Το Π.Γ. της ΕΔΕΚ καλεί το Γ.Ομήρου να ανακαλέσει την παραίτηση του

Πρόταση όπως ο Γιαννάκης Ομήρου ανακαλέσει την παραίτησή του συζητεί από τις 7 το βράδυ το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Προέδρου του Κινήματος Μαρίνου Σιζόπουλου.sto-krevati-tou-ponou-o-giannakis-omirou-th

Η πρόταση, η οποία είναι του κ. Σιζόπουλου, φέρεται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, να τέθηκε από τον ίδιο προς τον κ. Ομήρου το πρωί σε συνάντησή τους και απορρίφθηκε.

Ο κ. Ομήρου σύμφωνα με κύκλους της ΕΔΕΚ φέρεται να είναι ανένδοτος και επιμένει στην παραίτησή του.

Το Πολιτικό Γραφείο ύστερα από την αποψινή του συνεδρία θα θέσει επισήμως την πρότασή του προς τον κ. Ομήρου και θα αναμένει απάντηση μέχρι την Δευτέρα, οπότε θα συνέλθει εκ νέου σε συνεδρία.

Οπως έγινε γνωστό, στις 25 Ιανουαρίου θα συνέλθει και η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος.

Πάντως όπως όλα δείχνουν η ΕΔΕΚ οδηγείται σύντομα σε έκτακτο εκλογικό συνέδριο και για ανάδειξη νέας ηγεσίας καθότι :Σε περίπτωση που ο  Γιαννάκης Ομήρου θα ανακαλέσει την παραίτησή του, αυτό σημαίνει ότι η ΕΔΕΚ οδηγείται σε ένα εκλογικό συνέδριο για ολόκληρη την ηγεσία, το οποίο θα προκηρύξει ο ίδιος αμέσως. Αν ο  κ. Ομήρου επιμείνει στην παραίτησή του, βάσει του καταστατικού, εντός 40 ημερών το Κίνημα θα οδηγηθεί σε Εκλογικό Συνέδριο για εκλογή Προέδρου.

Ως προέκταση του δεύτερου αυτού σεναρίου, δηλαδή του Συνεδρίου για ανάδειξη Προέδρου της ΕΔΕΚ, ενδεχομένως να προκύψει και άλλη κενή θέση αν κάποιος από την ηγεσία εκλεγεί Πρόεδρος. Σε αυτήν την περίπτωση, το καταστατικό της ΕΔΕΚ προβλέπει ότι, αν έχει ήδη διανύσει η ηγεσία τη μισή της θητεία, τότε αποφασίζει η Κεντρική Επιτροπή και αντικαθιστά το ηγετικό στέλεχος που θα εκλεγεί στην Προεδρία. Αν δεν έχει ξεπεράσει τη μισή θητεία η ηγεσία, τότε θα υπάρξει Έκτακτο Συνέδριο για κάλυψη της κενωθείσας θέσης.

Στην προκειμένη περίπτωση, η ηγεσία της ΕΔΕΚ έχει ξεπεράσει τη μισή της θητεία, και συνεπώς σε περίπτωση που στη θέση του Προέδρου εκλεγεί άλλο μέλος της ηγεσίας, για την κάλυψη της θέσης του θα αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις εξελίξεις στο κόμμα, ο Α` Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι αυτήν τη στιγμή το κόμμα βρίσκεται “σε μια έκρυθμη και έκτακτη κατάσταση”, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και πάνω απ` όλα ενότητα.

Ο κ. Βαρνάβα είπε πως αυτήν τη στιγμή, αναμένουν την απόφαση του κ. Ομήρου, αν θα ανακαλέσει την απόφασή του, και εάν επιμένει στην παραίτησή του, το Κίνημα είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει μέσα από τις καταστατικές δημοκρατικές πρόνοιες σε ένα Έκτακτο Εκλογικό συνέδριο για ανάδειξη νέου Προέδρου.

“Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, οποιοιδήποτε και αν είναι οι υποψήφιοι, θα πρέπει να κινηθούν μέσα στα πλαίσια της ενότητας, μέσα στα πλαίσια της συναγωνιστικότητας, ώστε το Κίνημα να βγει από αυτή την εσωστρέφεια που βρίσκεται τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, γιατί ο τόπος χρειάζεται μια ισχυρή ΕΔΕΚ με μέλλον”, είπε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το δεύτερο παλαιότερο κόμμα της Κύπρου, με μεγάλη προσφορά αγώνων και θυσιών για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη σε αυτό τον τόπο.

Ερωτηθείς αν μέσα από αυτή την κρίση μπορεί η ΕΔΕΚ να βγει από την εσωστρέφεια, ο κ. Βαρνάβα είπε πως αυτήν τη στιγμή το κόμμα βρίσκεται σε ένα “σοκ”, το οποίο πιθανόν να το συσπειρώσει. Παράλληλα, ο κ. Βαρνάβα απηύθυνε έκκληση στα ιστορικά στελέχη της ΕΔΕΚ να σταθούν δίπλα από την ηγεσία και τον Πρόεδρο, ο οποίος αποτελεί ένα ιστορικό κεφάλαιο στην πολιτική ζωή του τόπου.

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος έφθασε το πρωί στην Κύπρο μετά τις τελευταίες εξελίξεις για να συμμετάσχει στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, και κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις εξελίξεις, είπε ότι πρέπει πρώτα να απαντηθεί οριστικά αν είναι αμετάκλητη η απόφαση του κ. Ομήρου, κάτι που θα δρομολογήσει και τις επόμενες εξελίξεις.

Ο κ. Παπαδάκης είπε πως θα πρέπει να αναλάβει ο καθένας το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί, ώστε να δοθεί προοπτική στο κόμμα, το οποίο το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε δυσκολίες λόγω της εσωστρέφειας που επικρατούσε.

Σε ερώτηση αν η συγκεκριμένη συγκυρία αποτελεί και ευκαιρία εξόδου από μια κρίση, είπε πως πάντοτε οι δυσκολίες αποτελούν και ευκαιρίες, φτάνει να αξιοποιηθούν σωστά.

Ο Βουλευτής Νίκος Νικολαΐδης κλήθηκε επίσης  να σχολιάσει τις εξελίξεις και εξέφρασε την ελπίδα το Πολιτικό Γραφείο να ακολουθήσει την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και να ζητήσει από τον Γιαννάκη Ομήρου να ανακαλέσει την απόφασή του για παραίτηση.

Πρόσθεσε πως η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αντανακλά τα μηνύματα του κόσμου της ΕΔΕΚ. “Συμβαίνει κάτι το εκπληκτικό, τα μηνύματα που παίρνουμε, τα τηλεφωνήματα, η αφύπνιση του κόσμου της ΕΔΕΚ στέλνουν το μήνυμα προς την ηγεσία να δει τα προβλήματα και να τα επιλύσει. Ο κόσμος της ΕΔΕΚ θέλει ενότητα, θέλει κοινή πορεία, δεν θέλει προσωπικές ατζέντες, δεν θέλει αλληλοϋποσκάψεις”, είπε.

Συμπλήρωσε πως τα μηνύματα που λαμβάνει ο ίδιος είναι πως ο κόσμος της ΕΔΕΚ θέλει να υπάρξει ενότητα γύρω από το πρόσωπο του Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος πρέπει να πάρει αυτά τα μηνύματα και να ανακαλέσει την απόφασή του.