Ταλιμπάν: Οι Αμερικανοί θα «υποφέρουν περισσότερο απ’ όλους» για την ακύρωση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

 

Οι Ταλιμπάν με ανακοίνωσή του επικρίνουν τις ΗΠΑ και προειδοποιούν τους Αμερικανούς ότι θα «υποφέρουν» για την ακύρωση των προγραμματισμένων εσω-αφγανικών ειρηνευτικών συνομιλιών.892134

«Οι Αμερικανοί θα υποφέρουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο για την ακύρωση των συνομιλιών» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ, όπως επικαλείται το Reuters.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η ματαίωση των συνομιλιών θα οδηγήσουν «σε απώλεια και άλλων Αμερικανών» και άλλων περιουσιών και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν αργά ή γρήγορα να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον πόλεμο έως ότου οι ξένες δυνάμεις αποχωρήσουν πλήρως από το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον Μουτζαχίντ, οι συνομιλίες συνεχίζονταν ομαλά έως το Σάββατο, με την κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν να συμφωνούν σε επίσημες ειρηνευτικές συνομιλίες στις 23 Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επιβεβαίωσε ότι οι, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, ειρηνευτικές συνομιλίες στο Αφγανιστάν ήταν «για την ώρα νεκρές», με την Ουάσιγκτον να καλούν τον ειδικό απεσταλμένο τους στο Αφγανιστάν Ζαλμάι Κλαλίλτζαντ να συνεχίσει την προσπάθεια να «χαράξει τον δρόμο προς τα μπροστά» μετά την κατάρρευση των συνομιλιών.

Το Σάββατο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ότι σχεδίαζε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν και ξεχωριστά με υψηλόβαθμα στελέχη των Ταλιμπάν στο Καμπ Ντέιβιντ για να συζητήσουν την προοπτική ειρήνευσης.

Ωστόσο, ο Τραμπ ακύρωσε την τελευταία στιγμή τις συναντήσεις, δηλώνοντας ότι η απόφαση έρχεται μετά την ανάληψη ευθύνης από τους Ταλιμπάν για την τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ την Πέμπτη, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Ταλιμπάν για απόπειρα να «δημιουργήσουν ψεύτικη πίεση» για να «ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση» και τόνισε ότι «αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια αυτών των πολύ σημαντικών ειρηνευτικών συνομιλιών, και να σκοτώνουν 12 ανθρώπους, τότε πιθανόν δεν μπορούν να έχουν δύναμη να διαπραγματευτούν μία σημαντική σε κάθε περίπτωση συμφωνία».

Στη συνέχεια, αμερικανικά δίκτυα μετέδωσαν ότι ο Τραμπ είχε προηγουμένως μιλήσει με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, με τον Μπόλτον να φέρεται να του υπενθυμίζει τις «πιθανές παγίδες» της συμφωνίας και τους υποτιθέμενους «θολούς» όρους που πρόσφεραν οι Ταλιμπάν.