Ενταση και αποχωρήσεις κατα τη συζήτηση κανονισμών προαγωγής αξιωματικών Αστυνομίας

Μετά από έντονη συζήτηση και την αποχώρηση του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου και του Συνδέσμου Ανωτέρων Αξιωματικών διεκόπη η συζήτηση που διεξαγόταν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών CNA_Mf9c89d4c7e2e4658a349f0a52853a0fcγια την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας της Αστυνομίας που αφορά τις προαγωγές ανωτέρων αξιωματικών σε βοηθούς αρχηγούς. Οι εκπρόσωποι των Αστυνομικών αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά από αναφορά του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Ρίκκου Μαππουρίδη σε εγκάθετους.

Στη συνεδρία παρίστατο ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου που δεν προέβη σε δήλωση μετά τη διακοπή της συνεδρίας. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών ανέφερε μετά τη συνεδρία ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξαν χαρακτηρισμοί εκτός πλαισίου, αλλά ό,τι ειπώθηκε που πιθανόν να προκάλεσε την αποχώρηση των Συνδέσμων δεν αντικατοπτρίζει τη θέση της ίδιας της Επιτροπής.

Στον παρόν στάδιο είναι κενές οι τρεις από τις τέσσερις θέσεις βοηθών αρχηγών. Ως έχει σήμερα ο κανονισμός δεν συνίσταται επιτροπή αξιολόγησης αφού προβλέπει ότι αυτή απαρτίζεται από τον Υπαρχηγό που προεδρεύει και δύο βοηθούς αρχηγούς . Για να καλυφθεί το κενό και να καταστεί δυνατή η σύσταση επιτροπής αξιολόγησης ώστε να προχωρήσει η πλήρωση των τριών κενών θέσεων βοηθού αρχηγού ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε τροποποίηση του κανονισμού ώστε σε περίπτωση κωλύματος στη σύσταση της επιτροπής με τις ισχύουσες διατάξεις, η επιτροπή αξιολόγησης να συνίσταται υπό την προεδρία του γενικού διευθυντή και αντικατάσταση των μη υπαρχόντων μελών της επιτροπής από γενικούς διευθυντές άλλων Υπουργείων. Οι Σύνδεσμοι και ο Αρχηγός διατυπώνουν τη θέση ότι η επιτροπή αξιολόγησης πρέπει να συστήνεται υπό την Προεδρία του Υπαρχηγού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών εξήγησε ότι η συνεδρία διεκόπη για να συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα εφόσον απουσίαζε εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας για να απαντήσει κατά πόσο μπορεί να τροποποιηθεί το κείμενο του κανονισμού που κατατέθηκε ώστε η αντικατάσταση των μελών της επιτροπής που δεν υπάρχουν να γίνεται από άλλα μέλη της δημόσια υπηρεσίας στην ίδια κλίμακα με τους βοηθούς αρχηγούς ώστε η επιτροπή αξιολόγησης να συνέρχεται υπό την προεδρία του υπαρχηγού.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού έκανε λόγο για προσπάθεια του Υπουργού Δικαιοσύνης να ελέγξει τις προαγωγές στην Αστυνομία, όπως έκανε και σε άλλα τμήματα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανωτέρων Αξιωματικών Φίλιππος Βρόντος σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε ότι η τροποποίηση αφορά τον κανονισμό 22 και τη σύσταση της επιτροπής αξιολόγησης, που εισηγείται στον Αρχηγό τις προαγωγές ανωτέρων αξιωματικών σε βοηθούς αρχηγούς.

Είπε ότι οι δύο Σύνδεσμοι αντιδρούν επειδή η προτεινόμενη ρύθμιση αποκλείει τη συμμετοχή αξιωματικού της δύναμης στην επιτροπή αξιολόγησης.

“Μας βρίσκει αντίθετους”, πρόσθεσε αναφέροντας ότι ο Υπαρχηγός, πρέπει να προεδρεύει της επιτροπής αξιολόγησης.

Αφού ανέφερε ότι διεξήχθη έντονη συζήτηση και ένας εκ των Βουλευτών μας αποκάλεσε εγκάθετους, είπε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη συνεδρία είπε ότι δεν έχει υποχρέωση να ενημερώνει τους συνδέσμους για τις τροποποιήσεις στους κανονισμούς και διερωτήθηκε γιατί να υπάρχουν οι σύνδεσμοι.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Ανδρέας Συμεού είπε ότι είναι αδιανόητο να γίνονται προαγωγές στην Αστυνομία και να μην συμμετέχει στην Επιτροπή Αξιολόγησης μέλος του σώματος που γνωρίζει το έργο και την προϋπηρεσία των προς προαγωγή αξιωματικών. “Θέλουμε πάντοτε προεδρεύων της επιτροπής να είναι ο υπαρχηγός” συνέχισε.

Είπε ακόμα ότι βουλευτής αποκάλεσε τους εκπροσώπους των συνδέσμων εγκάθετους που εκπροσωπούν τα συμφέροντα κάποιων κομμάτων και αφού ανέφερε ότι δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα είναι ο υπαρχηγός,πρόσθεσε ότι αποχωρήσαμε από την Επιτροπή λόγω διαμαρτυρίας.

Κάλεσε επίσης τον Υπουργό Δικαιοσύνης να συζητά με τους συνδέσμους πριν καταθέτει πρόταση, που αφορά την Αστυνομία.

Ο κ. Σαμψών εξήγησε ότι από το 2013 υπάρχει αδυναμία συγκρότησης της επιτροπής αξιολόγησης για αυτό και κατατέθηκαν οι κανονισμοί ώστε να καταστεί δυνατή η συγκρότηση της επιτροπής.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι η τροποποίηση αφορά συγκεκριμένη επιτροπή και την αντικατάσταση μελών που δεν υφίστανται.

Τέθηκε θέμα συμμετοχής του Υπαρχηγού, που βάσει του κανονισμού προεδρεύει της Επιτροπής, με αντικατάσταση των μελών που δεν υφίστανται με μέλη της δημόσιας υπηρεσίας στην ίδια κλίμακα με τους βοηθούς αρχηγούς, εξήγησε διευκρινίζοντας ότι η νομική υπηρεσία δεν παρέστη για να απαντήσει το ερώτημα αυτό και για αυτό σε προσεχή συνεδρία θα συζητηθεί η γνώμη της ώστε η όποια τροποποίηση να μην δημιουργεί νομικές περιπλοκές σε προαγωγές που θα εξαρτηθούν από την πλήρωση των θέσεων των βοηθών αρχηγών.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης έφερε στη Βουλή κανονισμούς με τους οποίους διαφωνεί η Αστυνομία και η τροποποίηση που προτείνεται αφαιρεί την εξουσία του υπαρχηγού να προεδρεύει της επιτροπής αξιολόγησης και τη δίνει σε δύο Γενικούς Διευθυντές επιλογής του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης θέλει να ελέγξει τη συγκεκριμένη επιτροπή για προαγωγές στην Αστυνομία, όπως έχει ελέγξει υπηρεσίες και τμήματα με επιλογές ανθρώπων της δικής του εμπιστοσύνης.

Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε τη θέση ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα ώστε να συνεχίσει να προεδρεύει της επιτροπής αξιολόγησης ο υπαρχηγός της Αστυνομίας και συμπλήρωσε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Υπουργείου του να κρίνουν τη συνταγματικότητα
των νόμων, αλλά του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου είπε πως διαπιστώνουμε ότι δεν έγινε καθόλου διαβούλευση μεταξύ του Υπουργείου και των εμπλεκομένων συνδέσμων και ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος του υπαρχηγού και κάλεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να διαβουλευθεί με τους Συνδέσμους και τη νομική υπηρεσία και να επιλύσουν το θέμα, που όπως ανέφερε επιλύεται εύκολα.