Πολιτικο-οικονομικός τυφώνας για τις πολιτογραφήσεις

Σε πολιτικο-οικονομικό τυφώνα μετατρέπεται το σκάνδαλο με τις πολιτογραφήσεις και με τεράστιες διαστάσεις στο εξωτερικό .cache_1500x3000_Analog_medium_495021_200833_2822018

Απάντηση στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και στο θέμα των πολιτογραφήσεων, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και αναχωρώντας για το συνέδριο του The Economist.

Αρχικά, κληθείς να σχολιάσει την ακύρωση της αυριανής συνάντησης εκ μέρους του κ. Κυπριανού καθώς και τις αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ για τοξικές δηλώσεις του Προέδρου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν θα ασχοληθεί με τις τοξικές δηλώσεις. «Ο κ. Κυπριανού από την επομένη του Κραν Μοντανά και μέχρι σήμερα προβαίνει σε δηλώσεις είτε προσβλητικές είτε όχι. Θα εκδοθεί ανάλογη ανακοίνωση από την Προεδρία», είπε.

Ερωτηθείς σε σχέση με τις χθεσινές δηλώσεις του Τ-κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι ο Πρόεδρος δεν αναφέρει το τι έγινε την 9η Αυγούστου σχετικά με τη συμφωνία για τους όρους αναφοράς και ότι θα πρέπει να αλλάξει το αφήγημα της η ε/κ πλευρά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το αφήγημα της 9ης Αυγούστου έγινε γνωστό τόσο από τον κ. Ακιντζι όσο και από τον ίδιο προς την κα Λουτ,  «για αυτό και επισκέφθηκε την Κύπρο, για αυτό και ετοίμασε την πρώτη, σύντομη κοινή δήλωση, η οποία κινείτο μέσα στα πλαίσια ακριβών των όσων είχαν συμφωνηθεί στις 9 Αυγούστου. Πέραν τούτου», συνέχισε, «δεν θέλω να δηλώσω οτιδήποτε που θα μπορούσε να μολύνει το κλίμα μιας τριμερούς συνάντησης με τον ΓΓ των ΗΕ».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι δεν είναι θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας να αποδεχθεί όρους που θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς για το θέμα των πολιτογραφήσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει τον έλεγχο με βάση πλέον τα νέα κριτήρια. Σημείωσε πως και για τις πασιφανείς υπηκοότητες, οι οποίες κατά παράβαση των σημερινών δεδομένων έχουν δοθεί, η απόφαση είναι μία: «Όσοι έχουν πάρει υπηκοότητα κατά παράβαση των αυστηρών κριτηρίων που απαιτούνται, θα τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα. Τελεία και παύλα. Το συντομότερο», τόνισε.imagew

Κληθείς να σχολιάσει ότι κάποιοι εντόπισαν αυτές τις περιπτώσεις πιο γρήγορα από την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος είπε «όχι πιο γρήγορα από εμάς. Μην ξεχνάτε ότι κατατίθενται και στη Βουλή».

Πρόσθεσε πως υπάρχουν Υπηρεσίες που διερευνούσαν, υπήρξαν τα προγράμματα που δεν ήταν τόσο αυστηρά. «Μετά τη διαπίστωση ότι υπήρξαν κραυγαλέες περιπτώσεις που υπό ομαλές συνθήκες δε θα έπρεπε να δοθεί (υπηκοότητα) – και πρέπει να παραδεχόμεθα λάθη, για αυτό και εξάλλου από τον Φεβρουάριο του 2019 έχουμε θεσμοθετήσει αυστηρά κριτήρια και πλέον δεν πρόκειται να δίδονται υπηκοότητες, όπως δίδονταν με βάση το προηγούμενο επενδυτικό πρόγραμμα», είπε.

Ερωτηθείς αν για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας θα ανακληθούν οι υπηκοότητες, ο Πρόεδρος απάντησε θετικά. «Βεβαιότατα και ναι. Απλώς θα πρέπει να γίνει η δέουσα έρευνα για να αιτιολογείται και με βάση τον Νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας η αφαίρεση της υπηκοότητας. Νομίζω μιλούν από μόνες τους κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν είναι μόνο αυτές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενδεχόμενα να υπάρχουν και άλλες. Αλλά εάν, παραδείγματος χάρη, στις τέσσερις τόσες χιλιάδες υπηκοότητες που έχουν δοθεί, παρατηρηθεί ότι δέκα ή 15 τόσες πιθανότατα να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να γίνεται αυτός ο σάλος – που, επαναλαμβάνω, μπορεί εξ σφάλματος να δόθηκαν – έτσι ώστε να δυσφημείται η χώρα διεθνώς», είπε.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πω μόνοι μας προσπαθούμε να καταστρέψουμε αυτό που υπήρξε μια κινητήρια δύναμη για κατασκευαστικές εταιρείες, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν δικηγόροι, λογιστές, σωρεία επαγγελμάτων και εργαζομένων. «Μέσα από την ανάπτυξη έχει μειωθεί σημαντικά η ανεργία, ενώ γενικότερα υπάρχει σταθερή πορεία ανάπτυξης στη χώρα», κατέληξε ο Πρόεδρος.

Τι απαντά ο  Γ.Γ.ΑΚΕΛ

 
Ο Γ.Γ ΑΚΕΛ έσπευσε να απαντήσει στον Πρόεδρο λέγοντας τα πιο κάτω:

“Νομίζω ότι επιτέλους η κυβέρνηση θα πρέπει να ιεραρχήσει ως πιο σημαντική την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό. Μετά από όλα αυτά τα οποία έχουν γίνει: ανακοινώσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα, από διεθνείς οργανισμούς ενάντια στη διαπλοκή, οργανισμούς υπέρ της διαφάνειας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο συμμετέχει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, διεθνή πρακτορεία με τοποθετήσεις τους δυσφημίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και παρόλα αυτά, λυπούμαι να παρατηρήσω ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα και να επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κριτική την οποία δέχεται στο εσωτερικό της χώρας, αδιαφορώντας παντελώς για το τι λέγεται και το τι γράφεται στο εξωτερικό.
Υπάρχουν διαδικασίες και αυτό που γινόταν πάντοτε ήταν αν υπάρχει μια συνεργασία με την Interpol προτού παραχωρούνται τα οποιαδήποτε διαβατήρια. Αυτό γινόταν επί Τάσσου Παπαδόπουλου, αυτό γινόταν επί Δημήτρη Χριστόφια. Διερωτώμαι λοιπόν ποιο είναι το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει σήμερα και ξεφυτρώνουν όπως τα μανιτάρια αυτές οι τρανταχτές περιπτώσεις που προκαλούν τεράστια ερωτηματικά.
Και βέβαια, δεν είναι μόνο ο Μαλαισιανός επιχειρηματίας και οι Καμποτζιανοί εκπρόσωποι του δικτατορικού καθεστώτος. Είναι, κυρίως, ο Σαουδάραβας. Και τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν επιτέλους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από την κυβέρνηση. Και όχι να υπεκφεύγουν λέγοντας ότι θα ελέγξουμε εκ των υστέρων τι πήγε λάθος. Το τι πήγε λάθος νομίζω τα καταλαβαίνει ο καθένας. Η ανάληψη των ευθυνών είναι το ζητούμενο και οι ξεκάθαρες απαντήσεις οι οποίες θα πρέπει να δοθούν όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στη διεθνή κοινότητα.
Στην περίπτωση του Μαλαισιανού που είναι καταζητούμενος, θα πρέπει να γίνει από την  κυβέρνηση μας κάτι;
Η κυβέρνηση της Μαλαισίας του είχε αφαιρέσει αμέσως το διαβατήριο. Διερωτώμαι τι έλεγχός χρειάζεται να γίνει από την Κυπριακή Δημοκρατία για να του αφαιρεθεί το διαβατήριο. Είναι άξιο απορίας αυτό το οποίο συμβαίνει εδώ. Η κυβέρνηση της Μαλαισίας του έχει αφαιρέσει αμέσως το διαβατήριο. Εμείς ακόμα ψαχνόμαστε. Απαράδεκτα πράγματα.

Εμπλέκεται και ο Αρχιεπίσκοπος

Στο μεταξύ :

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφ.ΠΟΛΙΤΗΣ  ο Μαλαισιανός επιχειρηματίας o  οποίος  κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του να αποκτήσει τη κυπριακή υπηκοότητα το 2015, είχε και τις ευλογίες του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β΄. και σημείώνονται τα πιο κάτω:”Παραμένει άγνωστη η πνευματική σχέση των δύο ανδρών, αλλά σίγουρη είναι η επιχειρηματική τους σχέση, η οποία καταγράφεται και σε επιστολή του Αρχιεπισκόπου, προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο. Ωστόσο υπάρχουν κάποια «θεματάκια», τα οποία μάλλον δεν απασχόλησαν ούτε τον Αρχιεπίσκοπο, ούτε και το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, ενέκρινε ομοφώνως την πρόταση του Σωκράτη Χάσικου. Ο Jho Taek Low τότε ήταν ύποπτος και τώρα είναι πλέον καταζητούμενος στις μισές χώρες του πλανήτη, για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της σύγχρονης ιστορίας. Και ενώ όλοι τον αναζητούν από το 2015, αυτός είχε προλάβει να πραγματοποιήσει ταξίδι αστραπή στην Κύπρο, και με τις συστάσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, να πάρει κυπριακή υπηκοότητα και διαβατήριο. Έκτοτε εξαφανίστηκε, αφήνοντας στο νησί μας την «επένδυση» των 5 εκατ. ευρώ και το ακίνητο στην Αγία Νάπα.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του ΠΟΛΙΤΗ,arxiepiskopos “ο Jho Taek Low όταν το 2015 είδε τον κλοιό να σφίγγει γύρω του με την αποκάλυψη της τεράστιας απάτης του επενδυτικού ταμείου 1MDB, αναζήτησε διαβατήριο κάποιας ευρωπαϊκής χώρας ώστε να μπορεί να διακινείται ελεύθερα. Οι σύμβουλοί του τον παρέπεμψαν στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, διαβεβαιώνοντάς τον ότι διαθέτει τις απαραίτητες προσβάσεις στη κυβέρνηση Αναστασιάδη, ώστε να εξασφαλίσει γρήγορα κυπριακή υπηκοότητα. Ο Αρχιεπίσκοπος χωρίς χρονοτριβή την 1η Σεπτεμβρίου του 2015 στέλνει επιστολή στον τότε υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο και διατυπώνει την επιθυμία του να πολιτογραφηθεί Κύπριος, ο Μαλαισιανός Jho Taek Low. Ο Μακαριότατος επανήλθε με νέα επιστολή στις 10 Σεπτεμβρίου του 2015 η οποία είναι αποκαλυπτική. Αναφέρει στον Σωκράτη Χάσικο πως ο Jho Taek Low, «έχει ήδη επενδύσει ποσό ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ (5.000.000 ευρώ + ΦΠΑ) για αγορά κατοικίας». Για να γίνει η δουλειά στον σωστό χρόνο, ο Αρχιεπίσκοπος ενημερώνει τον υπουργό Εσωτερικών ότι ο Jho Low «θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 18 Σεπτεμβρίου και θα έχουμε την ευκαιρία να τον συναντήσουμε σε προγραμματισμένη συνάντηση, μετά και από δική του επιθυμία, προκειμένου να συζητήσουμε την προώθηση διαφόρων επενδυτικών έργων σε εκκλησιαστική γη». Ζητάει επίσης «όπως εξετάσετε το αίτημα της πολιτογράφησης του κ. Jho Low, πριν την ημερομηνία άφιξής του στην Κύπρο», όπως και έγινε. Τέλος ο Μακαριότατος βάζει στην επιστολή του προς τον Σωκράτη Χάσικο και την απαραίτητη θρησκευτική πινελιά αναφέροντας: «Εκφράζοντάς σας τις ευχαριστίες μας για την κατανόηση, ευχόμαστε πλούσιες τις ευλογίες και την ενίσχυση του Κυρίου στα υπουργικά σας καθήκοντα. Ευχέτης προς Κύριον, ο Κύπρου Χρυσόστομος (με κόκκινο μελάνι)».

Μία ημέρα μετά την επιστολή του Αρχιεπισκόπου και με τις ευχές του στον Κύριο, κατατέθηκε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο (11 Σεπτεμβρίου 2015) και η πολιτογράφηση του Jho Taek Low, εγκρίθηκε ομοφώνως. Στην πρόταση αναφέρεται:

«Ο κ. Jho Taek Low γεννήθηκε στη Μαλαισία το 1981 και είναι μαλαισιανής υπηκοότητας. Κατά το τρέχον έτος πραγματοποίησε ένα ταξίδι στην Κύπρο (Παράρτημα ΙΙ).
Ο αιτών εμπίπτει στα κριτήρια που όρισε το Υπουργικό Συμβούλιο με την απόφασή του με αρ. 76.668 και ημερομηνίας 19.3.2014 και ειδικότερα στο κριτήριο Α.3 (Επένδυση σε ακίνητα, αναπτύξεις και έργα υποδομής) (Παράρτημα ΙΙΙ).
Το Υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί με τα προαναφερθέντα στην παράγραφο 3 (Παράρτημα IV).
Ο αιτών δεν ικανοποιεί τις πρόνοιες των περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμων του 2002-2015, επειδή δεν έχει επταετή παραμονή στην Κύπρο για να μπορέσει ο υπουργός Εσωτερικών για να αποφασίσει γι’ αυτόν (Παράρτημα V).
Ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος θα παρουσιάσει την πρόταση και ο οποίος διάκειται ευνοϊκά υπέρ της, θα καλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφάσισει- αφού λάβει υπόψη τις επενδυτικές δραστηριότητες του κ. Jho Taek Low στη Δημοκρατία- κατά πόσο, με βάση το εδάφιο (2) του άρθρου 111Α των περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμων του 2002-2015, ο κ. Low πληροί τα κριτήρια και τους όρους που έχει το συμβούλιο καθορίσει για την παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς επενδυτές και στα μέλη της οικογένειάς τους και συνεπώς κατά πόσο δικαιολογείται η κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση του αιτούντος. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη ενημερωθεί ανάλογα».

Το νήμα της πολιτογράφησης, από τον Μαλαισιανό απατεώνα, περνάει στην εταιρεία που προώθησε την πολιτογράφησή του, φτάνει στον Αρχιεπίσκοπο, στον υπουργό Εσωτερικών, στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή που είναι ενήμερη. Επειδή όμως αυτές οι δουλειές θέλουν προσοχή, στην πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο σημειώνεται πως: «Δεδομένου ότι το περιεχόμενο της πρότασης αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τα οποία προστατεύονται από τους περί Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Προστασία του Ατόμου) Νόμους του 2002-2012, η απόφαση δεν θα δημοσιοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Επιπρόσθετα, για τον ίδιο λόγο τα παραρτήματα της πρότασης έχουν διαβιβαστεί μόνο στη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου».

Περαιτέρω στο δημοσίευμα της η εφ.ΠΟΛΙΤΗΣ σημειωνει:

“Το 2014, η κυβέρνηση είχε κάνει επαναξιολόγηση των κριτηρίων του Κρατικού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) και είχε θεσπίσει πιο αυστηρούς όρους για κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, οι οποίες στην περίπτωση του κ. Low μάλλον μπήκαν σε δεύτερη μοίρα, αφού είχε την ευλογία του Μακαριοτάτου. Μάλιστα όπως αποκάλυψε χθες ο «Π» έρευνα που είχε γίνει από την Thomson Reuters, με οδηγίες ελεγκτικού γραφείου στη Λευκωσία, είχε καταδείξει ότι o Jho Take Low είχε προβλήματα στα 4 από τα 14 κεφάλαια στα οποία διερευνήθηκε ως προς το ρίσκο, πολιτογράφησης. Είχε πρόβλημα ως πολιτικώς εκτεθειμένο πρόσωπο (άτυπος σύμβουλος και στενός συνεργάτης του υπόδικου πρώην πρωθυπουργού της Μαλαισίας), ενώ παράλληλα εκκρεμούσαν εναντίον του (το 2015) κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κατηγορίες για απάτη και για παραβίαση χρηματοπιστωτικών κανονισμών… και «άλλοι λόγοι», οι οποίοι καθιστούσαν επισφαλή την πολιτογράφησή του. Μάλιστα στην κλίμακα των χρωμάτων επικινδυνότητας (πράσινη, κίτρινη, πορτοκαλί και κόκκινη) ο Joh Take Low για τα τέσσερα «προβλήματα» βρισκόταν στο πορτοκαλί και στο κόκκινο.

Προφανώς και η προειδοποίηση δεν λήφθηκε καθόλου υπόψη από το Υπουργικό Συμβούλιο. Προκύπτουν εκ των πραγμάτων σοβαρά ερωτηματικά, ως προς τα 5 εκατ. ευρώ που επένδυσε και πως αυτά πέρασαν στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Το επενδυτικό πρόγραμμα προβλέπει ότι, όλες οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των επενδύσεων (με σκοπό την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση), θα πρέπει να διενεργούνται μέσω των κυπριακών τραπεζικών ιδρυμάτων. Στόχος αυτής της υποχρέωσης είναι να διασφαλιστεί ότι όλα τα εισερχόμενα κεφάλαια καθώς και τα ενδιαφερόμενα μέρη περνούν τους ελέγχους για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που εφαρμόζονται από τις κυπριακές τράπεζες. Οι εν λόγω έλεγχοι βασίζονται στις σχετικές οδηγίες που εκδίδονται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή αυτής της διάταξης, οι αιτούντες/ αιτούσες είναι υποχρεωμένοι/ες να περιλαμβάνουν στην αίτησή τους αντίγραφα των εμβασμάτων των συναλλαγών. Θεωρείται ως εκ των ων ουκ άνευ ότι επενδύσεις που πραγματοποιούνται με δοσοληψίες μετρητών δεν γίνονται αποδεκτές. Σε κάθε περίπτωση η εκπλήρωση και μόνο των οικονομικών κριτηρίων δεν συνεπάγεται αυτομάτως έγκριση της αίτησης. Υπάρχει για παράδειγμα η υποχρέωση όπως ο αιτητής είναι λευκού ποινικού μητρώου και, συνεπώς, επιβάλλεται να περιλαμβάνεται στην αίτηση πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου από τη χώρα καταγωγής και τη χώρα διαμονής (αν διαφέρουν). Είχε τέτοιο πιστοποιητικό ο Joh Taek Low, ο οποίος τότε ελεγχόταν και σήμερα είναι καταζητούμενος; Και αν παρουσίασε τέτοιο πιστοποιητικό, πώς ελέγχθηκε από τις αρχές ασφαλείας του κράτους (Κυπριακή Δημοκρατία), οι οποίες είναι υποχρεωμένες να κάνουν έρευνα;”

Τι λέει ο πρώην ΥΠΕΣ

Σε ανάρτησή του στο Facebook, o πρώην υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος παρουσιάζει τη δική του θέση όσον αφορά την υπόθεση με την παραχώρηση διαβατηρίου σε Μαλαισιανό επιχειρηματία.

Ο κ. Χάσικος σημειώνει πως από την έρευνα που έγινε για τον αιτητή δεν προέκυψε οτιδήποτε σε βάρος του, ενώ διαψεύδει ότι η παραχώρηση έγινε μετά από αίτημα του Αρχιεπισκόπου. Ωστόσο, ο κ. Χάσικος δεν εξηγεί το γεγονός ότι η επιστολή του Αρχιεπισκόπου στάλθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 και η συζήτηση στο Υπουργικό έγινε την αμέσως επόμενη μέρα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Σωκράτη Χάσικου:

1. Εάν πράγματι ο αρχιεπίσκοπος ζητά την έκδοση διαβατηρίου σε κάποιον και μέσα σε δυο μέρες εκδίδεται, τότε πρόκειται για τερατώδες σκάνδαλο. Αλλά πρόκειται για τερατώδες ψέμα.

2. Ο ενδιαφερόμενος υπέβαλε μέσω ελεγκτικού οίκου αίτηση δυόμιση μήνες ενωρίτερα και εξασφάλισε διαβατήριο σε χρόνο που και άλλοι κατ’ εξαίρεση αιτητές ήταν δυνατό να εξασφαλίσουν τότε.

3. Στο διάστημα των δυόμιση μηνών η υπηρεσία ολοκλήρωσε τις έρευνες της με τους στρατηγικούς εταίρους της, την Ιντερπόλ, την Κυπριακή Αστυνομία και το ενδιαφερόμενο τραπεζικό ίδρυμα.

4. Η Ιντερπόλ διαβεβαίωσε ότι δεν είχε πληροφορίες εναντίον του αιτητή, η Κυπριακή Αστυνομία επιβεβαίωσε το λευκό ποινικό μητρώο του και η Τράπεζα Κύπρου πιστοποίησε την καθαρότητα των χρημάτων της επένδυσης.

5. Άλλη έρευνα ή έκθεση για τον αιτητή, δεν υπήρχε ενώπιον του υπουργού.

6. Άποψη μου, μετά τα όσα επακολούθησαν είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αφαιρέσει από το εν λόγω πρόσωπο την κυπριακή υπηκοότητα, όπως συνέβη με δική μου απόφαση σε προηγούμενη περιπτωση

AYTH EINAI H ΠΑΣΑ ΑΛΗΘΕΙΑ.
ΚΑΙ ΝΑΙ… ΝΑ ΤΟΥ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Η ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ”

καταλήγει ο Σωκράτης Χάσικος.