Αμερικανός ΥΠΕΞ:Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις

Οι ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Αμερικανόimagew ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

Η πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε, παράλληλα, ότι η υπογραφή της νέας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, είναι μια συμφωνία που αναβαθμίζει τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών και αναδεικνύει την κοινή βούληση για διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των αμυντικών δυνατοτήτων.

“Η νέα δυναμική των σχέσεων με τις ΗΠΑ δεν είναι συγκυριακή. Η Ελλάδα μετά από μία δεκαετία εσωστρέφειας λόγω της κρίσης επανέρχεται με αυτοπεποίθηση και μπορεί να εκπληρώσει τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή που ταλανίζεται από συγκρούσεις και παραβατικές συμπεριφορές που υπονομεύουν τη διεθνή νομιμότητα. Η στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ συνιστά πηγή σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας”, κατέληξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις. «Στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε. Μπορώ, όμως, να σας πώ ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων και να φτάσουμε σε αποτελέσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις», απάντησε ο κ. Πομπέο σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες που να εξασφαλίζουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας θα γίνονται εντός των διεθνών κανόνων. «Είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα είναι αναπόδεικτες και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται», κατέληξε ο κ. Πομπέο.

Νωρίτερα, ο κ. Πομπέο είχε συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής τους συνεργασίας στον τομέα της Αμυνας και Ασφάλειας, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια των δύο χωρών.

Παράλληλα τονίστηκε η επιθυμία για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπρόσθετα συζητήθηκαν επίσης η προοπτική και οι ευκαιρίες που δημιουργεί το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας τόσο στον Αμυντικό όσο και στον Αμυντικό – Τεχνικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και τις αμερικανικές επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, με απώτερο σκοπό το όλο εγχείρημα να είναι επωφελές και για την εθνική οικονομία.