηγή: in.gr