Η Βρετανία φοβάται απόσχιση της Β.Ιρλανδίας

Την αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης προκάλεσαν σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.imagew-2.aspx

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε επιφυλάξεις για τη λειτουργικότητα της πρότασης του Λονδίνου για μία λύση έσχατης καταφυγής, τη λεγόμενη «δικλείδα ασφαλείας» ή λύση “παντός καιρού” (backstop), σε περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία για τη μελλοντική διμερή τελωνειακή σχέση.

Το Λονδίνο πρότεινε σε μια τέτοια περίπτωση να συνεχίσουν να ισχύουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι κανόνες της τελωνειακής ένωσης σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι να προκύψει συμφωνία.

Με τον τρόπο αυτό το Λονδίνο θέλει να αποφύγει την ανάγκη επιστροφής σε σκληρά σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Η μέχρι τώρα συμφωνία των δύο πλευρών προέβλεπε συνέχιση ισχύος των τελωνειακών κανόνων μόνο στη Βόρεια Ιρλανδία, κάτι όμως που ερμηνεύεται από πολλούς Βρετανούς ως δυνητική ντε φάκτο απόσχιση της Β. Ιρλανδίας από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η Πρωθυπουργός έχει υπάρξει σαφής ότι δεν θα αποδεχθούμε ποτέ ένα τελωνειακό σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου. Είμαστε επίσης δεσμευμένοι στη διατήρηση της ακεραιότητας της δικής μας εσωτερικής αγοράς. Αυτή η θέση δεν θα αλλάξει», αναφέρει δήλωση εκπροσώπου της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η δήλωση προσθέτει ότι οι προτάσεις της Κομισιόν δεν κατάφεραν την επίτευξη αυτού του στόχου και γι’ αυτό το λόγο οι Βρετανοί έχουν υποβάλει τις δικές τους λύσεις με μία δικλείδα ασφαλείας για το θέμα της τελωνειακής σχέσης.

«Όλες οι πλευρές πρέπει να ανατρέξουν στις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην Κοινή Διακήρυξη για την προστασία της Συμφωνίας του Μπέλφαστ στο σύνολό της», αναφέρει η δήλωση, παραπέμποντας στην ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο εκπρόσωπος καταλήγει επισημαίνοντας, πάντως, ότι «ο Μισέλ Μπαρνιέ επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι συζητήσεις επί της πρότασής μας θα συνεχιστούν».