Ακυρώθηκε η συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν μετά την πολύνεκρη επίθεση στην Καμπούλ

Την ακύρωση της συνάντησης με τους επικεφαλής των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter. Αιτία η ανάληψη της ευθύνης βομβιστικής επίθεσης με 12 νεκρούς στην Καμπούλ, από τους Ταλιμπάν.4439812

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, χαρακτήρισε την επίτευξη ειρήνης με τους Ταλιμπάν ως άσχετη με την ακύρωση της συνάντησης, υπενθυμίζοντας στον πρόεδρο Τραμπ για τις πιθανές παγίδες της όποιας συμφωνίας, όπως ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μπόλτον εξέφρασε τη δυασαρέσκειά του προς τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, που συμφώνησε με τους Ταλιμπάν σε όρους που σύμφωνα με τον Μπόλτον ήταν πολύ ασαφείς.

Η δυσαρέσκεια του  έρχεται μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ το Σαββάτο για ακύρωση της μυστικής συνάντησης με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι, και τους επικεφαλής των Ταλιμπάν, στο Καμπ Ντέιβιντ.

«Αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία κατά τη διάρκεια αυτών των πολύ σημαντικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, σκοτώνοντας 12 αθώους ανθρώπους, τότε πιθανώς δεν έχουν την εξουσία να διαπραγματευτούν μια ουσιαστική συμφωνία έτσι κι αλλιώς», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με ανάρτηση στο twitter.

«Αμέσως ακύρωσα την συνάντηση», ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Χαλιλζάντ είχε δηλώσει ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ταλιμπάν βρίσκονται «στο όριο της σύναψης συμφωνίας» έπειτα από 18 χρόνια πολέμου ανάμεσά τους στο Αφγανιστάν.