Τουρκία:Σάρωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Ιμάμογλου -η πρώτη μεγάλη ήττα Ερντογάν

56% Ιμάμογλου και 45% Γιλντιρίμ, ο οποίος συνεχάρη τον ανθυποψήφιό του

 

Πανηγυρισμοί υπέρ του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου άρχισαν στην Κωνσταντινούπολη μόλις ήρθη η απαγόρευση αποτελεσμάτων.2684366

Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Μπιναλί Γιλντιρίμ στις πρώτες του δηλώσεις συνεχάρη τον ανθυποψήφιό του Εκρέμ Ιμάμογλου και του ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Με καταμετρημένο το 94,98% των ψήφων ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Μπιναλί Γιλντιρίμ λαμβάνει 45,42% και ο υποψήφιος του συνασπισμού αντιπολίτευσης 53,66%.

Όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν αρχίσει να μεταδίδουν τα αποτελέσματα από τις 19.15 που το Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών (YSK) ήρε την απαγόρευση μετάδοσης αποτελεσμάτων.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν τα αποτελέσματα που δίνει το επίσημο πρακτορείο Ανατολού και τα αποτελέσματα του πρακτορείου ΑΝΚΑ το οποίο εμπιστεύεται η αντιπολίτευση.

 

Η ήττα που υπέστη το κυβερνών κόμμα AKP, το σύστημα Ερντογάν στο σύνολό του και προσωπικά ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας στη μάχη όλων των μαχών που ήταν οι επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, είναι η πρώτη σαφής πολιτική του ήττα .

 

Δεν είναι μόνον η απώλεια του μεγαλύτερου μητροπολιτικού δήμου της χώρας. Πέρα από την συμβολική νίκη της αντιπολίτευσης ο Ερντογάν απώλεσε τον έλεγχο μίας περιοχής που παράγει το 1/3 του πλούτου της χώρας. Ταυτόχρονα απώλεσε και μία ανεξάντλητη πηγή έμμεσης χρηματοδότησης του κόμματός του αφού ο μητροπολιτικός δήμος Κωνσταντινούπολης είναι ένας επιχειρηματικός γίγας που ελέγχει την διανομή του φυσικού αερίου, τις μεταφορές, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, αλλά και μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Ωστόσο, το σύστημα Ερντογάν μπορεί να έχει απωλέσει τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, ωστόσο είναι  ανίκητος σε όλες τις άλλες περιφέρειες της Τουρκίας, ιδιαίτερα δε στην Ανατολία και τη Νότιο Τουρκία.

 

Συγχαρητήρια Γιλντιρίμ στον νέο δήμαρχο Κωνσταντνινούπολης

Ο υποψήφιος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης Μπιναλί Γιλντιρίμ συνεχάρη τον για δεύτερη φορά νικητή των εκλογών Εκρέμ Ιμάμογλου εκφράζοντας την ευχή ότι θα υπηρετήσει την πόλη.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης πως η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η «τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια».
Κρίσιμη αναμέτρηση με χαρακτήρα δημοψηφίσματος

Οι κάλπες έκλεισαν στις 17:00 στην Κωνσταντινούπολη   όπου από τις 08:00 διεξήχθη η ψηφοφορία για νέο δήμαρχο στον μητροπολιτικό δήμο μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 31ης Μαρτίου από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.