Αύξηση ρωσικών επιτοκίων και νέα βουτιά το ρούβλι

 

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο, σε μια νέα προσπάθεια να ανακόψει την ταχεία υποτίμηση του ρουβλιού και την αργή αύξηση των τιμών, με το ρωσικό νόμισμα να υποχωρεί εκ νέου σε νέα χαμηλά επίπεδα.thumb_640

Οι επενδυτές αναμένεται να αποσύρουν συνολικά 240 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία τη διετία 2014 και 2015, αναφέρει η ρωσική Κεντρική Τράπεζα. Μόνο οι Ρώσοι έχουν αποσύρει 20 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014.

Λίγα λεπτά μετά που η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε την πέμπτη αύξηση των επιτοκίων της κατά το τρέχον έτος – αυτή τη φορά από το 9,5% στο 10,5% (100 μονάδες βάση) – το ρούβλι βυθίστηκε σε νέα ιστορικό χαμηλό επίπεδο έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Elvira Nabiullina κατηγόρησε την «κερδοσκοπική ζήτηση» για την εν μέρει βουτιά της αξίας του ρουβλιού κατά 40% από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Η ρωσική οικονομία έχει πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις για την κρίση στην Ουκρανία καθώς και από τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου, με την εξασθένηση του ρωσικού νομίσματος να οδηγεί σε ραγδαία αύξηση των τιμών καταναλωτή στη χώρα.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει στο 10% το 2014, αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, η οποία δεσμεύτηκε να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια αν οι τιμές καταναλωτή συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η Ρωσία έχει δαπανήσει πέραν των 5 δις δολαρίων μέχρι στιγμής αυτό το μήνα μόνο για τις παρεμβάσεις της στην αγορά για να στηρίξει το ρούβλι, και η ανησυχία αυξάνεται λόγω του ρυθμού μείωσης των αποθεμάτων της σε ξένο νόμισμα, τα οποία έχουν μειωθεί κατά ένα πέμπτο από το καλοκαίρι του 2013.

Η αναπλήρωση των αποθεμάτων της αποδεικνύεται δύσκολη, καθώς τα έσοδα της από το πετρέλαιο έχουν κατρακυλήσει, η πρόσβαση της Ρωσίας στο εξωτερικό δανεισμό περιορίζεται σημαντικά από δυτικές κυρώσεις, ενώ οι επενδύσεις στη χώρα έχουν μειωθεί δραματικά λόγω της αβεβαιότητας για περαιτέρω κυρώσεις.

Η χρησιμοποιήση, ωστόσο, του εργαλείου της αύξησης των επιτοκίων ως μέσου για να στηρίξει το ρούβλι, ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω στραγγαλισμού της ήδη αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης – η οποία αναμένεται να είναι «κοντά στο μηδέν» μεταξύ του 2015 και του 2016.