Ερντογάν: Μακάρι να μην είχαμε καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό αλλά συνέβη

Για ενέδρα και προμελετημένη πράξη κάνει λόγο η Ρωσία 

 

Σε μια δήλωση… γα να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα  προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν, ο οποίος δεν ζήτησε συγνώμη από τη Ρωσία αλλά ανέφερε ότι θα ήθελε να μην είχε καταρριφθεί το ρωσικό erdogan-708_6μαχητικό.

«Μακάρι να μην είχε συμβεί, αλλά συνέβη. Ελπίζω κάτι τέτοιο να μην ξανασυμβεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε  ότι «και οι δύο πλευρές» πρέπει να προσεγγίσουν το ζήτημα με λίγο πιο «θετικό» τρόπο ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σύνοδος για το Κλίμα στο Παρίσι είναι μια ευκαιρία για να ξεπεραστεί η ένταση με τη Ρωσία.

Νωρίτερα, όμως, η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς τους πολίτες της χώρας να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία εάν δεν είναι απαραίτητο. «Οι Τούρκοι δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στη Ρωσία μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική οδηγία.

Για ενέδρα μιλάει η Ρωσία

Το CNN μεταδίδει ότι η Ρωσία ισχυρίζεται πως τα τουρκικά μαχητικά είχαν στήσει ενέδρα στο ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι ήταν «προσχεδιασμένη πρόκληση».

Σε δηλώσεις του σε κρατικό κανάλι της Ρωσίας, ο πιλότος που διασώθηκε τόνισε ότι οι Τούρκοι δεν τους προειδοποίησαν πριν την κατάρριψη. «Το ρωσικό Su24 θα πρέπει να ήταν ορατό στα τουρκικά ραντάρ για τουλάχιστον 34 λεπτά πριν καταρριφθεί» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, και συνεχίζει: «Χρειαζόταν, όμως, χρόνος για να μεταβεί το τουρκικό F-16 από τη βάση στο Ντιγιάρμπακιρ στο σημείο όπου κατέρριψε το αεροσκάφος, άρα ο συνολικός χρόνος αυξάνεται στα 46 λεπτά».

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο διερωτάται πώς υπάρχει βίντεο της κατάρριψης εάν η κίνηση αυτή δεν ήταν προμελετημένη.