Α.Κυπριανού:Προτεραιότητα του ΑΚΕΛ η απομάκρυνση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ από την εξουσία

Προτεραιότητα του ΑΚΕΛ είναι να φύγει πό την εξουσία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ αναφέρει cache_728x3000_Analog_medium_718168_80334_862019στην συνέντευξη του στο ΦΙΛΕΛΕΥΡΟ ο Αντρος Κυπριανού αναφέρεται στους σχεδιασμούς του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές. Ο Άντρος Κυπριανού δηλώνει ότι το συγκεκριμένο θέμα θα απασχολήσει τα αρμόδια όργανα του κόμματος πολύ πιο νωρίς από απ’οτι στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές υποσηρίζοντας ότι ο κόσμος του ΑΚΕΛ πιέζει για συνεργασίες με πολιτικές δυνάμεις που θα οδηγήσουν σε απομάκρυνση του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ από την εξουσία.

Σημειώνει  ότι οι συνεργασίες θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο μια πολιτικής πλατφόρμας για μια κυβέρνηση που θα φέρει ξανά την προοπτική της ελπίδας στο Κυπριακό και θα εργάζεται προς όφελος των πολλών. Επισημαίνει παράλληλα ότι επόμενος σταθμός για το ΑΚΕΛ είναι το Συνέδριό του, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τον Ιούνιο του 2020.

Αποφεύγει ωστόσο ν’ απαντήσει κατα πόσο θα αποχωρήσει από την ηγεσία του ΑΚΕΛ καθότι το καταστατικό του κόμματος καθορίζει για όλα τα στελέχη να παραμένουν σε ηγετικό αξίωμα μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας του.Λέει ωστόσο  έχει λάβει τις αποφάσεις του…

Πιο κάτω παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη του στον <<Φ>>:

–  Προεκλογικά μιλήσαμε για το στοίχημα των εκλογών. Θεωρείτε ότι κερδίσατε αυτό το στοίχημα;

– Πολιτικά πετύχαμε τους στόχους που καθορίσαμε. Καταφέραμε να επανεκλέξουμε δύο ευρωβουλευτές, πήραμε υψηλότερο ποσοστό και από τις προηγούμενες Ευρωεκλογές, υψηλότερο και σε σύγκριση με τις βουλευτικές. Το τρίτο που κατά την άποψή μου ήταν το μεγαλύτερο ρίσκο, ήταν η παρουσία Τουρκοκύπριου στο ψηφοδέλτιο. Ήταν μία πολιτική απόφαση, η οποία περιέκλειε πάρα πολλούς κινδύνους, αλλά και έστελνε σημαντικά πολιτικά μηνύματα. Πετύχαμε και αυτό τον στόχο. Η αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος βρίσκεται ενώπιον των σωμάτων. Προσωπικά πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερο αριθμητικό αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν κάποιοι πολιτικοί λόγοι –και αναφέρομαι στην ανάγκη να μην πάει η έκτη έδρα στο ΕΛΑΜ και θεωρώ ότι κάποιοι ψηφοφόροι, οι οποίοι υπό άλλες περιστάσεις θα ψήφιζαν ΑΚΕΛ, ψήφισαν ΕΔΕΚ και ταυτόχρονα, όμως, κάποιοι δεν μας ψήφισαν διότι είχαμε συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό μας Τουρκοκύπριο.

– Παρά την αύξηση των ποσοστών που κατέγραψε το ΑΚΕΛ, δεν κατάφερε να «εισπράξει» την απογοήτευση του κόσμου για κυβερνητικές πολιτικές. Πώς το σχολιάζετε;

– Θα πάρουμε ένα μέτρο να μετρούμε πόσο εισπράξαμε την απογοήτευση του κόσμου για την Κυβέρνηση Αναστασιάδη; Διαχρονικά αποδείχθηκε ότι δεν είναι εύκολη η μετακίνηση ψηφοφόρων από ένα πολιτικό κόμμα σε άλλο στην Κύπρο. Όταν π.χ. το ΑΚΕΛ έχανε ποσοστά σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι ψήφοι δεν πήγαιναν είτε στον ΔΗΣΥ είτε σε άλλο κόμμα. Έμεναν στην αποχή. Αυτό είναι το ζήτημα που πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Το πολύ υψηλό ποσοστό αποχής και η μεγάλη απογοήτευση έναντι των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών προσώπων. Αυτό μας απασχόλησε στο παρελθόν και πρέπει να μας απασχολήσει ξανά. Είναι διάφοροι παράγοντες που οδήγησαν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση και χρειάζεται να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να κερδίσουμε ξανά τις συνειδήσεις που χάσαμε.

– Μήπως πρέπει να εκσυγχρονιστούν και στον τρόπο επικοινωνίας τους με τους πολίτες τα κόμματα; Οι επαρχιακές συγκεντρώσεις φαίνεται να μην λειτουργούν…

–  Σίγουρα αυτού τους είδους οι συγκεντρώσεις απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο. Δεν μπορούν να φτάσουν σε όλους. Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ζήτημα έλλειψης επικοινωνίας. Είναι πολλοί οι παράγοντες. Η αποπολιτικοποίηση αναπτύσσεται ως κυρίαρχη τάση. Αυτό είναι ένα πρόβλημα και πρέπει να το μελετήσουμε για να πείσουμε ότι αξίζουν τη στήριξη όσων σήμερα απέχουν. Βέβαια πρέπει να ξεπεράσουμε και την προσπάθεια που καταβάλλεται από το ίδιο το σύστημα στο σύνολό του, να περάσει το μήνυμα ότι το να είναι κάποιος απολίτικος είναι αποδεχτό. Καλώς ή κακώς, η πολιτική καθορίζει τη ζωή μας. Και στα μεγάλα και σημαντικά, αλλά και στα μικρά και καθημερινά. Η λύση είναι η συμμετοχή και πρέπει να μας απασχολήσει ως πολιτικά κόμματα, πώς καταφέρνουμε να πείσουμε τον κόσμο να συμμετέχει στην πολιτική ζωή.

– Μετά τις Ευρωεκλογές, βάζετε πλώρη για «πολιτική αλλαγή»; Αρχίζετε δουλειά με ορίζοντα τις προεδρικές του 2023;

– Το θέμα προεδρικές εκλογές θα μας απασχολήσει πολύ πιο έγκαιρα απ’ ό,τι μας απασχόλησε στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Θα ξεκινήσουμε να ασχολούμαστε με αυτό το θέμα στο πολιτικό επίπεδο και όχι στο επίπεδο του προσώπου που θα επιλεγεί. Γράφονται διάφορα, εμάς μας ενδιαφέρει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις συνεργασιών για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Εάν υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξουν πολιτικές συγκλίσεις με άλλα πολιτικά κόμματα θα τις μελετήσουμε. Όπως είναι διαγεγραμμένα τα πράγματα τώρα, είναι προφανές ότι είναι δύσκολο λόγω των μεγάλων αποκλίσεων που έχουμε στο Κυπριακό. Εάν δεν καταφέρουμε να έχουμε συνεργασίες σε πολιτικό επίπεδο, τότε θα επιδιώξουμε συνεργασίες με κοινωνικά κινήματα. Αυτά θα τα δούμε στην ώρα τους. Αυτό το οποίο έχουμε αυτή την ώρα μπροστά μας είναι σε πρώτη φάση το Συνέδριο του κόμματος που θα οργανωθεί σε ένα χρόνο. Είναι καθορισμένο για τον Ιούνιο του 2020 και στη συνέχεια οι βουλευτικές εκλογές που θα είναι τον Μάιο του 2021.

– Να περιμένουμε να δούμε αλλαγές στο ΑΚΕΛ μετά το Συνέδριο;

– Να το αφήσουμε να το συζητήσουμε στα σώματα του κόμματος και θα τα δούμε όλα.

–  Το ΑΚΕΛ μετά τη διακυβέρνηση Χριστόφια διάγει μία φάση εσωστρέφειας. Στο πλαίσιο των ανοιγμάτων που αναμένουμε να γίνουν, να περιμένουμε να δούμε και κάποια αλλαγή στον τρόπο που θα κινείται το ΑΚΕΛ το επόμενο διάστημα;

– Είναι γεγονός ότι μετά τη διακυβέρνηση Χριστόφια και την έντονη επίθεση που δεχθήκαμε εκείνα τα χρόνια, το ΑΚΕΛ μπήκε σε μία διαδικασία εσωστρέφειας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τα οποία είχαν προκληθεί στο κόμμα. Επίσης, να πω ότι οι σχέσεις μας με τα άλλα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου λόγω της πολεμικής που μας άσκησαν στο Κυπριακό κυρίως, αλλά και στα θέματα της οικονομίας δεν είναι και οι καλύτερες. Ιδιαίτερα το ΔΗΚΟ και πιο συγκεκριμένα ο Νικόλας Παπαδόπουλος, δημιούργησε κάποιες καταστάσεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν εύκολες συνεργασίες με αυτά τα κόμματα. Μεσολάβησε το προγραμματικό συνέδριο του κόμματος το 2014, το οποίο πήρε αποφάσεις στρατηγικής.

Σ’ εκείνο το Συνέδριο αποφασίσαμε ξεκάθαρα ότι δεν μας επιτρέπεται να εμπλακούμε σε συνεργασίες σκοπιμοτήτων. Οι όποιες συνεργασίες πρέπει να εδράζονται σε μία πολιτική πλατφόρμα. Και αυτό είναι που καθοδηγεί τις ενέργειες της ηγεσίας του κόμματος μέχρι σήμερα. Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει πίεση από μια μερίδα του κόσμου μας για συνεργασίες πάση θυσία, διότι κρίνουν ότι προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση του Νίκου Αναστασιάδη από την εξουσία. Είναι διπλός ο στόχος. Από τη μια η απομάκρυνση του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ από την εξουσία, διότι οι πολιτικές που ακολουθούν θεωρούμε ότι είναι καταστροφικές και από την άλλη η ανάληψη της εξουσίας από μια κυβέρνηση που θα ακολουθήσει διαφορετικές πολιτικές. Πολιτικές προς όφελος των πολλών, πολιτικές που θα δώσουν προοπτική σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Αυτά είναι τα κριτήρια που θα μας καθοδηγήσουν.

– Ο Άντρος Κυπριανού νιώθει ενδυναμωμένος από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών; Αυτό αλλάζει κάτι σε σχέση με τις προσωπικές σας επιλογές στον χώρο του ΑΚΕΛ και την πολιτική γενικότερα;

– Δεν λειτουργούμε έτσι στο ΑΚΕΛ. Το πόσο σωστός είναι στον τρόπο που λειτουργεί ένας ηγέτης ενός κόμματος κρίνεται συλλογικά από τα σώματα του κόμματος. Και στη δική μας περίπτωση από την Κεντρική Επιτροπή. Ένα εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να αναλύεται αντικειμενικά. Υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα, τα οποία δεν μπορείς να παραγνωρίζεις όταν αναλύεις εκλογικά αποτελέσματα. Δεν το λέω για το ΑΚΕΛ, διότι εμείς τους εκλογικούς μας στόχους τους πετύχαμε. Πρέπει όμως να αναλύεις τα δεδομένα μέσα στα οποία γίνεται μία εκλογική αναμέτρηση. Είναι πολλοί οι παράγοντες που συμβάλλουν στο να υπάρχει ένα εκλογικό αποτέλεσμα και δεν θα πρέπει να γίνεται μία μονοδιάστατη ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Αλλά συμφωνώ και υπερθεματίζω ότι ο ηγέτης ενός κόμματος πρέπει να έχει την ικανότητα να διακρίνει το πότε είναι η ώρα του να αποχωρήσει.

– Στο διά ταύτα. Λάβατε τις προσωπικές σας αποφάσεις;

– Συλλογικά θα πάρουμε αποφάσεις. Σίγουρα ξέρω τι θέλω εγώ, αλλά συλλογικά θα αποφασίσουμε.

–  Μετά την κοινή συνέντευξή σας, θεωρείτε ότι καθησυχάστηκαν κάποιες ανησυχίες για τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ; Οι οποίες ακούγονταν και από άτομα εντός του χώρου του ΑΚΕΛ…

– Ξέρω ότι κάποιοι ακελικοί δεν πήγαν στις κάλπες να ψηφίσουν λόγω του ότι είχαμε Τουρκοκύπριο στο ψηφοδέλτιο. Αυτό όμως δεν μας εμπόδισε από το να πάρουμε την πολιτική απόφαση που πήραμε, διότι θεωρούμε ότι υπό τις περιστάσεις ήταν το μόνο πολιτικό μήνυμα, το οποίο μπορούσε να διατηρήσει ζωντανή την ελπίδα για να υπάρξει κάτι σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Ως εκ τούτου πήραμε το ρίσκο. Εγώ προσωπικά δεν περίμενα τη δημοσιογραφική διάσκεψη για να καθησυχαστώ. Με τον Νιαζί είχαμε μιλήσει κάποιες φορές πριν από τις εκλογές, μιλήσαμε σε έκταση και μετά τις εκλογές και στη δημοσιογραφική διάσκεψη παρουσιάσαμε απλώς αυτά που είχαμε συμφωνήσει. Είναι και δική μας πολιτική βούληση και δική του ότι θα κάνουμε το κάθε τι για να πετύχει αυτή η συνεργασία. Το χρωστούμε και στην Κύπρο και στο σύνολο του κυπριακού λαού.

Εκείνο το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι με τον Νιαζί θα συζητούμε για όλα τα ζητήματα. Δεν θα επιβάλλουμε, θα πείθουμε για όλα αυτά που λέμε.

– Θα το κρίνει ο χρόνος…

– Επειδή το ακούω από πολλούς αυτό, στο ΑΚΕΛ το 1988, όταν απεβίωσε ο Εζεκίας Παπαϊωάννου και ανέλαβε ο Δημήτρης Χριστόφιας, είχαμε στελέχη της πρώτης γραμμής, τα οποία διαχώρισαν τη θέση τους. Ως εκ τούτου, το να λες ότι αναλαμβάνεις ένα ρίσκο με την περίπτωση του Νιαζί, εγώ λέω ότι κάποτε προέκυψε πρόβλημα με στελέχη τα οποία ήταν 4-5 δεκαετίες επικεφαλής του κόμματος. Δεν θα καθοδηγηθώ από τον φόβο μου για το τι πρέπει να κάνουμε, αλλά από την ανάγκη να δώσουμε μια προοπτική στη χώρα. Η βούλησή μας είναι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να πετύχει αυτή η συνεργασία. >>

Πηγή:Philenews