Επιμένει στις καταγγελίες ο Φαίδωνος εναντίον του πεθερού του Σιζόπουλου

Ο Δήμαρχος Πάφου Φ.Φαίδωνος  επιμένει στις καταγγελιες του εναντίον του πεθερού του προέδρου της ΕΔΕΚ  Ανδρέα Χαραλαμπίση ότι κατέχει παράνομα τ/κ τεμάχιο”.Unknown-2

Οπως ανέφερε «η  περίπτωση του κ. Χαραλαμπίδη δεν αφορά κανένα περίπλοκο νομικό ζήτημα”.

Σε απάντηση στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για την υπόθεση, ο κ. Φαίδωνος αναφέρει επίσης πως οι κάτοχοι των τ/κ περιουσιών δεν μπορούν να καταστούν θέσμιοι και “εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, η αγωγή του κ. Ανδρέα Χαραλαμπίδη κατέληξε σε συμφωνία για ενοικίαση μέχρι το 2001 και αυτός όχι μόνο δεν αναγνωρίστηκε ως θέσμιος αλλά εγκατέλειψε τέτοιο ισχυρισμό”, κατά τον Δήμαρχο Πάφου.

Η παραχώρηση νέας ενοικίασης μετά το 2001, συνεχίζει ο κ. Φαίδωνος, “δεν μπορούσε να γίνει νόμιμα διότι ο κ. Χαραλαμπίδης δεν ήταν δικαιούχος”.

“Όχι μόνο παραχωρήθηκε νέα ενοικίαση στον κ. Χαραλαμπίδη αλλά του επιτράπηκε και η υπενοικίαση. Πρόκειται περί ξεκάθαρης ευνοιοκρατικής μεταχείρισης και παρανομίας”, υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Πάφου.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ
Χθες το ΥΠΕΣ παρενέβη
με αφορμή τις καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου αναφορικά με τη Σύμβαση Μίσθωσης μεταξύ του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και του Αντρέα Χαραλαμπίδη, για εκμίσθωση τ/κ περιουσίας στην Πάφο.

Όπως αναφέρεται, ο Ανδρέας Χαραλαμπίδης ενοικίασε στις 12.9.1972 τα υπό αναφορά τεμάχια (κτήμα Castle Tavern) από τους διαχειριστές της περιουσίας του Τ/κ ιδιοκτήτη, τα οποία διαμόρφωσε αρχικά ως γκαλερί και στη συνέχεια ως εστιατόριο. Στις 11.10.1976, η τότε αρμόδια Κεντρική Επιτροπή Προστασίας Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν τα εν λόγω υποστατικά κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και συνακόλουθα το κόστος των επιδιορθώσεων που επωμίστηκε ο κ. Χαραλαμπίδης, όσο και τη συμφωνία ενοικίασης που είχε συνομολογήσει ο ίδιος με τον Τ/κ ιδιοκτήτη, εκμίσθωσε στο εν λόγω πρόσωπο τα υπό αναφορά τ/κ τεμάχια.

Σημειώνεται επίσης ότι στο παρελθόν, έγιναν προσπάθειες για τερματισμό της Σύμβασης οι οποίες, εκκρεμούσης της αγωγής 2285/92 για έξωση του εναγόμενου, και αφού λήφθηκε υπόψη το ιστορικό της υπόθεσης και τα δικαιώματα που είχε αποκτήσει ο μισθωτής από τη συμφωνία ενοικίασης της 12.9.1972, ενδεχομένως και ως «θέσμιος ενοικιαστής», κατέληξαν σε συμβιβασμό μεταξύ του Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών και του Μισθωτή, για τη συνέχιση της μίσθωσης. Περαιτέρω, σημειώνεται πως στις συμβάσεις εκμίσθωσης του Κηδεμόνα τ/κ περιουσιών και του κ. Χαραλαμπίδη, δεν περιλήφθηκε οποιαδήποτε πρόνοια για την αυτόματη ανανέωσή τους, αλλά ούτε και οποιοσδήποτε όρος που να απαγορεύει την υπενοικίαση του μισθίου εκ μέρους του Μισθωτή.

Όσον αφορά τη χρονική διάρκεια της μίσθωσης, σημειώνεται ότι ο εν λόγω συμβιβασμός προνοούσε για τη συνέχιση της εκμίσθωσης του υπό αναφορά μισθίου για περαιτέρω περίοδο πέντε (5) ετών, ήτοι από 8.5.1996 μέχρι 31.5.2001. Από το 2001 και εντεύθεν, η σύμβαση μίσθωσης ανανεώθηκε στη βάση των προνοιών της συμφωνίας που υπέγραφαν τα δύο εμπλεκόμενα μέρη, για περαιτέρω χρονικές περιόδους, με την τελευταία εκμίσθωση να ισχύει για περίοδο από 01.08.2016 μέχρι 31.07.2019.

Πρόσφατα, αναφέρεται επίσης, υποβλήθηκε στο Επαρχιακό Γραφείο Διαχείρισης τ/κ Περιουσιών Πάφου, πολεοδομική αίτηση με σχέδια για υπογραφή, η οποία προνοούσε πέραν συγκεκριμένων προσθηκο-μετατροπών στο υφιστάμενο μισθίο, και χρήση της οροφής ως roof garden.  Κατά την εξέταση της αίτησης, η Υπηρεσία Διαχείρισης τ/κ Περιουσιών αποφάσισε όπως αντικατασταθεί η σύμβαση μίσθωσης μεταξύ του Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών και του κ. Χαραλαμπίδη, με νέα σύμβαση η οποία θα ισχύει για περίοδο από 1.4.2018 μέχρι τις 31.7.2019 (ημερομηνία λήξης της αντικατασταθείσας σύμβασης), με τις εξής πρόνοιες: Αύξηση του ενοικίου από τα €1500 στα €2200 το μήνα, και έγκριση των υποβληθέντων σχεδίων/ προσθηκο-μετατροπών, καθώς και της χρήσης της οροφής του μισθίου ως roof- garden, νοουμένου ότι θα εξασφαλισθούν οι απαιτούμενες άδειες από την Αρμόδια Αρχή.

Ως εκ των πιο πάνω και σύμφωνα με τη σύμβαση μίσθωσης μεταξύ του Κηδεμόνα τ/κ Περιουσιών και του κ. Χαραλαμπίδη, η οποία συνομολογήθηκε την 1.8.2017, αντικαταστάθηκε την 1.4.2018 και εν πάση περιπτώση λήγει στις 31.7.2019, δεν έχει περιληφθεί οποιοσδήποτε όρος που να απαγορεύει την υπεκμίσθωση του μισθίου από τον μισθωτή.

Σημειώνεται παράλληλα από το Υπουργείο, ότι η εκμίσθωση τ/κ περιουσιών αφορά σε περίπλοκα νομικά ζητήματα, τα οποία διαφέρουν ανά περίπτωση. Ένα από τα ζητήματα αυτά, το οποίο εμπίπτει και στην εν λόγω περίπτωση, αφορά στο φαινόμενο να υφίστανται νομικά κατοχυρωμένες συμβάσεις που επιτρέπουν την υπεκμίσθωση, παρά το γεγονός ότι η σχετική νομοθεσία τις απαγορεύει. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, η ρύθμιση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι οι συμβάσεις αυτές συνομολογήθηκαν πριν την έναρξη ισχύος του περί των Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Νόμου του 1991 (Ν. 139/1991), ή ακόμη και πριν από το 1974. Για το θέμα, αναφέρεται, η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών αποτάθηκε στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για εξασφάλιση καθοδήγησης ως προς το τρόπο χειρισμού τους.»

Οι καταγγελίες Φαίδωνος

Ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, εξαπέλυσε το πρωί της Δευτέρας (28/05) καταγγελίες μέσω ανάρτησης του στο Twitter, πως υποστατικό στην Πάφο τυγχάνει λανθασμένης διαχείρισης, λόγω παρέμβασης αρχηγού πολιτικού κόμματος.

Όπως ανάφερε ο κ. Φαίδωνος, «ο γνωστός παφίτης- ζωγράφος Ανδρέας Χαραλαμπίδης, παρουσιάζεται ως θέσμιος ενοικιαστής ενός τ/κ καταστήματος το οποίο εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιείται ως καφετέρια».

«Το γνωστό κατάστημα το υπενοικίαζε στον γνωστό επιχειρηματία Σπύρο Γεωργίου, ο οποίος ασχολείται με θέματα εστίασης, και ενώ η υπόθεση αυτή καταγγέλθηκε ότι πλήρωνε ο κ. Χαραλαμπίδης 1.200 ευρώ και έπαιρνε από την υπενοικίαση πέραν των 6.000 ευρώ, και έμενε ένα καθαρό όφελος περί τον πέντε και πλέον χιλιάδων ευρώ, αφορολόγητα», σημείωσε.

Στη συνέχεια όπως αποκάλυψε ο Δήμαρχος Πάφου, «είναι γνωστή η σχέση που έχει με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ τον κ. Μαρινό Σιζόπουλο, ο οποίος φαίνεται να έχει κάνει παρέμβαση για να γίνει και να του δωθεί αυτό το δικαίωμα».

«Δεν μπορεί να γίνεται έξωση του κάθε μικροκαταστηματάρχη γιατί κατέχουν πράγματα παράνομα ή χωρίς να δικαιούνται, αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις να υπάρχει αυτή η ευνοϊκή μεταχείριση», τόνισε.

Επίσης ξεκαθάρισε πως κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία και φάνηκε ο «κακός», «με αποτέλεσμα να περιφέρεται ο κ. Σιζόπουλος δεξιά και αριστερά, και να λέει ότι κάτι έχω προσωπικά εγώ μαζί του».

 

Απάντηση στις κατηγορίες του δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος έδωσε το πρωί της Τρίτης στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει «είμαστε δυστυχώς υποχρεωμένοι στην καθημερινότητα μας να διαχειριζόμαστε και μικρότητες και σκοπιμότητες. Αυτό που έχει επισημανθεί, γιατί η συγκεκριμένη περίπτωση να επανέλθει στο προσκήνιο, όταν είναι πολύ καλά γνωστό και στον δήμαρχο της Πάφου ότι είναι μια νόμιμη περίπτωση, με βάση και τα στοιχεία που δόθηκα στην δημοσιότητα πριν από ένα χρόνο όταν έκανε την πρώτη καταγγελία».

Το συγκεκριμένο τ/κ υποστατικό, ο συγκεκριμένος κάτοχος, όπως περιέγραψε ο κ. Σιζόπουλος, «το είχε νοικιάσει το 1972 από τον τ/κ ιδιοκτήτη του και με απόφαση δικαστηρίου το 1980 έχει αναγνωριστεί ως θέσμια εν τη αυτής, και δεν εμπίπτει στην διαδικασία ανάκτησης από την Επιτροπή διαχείρισης τ/κ περιουσιών. Την ίδια στιγμή, υπογράφονται ανά διαστήματα, ανανέωση του συμβολαίου και κυρίως νέο μίσθωμα το οποίο καθορίζει η επιτροπή με βάση το πώς κυμαίνονται τα ενοίκια στη συγκεκριμένη περιοχή. Άρα είναι μια περίπτωση νόμιμη και με απόφαση δικαστηρίου. Και διερωτώμαι, γιατί ενώ όλα είναι γνωστά, επανέρχεται αυτό το ζήτημα στην επικαιρότητα και ποιες σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από αυτή την διαδικασία».

Όσον αφορά τον ίδιο, τόνισε πως «δεν μπορώ να κάνω παρέμβαση για υποθέσεις οι οποίες είναι απόλυτα νόμιμες. Αυτή η διαδικασία ανανέωσης ισχύει από την δεκαετία του 1980 και μετά και πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό, ότι είμαι πρόεδρος ενός αντιπολιτευόμενου κόμματος, σε καμιά περίπτωση δεν θα πήγαινα να υποχρεωθώ και να εκτεθώ για να ζητήσω χάρη για κάτι το οποίο είναι απόλυτα νόμιμο»

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σιζόπουλος έκανε έκκληση προς τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών «να δώσουν σήμερα τα στοιχεία στην δημοσιότητα και αν όντως έκανα οποιαδήποτε παρέμβαση, το άτομο στο οποίο έγινε να βγει δημόσια και να το πει».
Σε ότι αφορά τις κατηγορίες του Δημάρχου Πάφου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, τόνισε πως «ηπολιτεία από ένα σημείο και μετά οφείλει σε αυτόν τον λαϊκισμό, και την προσπάθεια κάποιον να διασύρουν ευυπόληπτους πολίτες, να παρεμβαίνει και να τους προστατεύει. Δεν μπορούμε να περιμένουμε αν θα γίνει αγωγή στο δικαστήριο για συκοφαντική δυσφήμηση, να εκδικαστεί μετά από 5-6 χρόνια, όταν κανένας πια δεν θα θυμάται αυτή την υπόθεση. Γι’αυτό πρέπει κάποτε να ληφθούν μέτρα τερματισμού και της δημαγωγίας και του λαϊκισμού και της συκοφαντικής δυσφήμισης και όλων αυτών που κάποιο σκόπιμα επιχειρούν για να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες και άλλα συμφέροντα».

Ερωτηθείς για το τι σκοπιμότητες υπάρχουν, ο κ. Σιζόπουλος επισήμανε πως δεν γνωρίζει, ωστόσο «όταν κάποιος σήμερα εμφανίζεται ως υπεύθυνος για να κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες, την στιγμή που γνωρίζει ότι αυτό είναι νόμιμο, γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη ενοικίαση έγινε πριν το 1974, την στιγμή που γνωρίζει ότι υπάρχει δικαστική απόφαση που καθορίζει τον συγκεκριμένο ως ενοικιαστή, την στιγμή που γνωρίζει ότι στις προηγούμενες συμβάσεις είχε το δικαίωμα της αξιοποίησης και της υπενοικίασης, να βγαίνει και να κάνει δημόσιες καταγγελίες, τότε πέστε μου τι είναι αυτό. Εάν δεν είναι μια σκοπιμότητα και μικρότητα διερωτώμαι ακριβώς τι είναι τελικά».