Συνεργασία για οικοδόμηση καλύτερου κλίματος συμφώνησαν Μητσοτάκης – Ερντογάν

Την στήριξη του προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με το Κυπριακό, καθώς και προς την πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλισηimagew δίκαιου μεριδίου και για τις δύο κοινότητες του νησιού από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου, εξέφρασε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ανέφεραν ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, με πολλές προσωπικές αναφορές των δύο ηγετών.  Συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα, από το προσφυγικό/μεταναστευτικό, μέχρι το Κυπριακό αλλά και τα αμιγώς διμερή ζητήματα με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας. Συμφώνησαν επίσης «για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή».

Επίσης αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και επιφορτίστηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Δένδιας και Τσαβούσογλου να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.

Αναφορικά με τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας, όσο και στη θάλασσα.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και όπως είπαν οι ίδιες πηγές, το θέμα εξετάζεται θετικά από την τουρκική πλευρά.

Από τουρκικής πλευράς τέθηκαν τα γνωστά ζητήματα αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και τα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και υπηρεσιακοί παράγοντες.