Συναγερμός για τη γρίπη και την αμφισβήτηση του εμβολίου

 

Οι επιστήμονες επιμένουν στην αποτελεσματικότητά του και συνιστούν έγκαιρη χρήση αντιιικών φαρμάκων

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της Ευρώπης μετά τον ιό αμφισβήτησης που ξέσπασε στις ΗΠΑ για το αντιγριπικό εμβόλιο. Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το στέλεχος που θερίζει φέτος, το Α(Η3Ν2) έχει υποστεί αντιγονική παρέκκλιση – δηλαδή, μεταλλαγή στο γενετικό υλικό του – καθιστώντας το εποχικό εμβόλιο αδύναμο.163743_130566277007924_114865655244653_202384_747046_n

Στη Γηραιά Ηπειρο όπου η επιδημία χτυπάει παραδοσιακά με καθυστέρηση μερικών εβδομάδων σε σχέση με την Αμερική, οι ειδικοί βρίσκονται σε επιφυλακή. Ηδη από τα πρώτα ευρήματα διαπιστώνεται ότι αυτός ο υπότυπος απομονώνεται μέχρι στιγμής σχεδόν στα μισά επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης στις ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά τις εξελίξεις αυτές το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί ότι φέτος η επιδημία γρίπης πιθανόν να συνοδευτεί από αυξημένο αριθμό κρουσμάτων αλλά και από αυξημένο ποσοστό σοβαρών επιπλοκών.

Παρά ταύτα, το ECDC υπενθυμίζει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός παραμένει σε κάθε περίπτωση το βασικό όπλο του πληθυσμού απέναντι στη γρίπη. «Στην ΕΕ έως και 40.000 πολίτες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης. Εκτιμάται ότι 49% του πληθυσμού (249 εκατ. άνθρωποι) θα επωφεληθούν από τον εποχικό εμβολιασμό».

«Εμβολιασμό για την εποχική γρίπη στις ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού κύματος γρίπης» συνιστούν και οι ειδικοί του ελληνικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Οπως υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Αττικόν και στο ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας, «το εμβόλιο παραμένει το καλύτερο όπλο κατά της γρίπης καθώς προσφέρει διασταυρωμένη προστασία για τα στελέχη Α(Η1Ν1) αλλά και για τα στελέχη γρίπης τύπου Β, τα οποία επίσης κυκλοφορούν.  Επιπλέον, είναι πιθανό να προστατεύει και από σοβαρές επιπλοκές ύστερα από μόλυνση με το διαφοροποιημένο στέλεχος Α(Η3Ν2)».

 

Τα φάρμακα. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται φέτος από το Κέντρο και στην έγκαιρη χρήση αντιιικών φαρμάκων, δεδομένης της χαμηλής κάλυψης του εμβολίου. Ωστόσο μετά τα αποτελέσματα της περυσινής μεγαλύτερης παγκοσμίως μελέτης (Κοχρέιν), που έδειξε ότι τα οφέλη από το Ταμιφλού δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτά της κοινής παρακεταμόλης, επικρατεί διχογνωμία και επιφυλακτικότητα στην ιατρική κοινότητα.