Η γαλλική τραγωδία που συγκλόνισε τον κόσμο – 20 νεκροί, η χώρα σε κατάσταση σοκ και όλη η Ευρώπη σε πανικό

Αντιμέτωπη με έναν αόρατο εχθρό η Γαλλία και όλη η Ευρώπη 

 

Είναι Τετάρτη πρωί, γύρω στις 11.30 και σε μια ήσυχη γειτονιά του Παρισιού ακούγονται πυροβολισμοί, φωνές, κραυγές και σειρήνες αστυνομικών και ασθενοφόρων. Εκείνη την ώρα ξεκίνησε για τη Γαλλία ο εφιάλτης της τρομοκρατίας. «Η δική μας 11η Σεπτεμβρίου», λένε οι Γάλλοι οι οποίοι ζουν από εκείνη τη στιγμή σοκαρισμένοι και κάτω από έναν διαρκή φόβο.newego_LARGE_t_1101_54448821_type12128

Τα όσα συνέβησαν σε περίπου 60 ώρες έχουν σημαδέψει τη χώρα αλλά και όλο τον κόσμο, και ειδικά την Ευρώπη που βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με έναν διπλό φόβο. Από τη μια ο κίνδυνος των ακραίων ισλαμιστών, των τζιχαντιστών που βρίσκονται παντού κι από την άλλη η έξαρση της ακροδεξιάς που βρίσκει πάτημα στα όσα έχουν γίνει και προωθεί τη δική της ατζέντα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Καθόλου τυχαίες δεν ήταν οι προτροπές στους Γάλλους να πάρουν τα όπλα ή τα αιτήματα για επαναφορά της θανατικής ποινή, κλείσιμο των συνόρων κ.λπ.
Η «11η Σεπτεμβρίου» της Γαλλίας φαίνεται να αλλάζει όλο τον κόσμο που ζει με το φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων. Αλλωστε παρακλάδια της αλ Κάιντα και το ISIS προειδοποιούν ότι ο πόλεμος έχει ξεκινήσει. Ενας πόλεμος πολιτισμών που μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την έξαρση μιας τυφλής βίας, τη δράση φανατικών ισλαμιστών που εκπαιδεύονται για να γίνουν «πολεμικές μηχανές» και που σκοτώνουν χωρίς κανέναν δισταγμό και σκοτώνονται σαν «ήρωες» και σύμβολα του δικού τους κόσμου.newego_LARGE_t_1101_54448923_type12128

Δυστυχώς οι τρεις νεκροί τρομοκράτες της Γαλλίας, πέραν των αθώων πολιτών που σκότωσαν πέτυχαν και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Πέρασαν το μήνυμα του τρόμου σε όλο τον κόσμο και σε ζωντανή σύνδεση. Πέτυχαν το στόχο τους, να χτυπήσουν στην καρδιά της Ευρώπης και να πεθάνουν ως «μάρτυρες» του αγώνα τους.

Τα γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο???????????????????????

Δύο ένοπλοι, τα αδέρφια Κουασί, Γάλλοι πολίτες με εκπαίδευση να σκοτώσουν και πιστοί του Ισλάμ, εισβάλλουν στα γραφεία του Charlie Hebdo και φωνάζοντας τα ονόματά τους και «ο Θεός είναι μεγάλος», σκοτώνουν 12 άτομα, μεταξύ των οποίων η αφρόκρεμα των σκιτσογράφων της Γαλλίας. Συγκλονίζει η εν ψυχρώ δολοφονία του αστυνομικού Ahmed Merabat στο πεζοδρόμιο από τους φανατικούς. Αμέσως μετά διέφυγαν από το κτίριο, και οι σκηνές που καταγράφονται είναι συγκλονιστικές μέσα κι έξω από το σατιρικό περιοδικό. Ξεκινά ένα ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή τους.imerisia_LARGE_t_1061_43942197_type12128
Τα δύο αδέρφια κινήθηκαν προς τον Βορρά με τις δυνάμεις ασφαλείας να τους έχουν εντοπίσει και να προσπαθούν να τους εγκλωβίσουν. Η Γαλλία ξυπνά με τους χειρότερους εφιάλτες και όλη η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου.

Προτού η χώρα συνέλθει από το απίστευτο χτύπημα με τους 12 νεκρούς στο περιοδικό, ένας ένοπλος, σε προάστιο του Παρισιού, σκοτώνει εν ψυχρώ και μια 27χρονη δημοτική αστυνομικό. Η άτυχη γυναίκα έχασε τη ζωή της, ενώ ο δράστης αυτής της δολοφονίας ήταν ο Αμεντί Κουλιμπαλί ο οποίος λίγο αργότερα θα γινόταν ο όμηρος του εβραϊκού σούπερ μάρκετ.
Ολη η Πέμπτη περνά με το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή των τρομοκρατών και ξεκινά η «μαύρη Παρασκευή» για τη Γαλλία. ΟΙ δολοφόνοι του Charlie Hebdo βρέθηκαν ταμπουρωμένοι, κρατώντας και έναν άνδρα όμηρο, σε τυπογραφείο στην περιοχή Νταμαρτάν-αν-Γκελ (15 χλμ βορειοανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας). Υπολογίζεται ότι περίπου 80.000 άνδρες των σωμάτων ασφαλείας επιστρατεύθηκαν για τον εντοπισμό των αδελφών Κουασί, ενώ, στο σημείο βρέθηκαν ακόμη και ελικόπτερα και τανκς.

Την ίδια ώρα στο Παρίσι, ο δολοφόνος της δημοτικής αστυνομικού εισβάλλει σε εβραϊκό σούπερ μάρκετ και κρατά ομήρους ζητώντας να απελευθερωθούν τα αδέρφια Κουασί.
Λίγο πριν από τις 18:00 (ώρα Ελλάδας) ειδικές δυνάμεις σκότωσαν, βορειοανατολικά του Παρισιού, τους Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, όταν οι δύο αδελφοί βγήκαν πυροβολώντας από το τυπογραφείο όπου βρίσκονταν οχυρωμένοι με ένα πρόσωπο όμηρο.
Ένα στέλεχος των ειδικών δυνάμεων τραυματίστηκε σε αυτή την επιχείρηση, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο όμηρος απελευθερώθηκε σώος και ασφαλής.
Σχεδόν ταυτόχρονα, διεξήχθη επιχείρηση εναντίον του ενόπλου σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο στο ανατολικό τμήμα του Παρισιού, όπου κρατούνταν πολλοί όμηροι. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ξέσπασε η κρίση αυτή ομηρίας, λίγο μετά τις 14:00

Έπειτα από αλλεπάλληλες εκρήξεις, αστυνομικοί μπήκαν στο πολυκατάστημα. Τουλάχιστον πέντε όμηροι βγήκαν λίγο αργότερα προστατευόμενοι από αστυνομικούς. Μετά την αστυνομική επιχείρηση βρέθηκαν οι σοροί τεσσάρων ακόμη ανθρώπων.newego_LARGE_t_1101_54447833_type12128
Ο ένοπλος που πήρε ομήρους, ο Αμεντί Κουλιμπαλί, έπεσε νεκρός από πυρά των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Δεν ήταν σαφές τις πρώτες στιγμές μετά την επιχείρηση εάν οι υπόλοιποι άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης ή κατά τη διάρκεια της εισβολής του ενόπλου. Υπήρχε επίσης ακόμη αμφιβολία για την ταυτότητα του ενός από τα υπόλοιπα θύματα: παραμένει άγνωστο εάν είναι όμηρος ή ένας δεύτερος απαγωγέας, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας.
Η διπλή αυτή κρίση ομήρων, σε απόσταση 50 χλμ. η μια από την άλλη, δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, και αποτέλεσε ακόμη μια πτυχή της τραγωδίας η οποία άρχισε να εκτυλίσσεται την Τετάρτη με την επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Σαρλί Εμπντό.
Η συνοικία όπου βρίσκεται το σουπερμάρκετ είναι εντελώς αποκλεισμένη και σε όλους τους κατοίκους της έγινε έκκληση να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ οι μαθητές δόθηκε εντολή να παραμείνουν μέσα στα σχολεία τους.
«Πρόκειται για ένα δράμα. Τι σημαίνει αυτό, ότι εμείς οι Εβραίοι της Γαλλίας πρέπει να φύγουμε για το Ισραήλ;», ρώτησε ένας 20χρονος κάτοικος της περιοχής, ο Ιλάν, που φορούσε το χαρακτηριστικό καπελάκι, το κιπά.
Ο ένοπλος που κράτησε ομήρους στο εβραϊκό παντοπωλείο, ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ήταν ένας άνδρας 32 ετών που φέρεται να πυροβόλησε και να σκότωσε μια νεαρή αστυνομικίνα στο Μονρούζ, ένα νότιο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας, και να τραυμάτισε άλλο ένα πρόσωπο.ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ
Ο Κουλιμπαλί φέρεται να γνώριζε τους αδελφούς Κουασί. Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, οι αδελφοί Κουασί και ο Κουλιμπαλί ανήκαν στον ίδιο ισλαμιστικό πυρήνα που δρούσε στο βόρειο Παρίσι. Ο Κουλιμπαλί υποστήριξε ότι «συγχρόνισε» τη δράση του με εκείνη των αδελφών Κουασί. Πριν σκοτωθεί στην αστυνομική επιχείρηση για την απελευθέρωση των ομήρων, ο Κουλιμπαλί μίλησε τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό κανάλι BFMTV και ισχυρίστηκε ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Από την πλευρά του, ο ένας από τους αδελφούς Κουασί, ο Σερίφ, είπε στο ίδιο κανάλι ότι τον έστειλε στη Γαλλία η Αλ Κάιντα της Υεμένης και ότι τον χρηματοδοτούσε ο Ανουάρ αλ Αουλάκι.
Εκπρόσωποι της κοινότητας των μουσουλμάνων στη Γαλλία κάλεσαν εκ νέου σήμερα τους πιστούς να καταδικάσουν την τρομοκρατία και να «συμμετάσχουν μαζικά στην εθνική κινητοποίηση» που θα διεξαχθεί την Κυριακή. Μετά την επίθεση της Τετάρτης, σημειώθηκαν πολυάριθμες επιθέσεις και βανδαλισμοί σε τόπους λατρείας των μουσουλμάνων στη Γαλλία.
Η Γαλλία μετρά 20 νεκρούς σε διάστημα λιγότερο των 2,5 ημερών αλλά κυρίως αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε «πολεμικό« κλοιό με έναν αόρατο εχθρό. Μαζί και όλη Ευρώπη…