Γαλλία:Ο δράστης που σκότωσε αστυνομικούς συναδέλφους του είχε ασπαστεί το Ισλάμ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την Πέμπτη “πραγματική τραγωδία” τον θάνατο των τεσσάρων αστυνομικών που σκότωσε συνάδελφό τους imageμέσα στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισκέφθηκε το σημείο για να “εκφράσει τη στήριξή του και τη συμπαράστασή τους στο σύνολο του προσωπικού”, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

“Βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, ένας συνάδελφός τους πυροβόλησε και σκότωσε άλλους 4” σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος, σε μια επίσκεψη στο Ροντέζ (νότια Γαλλία).

Εξάλλου, ο άνδρας που σκότωσε με μαχαίρι τέσσερις αστυνομικούς μέσα στην αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού σήμερα, προτού πέσει νεκρός από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας, είχε “ασπαστεί το Ισλάμ πριν από 18 μήνες”.

Γεννηθείς στη Μαρτινίκα (γαλλικές Αντίλλες), αυτός ο διοικητικός υπάλληλος, ηλικίας 45 ετών, εργαζόταν στο τμήμα πληροφορικής στη διεύθυνση πληροφοριών της αστυνομικής διεύθυνσης στο Παρίσι και έπασχε από κώφωση. Αρχικά μαχαίρωσε με ένα κουζινομάχαιρο τρεις ανθρώπους, που βρίσκονταν στα γραφεία της υπηρεσίας του. Σε μια σκάλα, σκότωσε μια διοικητική υπάλληλο.

Κατόπιν, στον περίβολο, ένας αστυνομικός τον διέταξε να αφήσει το μαχαίρι και στη συνέχεια άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας τον δράστη με μια σφαίρα στο κεφάλι.

“Ήταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος, πολύ ήρεμος. Τον έβλεπα να πηγαίνει στο τέμενος, όμως ασκούσε ήρεμα την πίστη του” είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια γειτόνισσά του. Σύμφωνα με κατοίκους, είχε δύο παιδιά ηλικίας 9 και 3 ετών. Ο υπάλληλος δεν είχε “ποτέ επιδείξει προβληματική συμπεριφορά”, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Ο δράστης ο οποίος ήταν ενας πράκτορας της διοίκησης του Αρχηγείου της αστυνομίας στη γαλλική πρωτεύουσα που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Πληροφοριών, σκότωσε με μαχαίρι κουζίνας τέσσερα άτομα στις εγκαταστάσεις του Αρχηγείου της γαλλικής αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο δράστης στην αρχή επιτέθηκε σε τρεις αστυνομικούς της Διεύθυνσης Πληροφοριών του Αρχηγείου της γαλλικής αστυνομίας και στη συνέχεια επιτέθηκε σε δυο γυναίκες στο κλιμακοστάσιο.

Οι τρεις αστυνομικοί της υπηρεσίας πληροφοριών υπέκυψαν αμέσως στα τραύματά τους, καθώς και μία γυναίκα διοικητική πράκτορας της Διεύθυνσης Ασφαλείας περιοχής πρωτευούσης (DSPAP). Μία δεύτερη γυναίκα, η οποία εργάζεται στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Περσί με σοβαρά τραύματα

Ο δράστης της επίθεσης έπεσε νεκρός στην εσωτερική αυλή του μεγάρου του Αρχηγείου της αστυνομίας από τις σφαιρες ενός απλού αστυνομικού της Διεύθυνσης Δημόσιας Τάξης και Τροχαίας, οποίος πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του πιστόλι αφού πρώτα προειδοποίησε τον δράστη να πετάξει το μαχαίρι.

 

Ο δράστης γεννήθηκε το 1974 στο Fort- De France της Καραϊβικής, και εργαζόταν ως ειδικός της πληροφορικής στο τεχνικό τμήμα της Διεύθυνσης πληροφοριών (DRPP). Οι σφαίρες του αστυνομικού της Τροχαίας τον πέτυχαν στο κεφάλι και σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του πρόκειται για έναν υπάλληλο υπόδειγμα ο οποίος ποτέ δεν παρουσίασε κάποιο σημάδι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότ υπέφερε από κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς. Σε αυτό το πόρισμα κατέληξε και ο Υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, ο οποίος έσπευσε επί τόπου μαζί με τον πρόεδρο της γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.

 

Ο Κριστόφ Καστανέρ ανέβαλε για λίγες ώρες την αναχώρησή του για την Τουρκία και στη συνέχεια για την Ελλάδα που είναι οι δύο σταθμοί της περιοδείας του στην Αν. Μεσόγειο, προκειμένου να έχει συνομιλίες για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Τα πρώτα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι ειδικοί στο Αρχηγείο είναι πως το φονικό αποτελεί εσωτερική υπόθεση της υπηρεσίας και για αυτόν τον λόγο η διεύθυνση Αντιτρομοκρατίας δεν ασχολείται με το ζήτημα. Ανακρίνεται η σύζυγος του δράστη, ενώ ειδική ομάδα ερευνά την κατοικία του.