Συνωμοσία σε βάρος του καταγγέλλει ο Ρ.Ερωτοκρίτου

Παραμενει στην θέση του και επιτίθεται εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα και  κοινωνικο-οικονομικού κατεστημένου της πρωτεύουσας

 

Για καθαρή συνωμοσία εις βάρος του από το κοινωνικο-οικονομικό κατεστημένο της πρωτεύουσας, σε σχέση και με ενέργειες του σε ό,τι αφορά τις έρευνες για την οικονομία, έκανε λόγο ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου, απαντώντας στα όσα του καταλογίζονται μέσα από το πόρισμα Καλλή όπως το παρουσίασε νωρίτερα σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.rikkos_erotokritou_0

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «αναμφίβολα θα παραμείνει στη θέση του» και “θα εκτελεί το καθήκον του μεταβαίνοντας καθημερινά στη Νομική Υπηρεσία».

Σε διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου προέβη, μεταξύ άλλων, σε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης Providencia, (υπόθεση περιουσίας 13χρονης ανήλικης ορφανής Ρωσίδας) και διερωτήθηκε πώς μπορεί ο ίδιος να κατηγορείται για δεκασμό και όχι ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος, όπως ανέφερε, ανέστειλε ποινικές διώξεις, μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον δικηγόρο Πάμπο Ιωαννίδη, ο οποίος εκπροσωπούσε τα ετεροθαλή αδέλφια της 13χρονης ορφανής ανήλικης Ρωσίδας.

Είπε ακόμη ότι κατά την κατάθεσή του στον Παναγιώτη Καλλή του ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Νομική Υπηρεσία, για τα ζητήματα που αφορούν την οικονομία, έχει κάνει κάποια πράγματα που έχουν ενοχλήσει πολλούς. Σημείωσε επίσης ότι ζήτησε από τον Παναγιώτη Καλλή όπως καλέσει για κατάθεση και τον Γενικό Εισαγγελέα, πράγμα το οποίο όμως, όπως είπε, ο Παναγιώτης Καλλής αρνήθηκε.

Ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, το λόγο έχει πλέον η Αστυνομία και σημείωσε πως θα πρέπει, σε αυτό το πλαίσιο, να ανοιχτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τόσο του ιδίου όσο και του Γενικού Εισαγγελέα, του τέως Γενικού Εισαγγελέα, του Εφόρου Εταιρειών, του Δικηγορικού Γραφείου Πάμπου Ιωαννίδη, του Δικηγορικού Γραφείου Νεοκλέους.

“Αναμφίβολα” παραμένει στη θέση του και θα πηγαίνει καθημερινά στο γραφείο του στην Νομική Υπηρεσία δηλώνει ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας που έκανε λόγο για πόλεμο του κοινωνικο-οικονομικού κατεστημένου της Λευκωσίας εναντίον του λόγω των όσων έχει κάνει στα θέματα οικονομίας, για ατυχή παραλληλισμό της υπόθεσης Providencia με εκείνη του συμψηφισμού χρεών και καταθέσεων του ιδίου και αντέστρεψε τα πυρά αναφερόμενος σε “συγκλίνουσες μοχθηρίες”.

Σε διάσκεψη Τύπου που ακολούθησε εκείνης του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου είπε ότι το λόγο τώρα έχει η Αστυνομία για να διεξάγει ανακρίσεις λέγοντας ότι καταθέσεις θα πρέπει να ληφθούν όχι μόνο από τον ίδιο, αλλά και από τους νυν και τέως Γενικούς Εισαγγελείς, τον δικηγόρο των ετεροθαλών αδερφών της 13χρονης ορφανής Ρωσίδας (υπόθεση Providencia) Πάμπο Ιωαννίδη, τον Έφορο Εταιρειών, τον δικηγόρο της 13χρονης, αλλά και οι αντίδικοί του που είναι το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους (στην προσωπική του υπόθεση). Θα ανοιχθούν είπε, οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων αυτών σε όποιες χώρες κι αν βρίσκονται και τα συνδεδεμένα με αυτούς πρόσωπα. “Πρώτος εγώ”. Στην οκτάωρη κατάθεσή του στον κ. Καλλή, πρόσθεσε, είχε εισηγηθεί να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ίδιου, χωρίς να πάρει απάντηση.

Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε πως για να υπάρχει ποινικό αδίκημα πρέπει να υπάρχει παραπονούμενος και διερωτήθηκε ποιος είναι αυτός. Ο κ. Ιωαννίδης, η Αρχή Εξυγίανσης, η Διαχειρίστρια της πρώην Λαϊκής Τράπεζας ή μήπως η Διοικητής της ΚΤ, διερωτήθηκε. Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος δεν έχει στα χέρια του αυτούσιο το πόρισμα του Ανεξάρτητου Ποινικού Ανακριτή, Παναγιώτη Καλλή γιατί δεν του δόθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα.

“Είμαι αναγκασμένος να προβώ σε αυτή την δημοσιογραφική διάσκεψη για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου στοιχειωδώς μπροστά σε μια καθαρή συνωμοσία” ανέφερε λέγοντας ότι από την ημέρα του διορισμού του “ουδέποτε έγινα αποδεκτός από το κοινωνικο-οικονομικό κατεστημένο συγκεκριμένα της πρωτεύουσας, αφού τα όσα έχω κάνει έχουν ενοχλήσει πολλούς και αναφέρομαι σε αυτά που έχουν σχέση με τη διερεύνηση των ζητημάτων της οικονομίας”.

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι είναι σαφές από τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα και ενδεχομένως του Ποινικού Ανακριτή ότι υπάρχουν ποινικά αδικήματα που αφορούν δεκασμό και πρέπει να διερευνηθούν από την Αστυνομία, όπως απορρέει από το πόρισμα Καλλή και βασίζονται στον παραλληλισμό μιας ποινικής δίωξης που διέταξε τον Οκτώβριο του 2013 ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας με την εκδίκαση προσωπικής του υπόθεσης ως ενός από τους χιλιάδες “κουρεμένες καταθέτες” της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ζητώντας τον συμψηφισμό. Με βάση υποψίες και στις δύο υποθέσεις, που κατά τη δική του άποψη – όπως είπε – στερούνται πραγματικού υπόβαθρου, Γενικός Εισαγγελέας και ενδεχομένως Ποινικός Ανακριτής πιστεύουν ότι έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα.

“Είμαι υποχρεωμένος με τον ίδιο τρόπο να κατηγορήσω τον Γενικό Εισαγγελέα ότι και η δική του συμπεριφορά, να αναστείλει την υπόθεση της Providencia με ένα τηλεφώνημα, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, υποδηλοί δεκασμό. Και δεν το λέω τώρα” ανέφερε παραπέμποντας σε επιστολή του προς τον κ. Καλλή να κλητεύσει τον Κώστα Κληρίδη να δώσει μαρτυρία για την υπόθεση Providencia, ο οποίος απάντησε αρνητικά.

Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου έκανε εκτενή αναφορά στην υπόθεση Providencia που ξεκίνησε, όπως είπε, όταν τον Αύγουστο του 2013 τον επισκέφθηκε στη Νομική Υπηρεσία δικηγόρος από την Λάρνακα που υπερασπίζονταν τα συμφέροντα μιας 13χρονης ανήλικης ορφανής από τη Ρωσίας, της οποίας τα ετεροθαλή αδέρφια της προσπάθησαν από το 2011 να οικειοποιηθούν την περιουσία της και το έκαναν πηγαίνοντας στον Έφορο Εταιρειών με ένα ψευδές πληρεξούσιο (Σεπτέμβριος του 2011) και μετέφεραν τις μετοχές της εταιρείας Providencia στο όνομά τους, ενώ σε άλλες αστικές υποθέσεις που υπήρχαν ενώπιον δικαστηρίου απέκρυψαν την ύπαρξη της ανήλικης αδερφής τους.

Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι μελέτησε τον φάκελο της Αστυνομίας, έδωσε εντολή να ληφθούν συμπληρωματικές καταθέσεις από τον Έφορο Εταιρειών και άλλους, συντάχθηκε πόρισμα από την ανακριτική ομάδα και θεώρησε ότι έπρεπε να καταχωρηθεί δημόσια ποινική δίωξη (για τον παράνομο τρόπο απόπειρας κλοπής των μετοχών) ζητώντας από τον Αρχηγό της Αστυνομίας την δίωξη πέντε φυσικών προσώπων και ενός νομικού για την υπόθεση.

Τον Νοέμβριο του 2013, πρόσθεσε, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέστειλε τις ποινικές διώξεις λόγω των υποθέσεων που εκκρεμούσαν σε πολιτικά δικαστήρια για διεκδικήσεις περιουσιακών δικαιωμάτων μεταξύ των δύο αδερφών και της 13χρονης, μετά από τηλεφώνημα του δικηγόρου των πρώτων που είναι ο Πάμπος Ιωαννίδης.

“Εάν υποδηλώνεται δεκασμός γιατί εγώ έκανα το καθήκον μου και διέταξα ποινική δίωξη με βάση την συνοπτική έκθεση της αστυνομίας, γιατί να μην είναι κατηγορούμενη για δεκασμό και η Αστυνομία που την εισηγήθηκε;”. Διερωτήθηκε δε εάν αυτό που έκανε ο ίδιος υποδηλοί δεκασμό “σε μια ανάλυση εντελώς εξωπραγματική”, τότε “γιατί να μην υποδηλοί δεκασμό για τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα που ανέστειλε την υπόθεση με ένα τηλεφώνημα;”.

Για την υπόθεση που αφορά τον συμψηφισμό των καταθέσεων και των χρεών του , ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι έχει καταθέσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο που ακόμα εκκρεμεί και διερωτήθηκε πως μπορεί να συνδεθεί αυτό με την υπόθεση Providencia.”Αυτό δεν μπορώ να το αντιληφθώ”.

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι η Μαριάννα Γιωρκάτζη, κόρη της Διοικητού της ΚΤ, εργαζόταν στο γραφείο του Πάμπου Ιωαννίδη “ο οποίος ήταν κολητός του κ. Βγενόπουλου τότε και του Μιλόσεβιτς παλαιότερα” και χειριζόταν την υπόθεση Providencia.

Για τα όσα έχει κάνει στα ζητήματα που αφορούν την οικονομία ανέφερε ότι έχει ενοχληθεί το κοινωνικο-οικονομικό κατεστημένο, τραπεζίτες, νομικούς συμβούλους τραπεζών, μεγάλους επιχειρηματίες, που χρωστούν τα 6,45 δις ευρώ και “για τους οποίους δεν έχει αρχίσει καν η έρευνα από την ανακριτική ομάδα”. Οι συγκλίνουσες μοχθηρίες στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι είχαν διάφορες πηγές με πρώτη αυτή του γραφείου του Πάμπου Ιωαννίδη, η οποία διογκώθηκε λόγω της Μαριάννας Γιωρκάτζη που όταν μεταφέρθηκε στο γραφείο του πατέρα της “μαζί με τους πελάτες, όπως τον κ. Βγενόπουλο, μετέφερε και την μοχθηρία για την Providencia, την οποία μεταβίβασε προφανέστατα και στην μητέρα της. Γι` αυτό και η μητέρα της, ως Διοικητής της ΚΤ” τον κατηγορούσε, όπως είπε, στους διαδρόμους της Κεντρικής ότι είχε δωροδοκηθεί στην προσωπική του υπόθεση από το γραφείο Νεοκλέους “με άξονα και παράμετρο την Providencia” υπόθεση με την οποία συνδέονταν η κόρη της, όπως ανέφερε.

Μια άλλη αφετηρία μοχθηρίας πρόσθεσε, είναι η επιστολή που έστειλε ο ίδιος τον Αύγουστο του 2014 για σύλληψη της Διοικητού της ΚΤ επειδή αρνείτο να δώσει πληροφορίες στην Αστυνομία για τα δάνεια μελών των ΔΣ τραπεζών, προς τον Γενικό Εισαγγελέα και δύο άλλους λειτουργούς της Εισαγγελίας. “Φυσικώ τω λόγω ποτέ δεν έμεινε στην Εισαγγελία αλλά έφτασε και στην κ. Γιωρκάτζη”.

Στην συνέχεια ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε σε σειρά ενεργειών του για τα ζητήματα της οικονομίας όπως η διερεύνηση των δανείων της MIG στην Αθήνα, την εισήγηση για σύλληψη των Ανδρέα Βγενόπουλου και Αθανάσιου Ορφανίδη όταν θα έρχονταν στην Κύπρο, για αστυνομική έρευνα των μελών των ΔΣ των τραπεζών και των τραπεζών, μετά την επιβολή των διοικητικών προστίμων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. “Όλα αυτά δεν έμειναν στη Νομική Υπηρεσία” αλλά σε όσους αφορούσαν, σημείωσε λέγοντας ότι τίποτε από αυτά δεν προχώρησε.

Ζήτησε επίσης σύσκεψη για οδηγίες προς την Αστυνομία σχετικά τους συμβούλους των τραπεζών που επίσης δεν έγινε, είπε, ενώ ο ίδιος έδωσε οδηγίες στον Αρχηγό της Αστυνομίας για καταθέσεις που αφορούσαν τη λήψη δανείων από τα μέλη των ΔΣ και των συνδεδεμένων με αυτά πρόσωπα τραπεζών και συνεργατισμού που “ακόμα διερευνάται χωρίς φως στην άκρη της σήραγγας”. Η Διοικητής της ΚΤ, συνέχισε, δεν έδωσε ποτέ εξηγήσεις για τον ELA λόγω του απορρήτου της ΕΚΤ που ήταν η “μόνιμη επωδός για να μην δίνει στοιχεία η Κεντρική Τραπεζίτρια”. Το Σεπτέμβριο του 2014, πρόσθεσε, έδωσε οδηγίες να γίνουν έρευνες για τα 6,45 δις ευρώ που αφορούν δάνεια στις τράπεζες Κύπρου, πρώην Λαϊκή και Συνεργατισμού 23 εταιρειών που είχαν πέραν των 90 ημερών καθυστερήσεις και σήμερα όλες αυτές είναι πελάτες της Τράπεζας Κύπρου.

“`Εχω διοριστεί δυνάμει του Συντάγματος. Αν υπάρχει οτιδήποτε που με αφορά υπάρχουν οι σχετικές πρόνοιες του Συντάγματος που μπορεί να τις κινήσει αυτός που τον αφορά και θα εκτελώ το καθήκον μου μεταβαίνοντας καθημερινά στην Νομική Υπηρεσία” δήλωσε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου λέγοντας πως “αναμφίβολα παραμένω στη θέση μου” και πως “αναμένω η υπόθεση να ερευνηθεί με τον τρόπο που εισηγούμαι, που είναι ο πιο δίκαιος, διαφανής και νομικά ορθός και όταν θα πάμε στο δικαστήριο θα λάμψει η αλήθεια”.

Αν πρέπει κάποιοι να παραιτηθούν είναι άλλοι όχι εγώ που έκανα το καθήκον μου, άλλοι που δεν έκαναν το καθήκον τους, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την υπόθεση Providencia το 2013, είπε ότι είχε μιλήσει τότε με τον Γενικό Εισαγγελέα για την αναστολή των ποινικών διώξεων, αλλά σήμερα είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα και δεν πρόκειται για μια υπηρεσιακή διαφωνία πλέον.

Σε ερώτηση ποιος θα είναι επικεφαλής των ανακρίσεων όταν στη Νομική Υπηρεσία υπάρχει αυτή η κατάσταση, απάντησε ότι “θα βρεθεί λύση”.

Ερωτηθείς εάν ο Γενικός Εισαγγελέας έχει την εξουσία να προχωρήσει σε ποινική δίωξη εναντίον του ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι και ο ίδιος ο Κώστας Κληρίδης είναι εμπλεκόμενος και θα πρέπει να βρεθεί αντικειμενικός και δίκαιος τρόπος να προχωρήσει η διερεύνηση για όλους.

Στην υπόθεση θα υπάρχουν παραπονούμενοι και μη, εμπλεκόμενοι και μη είπε και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι και ο ίδιος παραπονούμενος.

Σε ερώτηση εάν θα παραιτηθεί από πολιτική ευθιξία, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι θα πρέπει να παραιτηθεί τότε και ο Αρχηγός της Αστυνομίας και οι υπό αυτόν λειτουργοί που εισηγήθηκαν την ποινική δίωξη των αδερφών της 13χρονης. `Έκαμα ότι εισηγήθηκε η αστυνομία. Πήγα στο δικαστήριο γιατί ήταν συνταγματικό μου δικαίωμα. Η διασύνδεση των δύο υποθέσεων υπάρχει στη σφαίρα μιας κάποιας φαντασίας που στερούνται υποβάθρου”. Διερωτάται, είπε γιατί πρέπει να παραιτηθεί όταν η έρευνα για την υπόθεση Providencia, “πέτρα του σκανδάλου”, έχει ανασταλεί “με ένα τηλεφώνημα χωρίς να δοθούν ποτέ εξηγήσεις από την πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα”.