Πρόεδρος ΔΗΚΟ: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η ΚΔ να θέσει σε αμφισβήτηση κυριαρχικά της δικαιώματα

 


Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να θέσει σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να μπούμε σε συζητήσεις για συνδιαχείριση

ƒÈÂÓ‹„ÔÌÙ·È ÛfiÏÂÒ· ÔÈ ÂÍÎÔ„›Ú ¬` ÷‹ÛÁÚ ÙÔı ≈ÍÎÔ„ÈÍÔ˝ ”ı̉ÒflÔı ÛÙÔ ƒ« œ „È· Ù· ı¸ÎÔÈ· ÂÍÎÂ΄ϛ̷ ·ÓÈ˛Ï·Ù· ÙÁÚ ·Ì˛ÙÂÒÁÚ Á„ÂÛfl·Ú, ÀÂı͢Ûfl· 09 ÷‚ÒÔı·ÒflÔı 2014.

του φυσικού αερίου, κάτι που φαίνεται πως είναι η πρώτη προτεραιότητα της Άγκυρας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, έπειτα από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως είχαν μίαν ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Πρόσθεσε πως το ΔΗΚΟ επαναβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπούμε σε μια συζήτηση για τη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου.

«Φυσικά και θεωρούμε ότι θα πρέπει τα οφέλη από το φυσικό αέριο να τα προωθήσουμε και για να επωφεληθούν και οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι αλλά αυτό μπορεί να γίνει μετά από μια λύση του Κυπριακού. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να θέσει σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να μπούμε σε τέτοιες συζητήσεις που φαίνεται πως αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα της Άγκυρα», πρόσθεσε.

Από εκεί και πέρα οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για τους όρους αναφοράς για να προχωρήσουμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων καθώς κανένας δεν θέλει είτε  να καταλήξουμε σε ένα διαδικαστικό αδιέξοδο είτε να ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία και πάλι να βρεθούμε σε έναν αδιέξοδο παρόμοιο με το Κραν Μοντανά, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Είπε πως έπειτα από κάθε νέο αδιέξοδο τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για τη δική μας πλευρά. Επομένως πρέπει να υπάρξει και η απαραίτητη προετοιμασία αλλά θα πρέπει και από την άλλη πλευρά η Τουρκία να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει με καλή διάθεση και καλή πίστη κάτι που κάθε άλλο διαφαίνεται από τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων την τελευταία περίοδο, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε την απορία «πώς είναι δυνατόν να συζητάμε για ΜΟΕ όταν από τη μια έχουμε τις συνεχόμενες παραβιάσεις της ΑΟΖ της ΚΔ και από την άλλη απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου».

Πρέπει να υπάρξει μια απαραίτητα θετική ατμόσφαιρα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά οι πράξεις και οι ενέργειες της Τουρκίας κάθε άλλο παρά διαμορφώνουν αυτή τη θετική ατμόσφαιρα. Αντίθετα η κλιμάκωση της έντασης δημιουργεί πάρα πολύ αρνητικά δεδομένα που δεν επιτρέπουν την αισιοδοξία για τα επόμενα βήματα, κατέληξε.