Πρόεδρος Αναστασιάδης:«Παραιτούμαι αν παρανόμησα για τα διαβατήρια”

«Ας εξετάσουν τις υπηκοότητες που δόθηκαν κατόπιν αιτήσεων του πρώην δικηγορικού μου γραφείου. Αν υπάρξει οποιαδήποτε περίπτωση, το επαναλαμβάνω, το υπογραμμίζω,fc3478264c5ab1944e78da9b6fb16bdc που θα διαφανεί ότι είτε το πρώην δικηγορικό μου γραφείο είτε εγώ για ιδιοτελείς σκοπούς, έχω προβεί στην οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια εύνοιας προς οποιοδήποτε, θα υποβάλω την επομένη την παραίτησή μου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην τηλεόραση του «Σίγμα», που αφορά στην εσωτερική διακυβέρνηση και δημοσιεύεται σήμερα αποκλειστικά στην εφημερίδα «Σημερινή».

Οπως ανέφερε  δόθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία 5000 πολιικογραφήσεις και το πρωην δικηγορικό  του γραφείο στο σύνολο υπέβαλε 42.

Ερωτηθείς για τα περί ανασχηματισμού της Κυβέρνησης, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε ότι πριν από το τέλος του χρόνου θα γνωστοποιήσει τις αποφάσεις του.

Για το Γενικό Σχέδιο Υγείας και σε ερώτηση εάν είναι διατεθειμένος να αγγίξει ακόμη και τη φιλοσοφία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κενά στο ΓεΣΥ εφόσον βρίσκεται στα αρχικά στάδια της εφαρμογής του, εντούτοις τόνισε πως «εάν κατά τη δοκιμασία διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να αποδώσει, αυτά που ο λαός αναμένει ή και αυτά που η πολιτική ηγεσία θέλει, θα πρέπει να τολμήσουμε να κάνουμε αλλαγές».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, σχολιάζοντας τις σχέσεις του με τους υπόλοιπους θεσμούς, καθότι υπήρξαν περίοδοι κρίσεων, όπως με τον Γενικό Εισαγγελέα και με τον Γενικό Ελεγκτή, είπε «υπήρξε μία διαφωνία, μία παρεξήγηση χωρίς προηγούμενο με τον Γενικό Εισαγγελέα εξαιτίας του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Δεν θέλω να μπω στη λεπτομέρεια, αποτελεί παρελθόν που θέλω να διαγράψω, διότι ελέχθησαν και πράγματα τα οποία θα μπορούσε εάν κάποιος θυμάται μόνο τις στιγμές της πικρίας -κάτι που δεν με διακρίνει και είναι καλά γνωστό- να τα διαιωνίζει. Με τον Γενικό Ελεγκτή είναι άριστες οι σχέσεις και ουδέποτε είχαμε την οποιαδήποτε διαφορά».

Ο Πρόεδρος απαντά και στις κατηγορίες του ΑΚΕΛ για κομματικοποίηση της κρατικής μηχανής λέγοντας πως “δεν δέχομαι την κριτική για κομματικό κράτος.” Υποστήριξε επίσης πως “ούτε στις προαγωές παρατηρούντα ανάλογα φαινόμενα που παρατηρούνταν την πενταετία που κυβερνούσε το ΑΚΕΛ.Ούτε και στις προσλήψεις λαμβάνεται υπόψη η κομματική ταυτότητα”.