Σκηνικό πολέμου στην Κολωνία για τους βιασμούς γυναικών από μετανάστες

 

Ξεχειλίζει η οργή στην Γερμανία μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις από αλλοδαπούς «αραβικής ή βορειοαφρικανικής καταγωγής»,

GERMANY WOMAN VIOLENCE

εναντίον περίπου 100 γυναικών κατά τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία. Η γερμανική αστυνομία που δέχεται έντονες επικρίσεις για αδράνεια, έχει αναγνωρίσει τρεις υπόπτους, ενώ η συζήτηση για το μεταναστευτικό αποκτά νέες διαστάσεις στη χώρα.Με μεγάλη καθυστέρηση η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας καταδικάζει τις μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις από αλλοδαπούς εναντίον γυναικών στην Κολωνία, κατά τους εορτασμούς για την Πρωτοχρονιά και επιχειρεί να κατευνάσει την οργή για την πρωτοφανή βία. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζητά ασφαλείς δημόσιους χώρους, ενώ τα βέλη στρέφονται τώρα κατά των αστυνομικών για την αποτυχία τους να αποτρέψουν τις επιθέσεις.

«Θέλουμε δημόσιους δρόμους και πλατείες που είναι ασφαλείς για άνδρες και γυναίκες» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας την οργή της για τις «αηδιαστικές επιθέσεις» στην Κολωνία, στις οποίες «πρωταγωνιστές» ήταν βορειοαφρικανοί και άραβες.

Η πρωτοφανής βία που σημειώθηκε και σε άλλες πόλεις, όπως το Αμβούργο και τη Στουτγκάρδη, έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη πολιτικά και δημοσκοπικά περίοδο για την καγκελάριο, καθώς φουντώνει η αντιπαράθεση για το μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού που λαμβάνει πλέον νέες διαστάσεις.
Στον απόηχο των τρομακτικών επιθέσεων κατά τις οποίες πάνω από 100 γυναίκες έπεσαν θύματα κακοποίησης από συμμορίες βίαιων αλλοδαπών στην Κολωνία, στους εορτασμούς για την Πρωτοχρονιά, τα βέλη στρέφονται τώρα εναντίον της αστυνομίας που κατηγορείται για ολιγωρία.
Ο Ράλφ Γιέγκερ, υπουργός εσωτερικών του κρατιδίου της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, δήλωσε ότι η αστυνομία θα έπρεπε να προσαρμόσει την αντίδρασή της όταν διαπίστωσε τις μαζικές επιθέσεις κατά των γυναικών που είχαν βγει για να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους.

Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί 3 ύποπτοι, αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει συλλήψεις.
Η ολιγωρία των αρμοδίων, το γεγονός ότι αρχικά η αστυνομία απέφυγε να αναφέρει τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση και η εκκωφαντική σιωπή των ΜΜΕ που μετέδωσαν με καθυστέρηση τα ανατριχιαστικά γεγονότα της παραμονής, θρέφουν τις κατηγορίες για επιχείρηση απόκρυψης των επιθέσεων, εν μέσω του κλίματος έντασης για τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που συρρέουν στην Γερμανία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 1,1 εκατομμύριο πρόσφυγες έφθασαν στην χώρα τον τελευταίο χρόνο.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Στις 106 ανέρχονται οι καταγγελίες των γυναικών που έπεσαν θύματα κλοπής, απειλών ή παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά κατά τους εορτασμούς για την έλευση του νέου έτους έξω από τον καθεδρικό ναό της πόλης από συμμορίες ανδρών, βορειοαφρικανικής και αραβικής καταγωγής, πολλοί εκ των οποίων ήταν μεθυσμένοι. Δυο εκ των θυμάτων έχουν καταγγείλει βιασμό.

AppleMark

Οι μαρτυρίες τους συγκλονίζουν. Πολλές περιέγραψαν πως περικυκλώθηκαν από ομάδες ανδρών που τις άγγιζαν παντού, τις χάιδευαν στο στήθος, ανάμεσα στα πόδια, τους έκαψαν με πυροτεχνήματα και τις έκλεψαν, ενώ εκείνες προσπαθούσαν απελπισμένα να ξεφύγουν.
«Ακούσαμε μια γυναίκα να ουρλιάζει και να κλαίει κάπου στη μέση του πλήθους. Φαινόταν να προσπαθεί να ξεφύγει από έναν αλλοδαπό που φώναζε προς το μέρος της και την έδειχνε, ενώ την κυνηγούσε με τους συνεργούς του. Αργότερα, είδαμε δυο άνδρες να στριμώχνουν γυναίκες στον καθεδρικό ναό και να τις αγγίζουν, ενώ ούρλιαζαν για βοήθεια και πάλευαν για να ξεφύγουν» λέει στο BBC μια έφηβη από την Βρετανία που ήταν παρούσα στα τραγικά γεγονότα.
«Ένιωθαν ότι αυτοί είχαν το πάνω χέρι και ότι μπορούσαν να κάνουν ότι ήθελαν με τις γυναίκες που ήταν έξω για να γιορτάσουν. Μας άγγιζαν παντού» καταγγέλλει ένα από τα θύματα. «Προσπαθούσαν να μας αγκαλιάσουν, να μας φιλήσουν. Ένας έκλεψε την τσάντα της φίλης μου» περιγράφει μια άλλη γυναίκα σοκαρισμένη.
Όλα ξεκίνησαν όταν πλήθος περίπου 1000 ατόμων συγκεντρώθηκε στην πλατεία έξω από τον σταθμό της Κολωνίας, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ρίχνοντας πυροτεχνήματα. Η αστυνομία εκκένωσε την περιοχή λόγω του κινδύνου τραυματισμών. Ωστόσο οι συμμορίες επέστρεψαν σύντομα και άρχισαν δεκάδες επιθέσεις για τις επόμενες ώρες με τις αρχές να μην δρουν εγκαίρως για να τους αποτρέψουν.
Μια γυναίκα ονόματι Busra, περιέγραψε την φρικτή εμπειρία της: «Ένιωθαν ότι αυτοί είχαν το πάνω χέρι και ότι μπορούσαν να κάνουν ότι ήθελαν με τις γυναίκες που ήταν έξω για να γιορτάσουν. Μας άγγιζαν παντού».

Μια άλλη γυναίκα ανέφερε ότι της έκλεψαν το κινητό, ενώ μια Βρετανίδα που επισκεπτόταν την Κολωνία, περιέγραψε στο BBC, πως μια ομάδα ανδρών που δεν μιλούσαν ούτε γερμανικά, ούτε αγγλικά, της πέταξε πυροτεχνήματα.

Ένας άνδρας περιέγραψε τι συνέβη στην σύντροφό του και την 15χρονη κόρη τους, όταν τους περικύκλωσε ένας όχλος έξω από το σταθμό και ο ίδιος δεν μπόρεσε να βοηθήσει:

«Οι δράστες άρπαξαν την μικρή και την συντροφό μου από τα στήθη και τις χάιδεψαν ανάμεσα στα πόδια».
Ένα άλλο θύμα, η Τζένι, φέρει εκτεταμένα εγκαύματα που της άφησαν βαθιά σημάδια όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην ψυχή. Η κοπέλα μίλησε στο BBC για την φρίκη που βίωσε, όταν της έριξαν πυροτέχνημα μέσα στην κουκούλα του μπουφάν της:
«Άκουσα τον θόρυβο μέσα στην κουκούλα μου και προσπάθησα να το βγάλω. Όμως το πυροτέχνημα έπεσε μέσα από το μπουφάν και τα έκαψε όλα. Αυτά τα σημάδια θα μείνουν…Είμαι τυχερή που δεν εξερράγη. Λίγο μετά χάθηκε και το κινητό μου».
Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί 3 ύποπτοι, ωστόσο όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Ραλφ Τζέγκερ, δεν έχουν γίνει ακόμη συλλήψεις. Ο αξιωματούχος, αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερα για την έρευνα, πρόσθεσε όμως πως αναμένει «μια πολύ λεπτομερή έκθεση» αυτή την εβδομάδα από την αστυνομία η οποία δέχεται έντονη κριτική για την αποτυχία της να αποτρέψει τις επιθέσεις που σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως το Αμβούργο και η Στουτγκάρδη.
Όπως ανέφεραν οι αρχές, οι πρωτοφανείς και «οργανωμένες» όπως φαίνεται επιθέσεις, δίνουν «νέα διάσταση στο έγκλημα». Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε οργισμένη από τις «αηδιαστικές επιθέσεις», ενώ οι πολιτικοί στην πλειοψηφία τους έσπευσαν να συστήσουν στους Γερμανούς να μην συνδέουν την βία με το μεταναστευτικό.
Η αγανάκτηση ωστόσο ξεχειλίζει. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τον καθεδρικό της Κολωνίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη βία κατά των γυναικών, αλλά και για την απαράδεκτα αργή αντίδραση των αρχών και της πολιτικής ηγεσίας. Ένα από τα πλακάτ έγραφε: «Κυρία Μέρκελ, πού είστε; Τι λέτε; Αυτό μας τρομάζει!».
Η ολιγωρία των αρμοδίων, το γεγονός ότι αρχικά η αστυνομία απέφυγε να αναφέρει τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση και η εκκωφαντική σιωπή των ΜΜΕ που μετέδωσαν με καθυστέρηση τα ανατριχιαστικά γεγονότα της παραμονής, θρέφουν τις κατηγορίες για επιχείρηση απόκρυψης των επιθέσεων, εν μέσω κλίματος έντασης για τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που συρρέουν στην Γερμανία.
Είναι ενδεικτικό ότι το γερμανικό κρατικό δίκτυο ZDF ζήτησε συγγνώμη σήμερα για την καθυστέρηση και το γεγονός ότι είχε αναβάλει την προβολή της είδησης μέχρι χθες.
Οργή για τις δηλώσεις της δημάρχου της Κολωνίας
Οργή και πλήθος σαρκαστικών σχολίων έχουν προκαλέσει οι «οδηγίες προστασίας» που έδωσε στις γυναίκες η δήμαρχος της Κολωνίας Χενριέτε Ρέκερ, η οποία είχε δεχτεί επίθεση με μαχαίρι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά τον Οκτώβριο στις δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα με την αστυνομία, αφορμή για εκείνη την επίθεση ήταν η υποστήριξη της δημάρχου προς τους πρόσφυγες.
«Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να μείνουν (οι γυναίκες) σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μπράτσου, ώστε να είναι σίγουρες ότι δεν βρίσκονται πολύ κοντά σε άγνωστους τους οποίους δεν εμπιστεύονται…Να παραμένουν σε ομάδες και να μην χωρίζουν μεταξύ τους, ακόμη και αν έχουν διάθεση για πάρτυ» δήλωσε η δήμαρχος, ερωτηθείσα σχετικά σε συνέντευξη τύπου.
«Είχα σκοπό να ληστέψω και να κακοποιήσω αυτή τη γυναίκα, αλλά σκατά! Βρίσκεται σε απόσταση ενός μπράτσου από μένα» ήταν το σαρκαστικό σχόλιο του πολιτικού Christopher Lauer στο twitter.
«Δεν είναι οι γυναίκες αυτές που φέρουν την ευθύνη, αλλά οι δράστες» υπογράμμισε σε δικό του μήνυμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Heiko Maas.
Η Ρέκερ πάντως σημείωσε ότι δεν είναι πρέπον να συνδέει κανείς τους εμπλεκόμενους στις «παντελώς απαράδεκτες» επιθέσεις με τους πρόσφυγες και ότι στους ανθρώπους «διαφορετικής κουλτούρας» θα πρέπει να εξηγηθεί με…μεγαλύτερη σαφήνεια ποια είναι η πρέπουσα συμπεριφορά κατά την διάρκεια υπαίθριων εκδηλώσεων. Πρόσθεσε επίσης ότι οι γυναίκες θα πρέπει να συνεχίσουν να μετέχουν σε εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας.

Ορισμένοι πολιτικοί έχουν προτείνει την εγκατάσταση καμερών ασφαλείας αλλά και την ενίσχυση των αστυνομικών μέτρων για το καρναβάλι στην Κολωνία τον επόμενο μήνα.