Πρόεδρος ΕΔΕΚ:Συγκεκριμένες δράσεις εντός των Ην. Εθνών και Ε.Ε.

Αυτό που χρειάζεται είναι ότι θα πρέπει ουσιαστικά να στηριχτούμε στα διπλωματικά και στα πολιτικά όπλα, τα οποία διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία και με συγκεκριμένες δράσεις και εντός των Ηνωμένων Εθνών αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν οι τουρκικοί στόχοι, είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε πως αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις σε ένα τέτοιο διάλογο όχι μόνο δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε μια δημοκρατική και βιώσιμη λύση, αλλά αντίθετα υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσουν σε νομιμοποίηση της διχοτόμησης και πολύ περισσότερο φέρνουν την Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση των στρατηγικών της στόχων που είναι ξεκάθαροι – είναι ο στόχος του ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και πολύ περισσότερο της συνολικής ενσωμάτωσης της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι ήταν ομόφωνη η τοποθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου για καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και για τα καινούργια δεδομένα που επιχειρεί η Τουρκία αυτή την στιγμή να προκαλέσει.

«Όμως, την ίδια στιγμή από την πλευρά της ΕΔΕΚ, θα ήθελα να δηλώσω ξεκάθαρα ότι η δεύτερη πλάνη είναι χειρότερη της πρώτης. Αυτή τη στιγμή το να υπάρχουν οι εντυπώσεις κάτω από τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και η ψευδαίσθηση ότι με συνεχείς μονομερείς υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς θα μπορέσει να γίνει η επανέναρξη ενός διαλόγου που μπορεί να οδηγήσει σε μια δημοκρατική σύγκλιση, κάθε άλλο παρά θα φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα», σημείωσε.

Είπε ότι οι προσπάθειες για να γίνουν διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχίσουν. Όπως ανέφεραν και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε, θα πρέπει αυτό το πλαίσιο να είναι τέτοιο που να δημιουργεί συνθήκες για πραγματική δημοκρατική και βιώσιμη λύση κι όχι απλά και μόνο μια διαδικασία κι ένα πλαίσιο που ενδεχομένως να οδηγήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε περαιτέρω περιπέτειες και να κατοχυρώσει στην Τουρκία είτε πρόσθετο πολιτικό κεκτημένο είτε παράγωγο δίκαιο, όπως έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές».

Γι αυτό «και χρειάζεται μεθοδικότητα, χρειάζεται προσοχή και κυρίως να αποφευχθούν όροι, πρόνοιες όσον αφορά το πλαίσιο που θα υποβοηθήσουν την Τουρκία στην προώθηση των δικών της στρατηγικών επιδιώξεων», επεσήμανε.

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος έχει θέσει θέμα της καταγραφής της κατάργησης εγγυήσεων εντός των όρων αναφοράς μετά το αίτημα του κ. Ακιντζί για τη μια θετική ψήφο ο κ. Σιζόπουλος απάντησε: «Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να σας το απαντήσει ο Πρόεδρος είτε εκπρόσωποι του».