Μ.Σιζόπουλος:Το Φυσικό Αέριο να μην τεθεί ως θέμα συζήτησης για την επίλυση του κυπριακού

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

Ï Ìáñßíïò Óéæüðïõëïò åßíáé ï íÝïò Ðñüåäñïò ôïõ Ê.Ó ÅÄÅÊ, ôñßôïò óôçí éóôïñßá ôïõ êüììáôïò ìåôÜ ôïõò ÂÜóï Ëõóóáñßäç êáé ÃéáííÜêç ÏìÞñïõ, Ëåõêùóßá 1 Ìáñôßïõ 2015.Óôéò óçìåñéíÝò åêëïãÝò ãéá ôçí áíÜäåéîç ôïõ íÝïõ ÐñïÝäñïõ ôçò ÅÄÅÊ ï ê. Óéæüðïõëïò õðåñßó÷õóå ôïõ áíèõðïøçößïõ ôïõ Ãéþñãïõ ÂáñíÜâá, ëáìâÜíïíôáò 2519 øÞöïõò Þ ðïóïóôü 60% Ýíáíôé 1686 øÞöïõò Þ ðïóïóôü 40% ôïõ ê. ÂáñíÜâá. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ
«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ εκφράσαμε τις απόψεις μας και τις θέσεις μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έτσι ώστε ο ίδιος να μπορέσει να τις αξιοποιήσει όσο καλύτερα θα μπορούσε, εποικοδομητικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι κανένας δεν είναι αντίθετος με την έναρξη  ενός εποικοδομητικού διαλόγου για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό.
Αλλά την ίδια στιγμή  δεν μπορούμε να αγνοούμε τις εμπειρίες του παρελθόντος όπου πολλές φορές η Τουρκική πλευρά αξιοποιώντας την καλή θέληση και πρόθεση της πλευράς μας προσπάθησε να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και να κατοχυρώσει πολιτικό κεκτημένο σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτή τη στιγμή όμως τίθενται και δύο σοβαρά ζητήματα:

  1. Το ένα είναι το θέμα του Φυσικού Αερίου. Για την ΕΔΕΚ είναι ξεκάθαρο πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση το Φυσικό Αέριο να τεθεί ως θέμα συζήτησης  για την επίλυση του κυπριακού. Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο ότι πρέπει να θέσει ένα ερώτημα στον κ. Ακιντζί: Σε ποιο εύρος έκτασης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης  θα ήθελε να εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες έχει κάνει αναφορικά με τη διαχείριση του ενεργειακού; Σε αυτό που έχει κατοχυρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από τις διεθνείς συμβάσεις και το δίκαιο της θάλασσας και τις συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες ή αυτό που η Τουρκία θέλει να κατοχυρώσει ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας; Για εμάς αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
  2. Και επίσης πρέπει να διεκδικήσουμε άμεσα την επιστροφή της Αμμοχώστου στον έλεγχο των Η.Ε. για να μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα επιτρέψει την επιστροφή των κάτοικων της σε συνθήκες ασφάλειας.

Αυτά για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικά και ελπίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορέσει να τα αξιοποιήσει θετικά».