Εξατομικευμένο ενεργειακό σχεδιασμό, αλλά με κοινοτική στήριξη ζήτησε η Κύπρος στο Συμβούλιο Υπ.Ενέργειας

 

Την άποψη ότι κάθε Κράτος Μέλος της ΕΕ, πρέπει να προβαίνει σε εξατομικευμένο σχεδιασμό και προγραμματισμό, σε σχέση imagewμε τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και της απρόσκοπτης και οικονομικά προσιτής ενέργειας στους πολίτες, ζητώντας όμως ταυτόχρονα να συνεχίσουν να υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα διασύνδεσης και μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, μετέφερε στο σημερινό Συμβουλίο των Υπουργών Ενέργειας, ο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Δρ. Στέλιος Χειμώνας,

Στο τραπέζι του Συμβουλίου βρέθηκαν τα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της ΕΕ για την ενέργεια, μετά το 2030. Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί συζήτησαν το θέμα των καινοτόμων τεχνολογιών που προωθούν την κλιματική ουδετερότητα.

Σε ό,τι αφορά την μελλοντική στρατηγική ο Γενικός Διευθυντής τόνισε ότι δεν είναι δυνατή η υιοθέτηση μίας one-size-fits all (ένα μέγεθος για όλους) προσέγγισης και ότι κάθε κράτος μέλος πρέπει να προβαίνει στο σχεδιασμό του δικού του προγραμματισμού, βασιζόμενο στις ιδιαιτερότητες, ανάγκες και προοπτικές του και αναφέρθηκε λεπτομερώς στις προϋποθέσεις για να είναι επιτυχημένη η πρωτοβουλία της ΕΕ για τη μετάβαση σε μία ουδέτερη οικονομία απαλλαγμένη από τον άνθρακα, ανταγωνιστική και ευημερούσα.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε “στην ανάγκη εμπλοκής όλων των εταίρων της ΕΕ, τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και της απρόσκοπτης και οικονομικά προσιτής ενέργειας στους πολίτες της ΕΕ, το ρόλο των διασυνδέσεων και των νέων τεχνολογικών λύσεων, όπως η αποθήκευση ενέργειας”.

Ο Στ. Χειμώνας τόνισε ότι “είναι σημαντικό να συνεχίσουν να υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την χρηματοδότηση έργων διασύνδεσης, της προώθησης της έρευνας και καινοτομίας και των υποδομών Φυσικού Αερίου, η συνέχιση και ενδυνάμωση της πρωτοβουλίας για την Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ και τη χρήση του «Just transition fund» για υποβοήθηση όλων των κρατών μελών στη μετάβασή τους από τη χρήση του άνθρακα και των υγρών καυσίμων, σε πιο καθαρά καύσιμα και τεχνολογίες”.

Δε ό,τι αφορά τα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα ο Γενικός Διευθυντής καλωσόρισε τις συστάσεις της Κομισιόν επί του Εθνικού Σχεδίου της Κύπρου υποσχόμενος να ληφθούν υπόψη στο τελικό κείμενο.

Σημείωσε δε ότι “η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης και η προώθηση της αποθήκευσης ηλεκτρισμού, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσει η Κύπρος να επιτύχει το νέο στόχο για 23% ΑΠΕ για το 2030, καθώς η Κύπρος παραμένει το μόνο μη διασυνδεδεμένο κράτος μέλος της ΕΕ”.

Τέλος δήλωσε ότι το Συμβούλιο “πρέπει να έχει λόγο αλλά και ρόλο στην όλη διαδικασία των Εθνικών Σχεδίων και ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν πρόσθετα μέτρα και νέους μηχανισμούς που θα αποσκοπούν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί καθώς και στην αύξηση του επιπέδου φιλοδοξίας”.