Ένας Γερμανός στο Ευρωκοινοβούλιο, μας “παίζει” σαν πιόνια στο σκάκι

 

Του Κώστα Μαυρίδη*

cache_728x3000_Analog_medium_624087_108882_11122018Όταν στο σχολείο διάβαζα για τις εμφύλιες διαμάχες και αιματοχυσίες ανάμεσα στους αγωνιστές του 1821, ενόσω ακόμη βρισκόταν σε εξέλιξη η Επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σπάραζε η καρδιά μου. Χαρακτηριστικά, το πρώτο δάνειο επί ανεξαρτησίας κατασπαταλήθηκε στις εμφύλιες διαμάχες. Διερωτώμουν τότε πώς μπορούσε να επικρατεί τόσο πάθος, που να τυφλώνει ενώπιον του ορατού κινδύνου ακύρωσης τόσων θυσιών στην Επανάσταση. Διερωτώμουν τι θα έκανα, αν βρισκόμουν ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές του εμφυλίου σπαραγμού.

Σήμερα είμαστε στο 2020, σχεδόν 200 χρόνια από το 1821. Μετά από έξι χρόνια παρουσίας μου στο Ευρωκοινοβούλιο, «έμαθα» ότι … «προασπιστής» των εθνικών θεμάτων απέναντι στην νεο-οθωμανική επεκτατική Τουρκία είναι… ο κ. Βέπερ, Γερμανός (Βαυαρός) επικεφαλής του Ευρ. Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και όχι εμείς οι Ευρωβουλευτές από Κύπρο και Ελλάδα. Ο Βέπερ κατηγορεί άλλες Πολιτικές Ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου ότι συμμαχούν με τον Ερντογάν,  επειδή, όπως ισχυρίζεται, “μπλόκαραν ψήφισμα” καταδίκης της Τουρκίας που ο ίδιος ζήτησε. Παραθέτω μια πρόταση από την δήλωσή του: “Η αποτυχία απάντησης στις τουρκικές επιθέσεις δίνει την ευκαιρία στον Ερντογάν να συνεχίσει να αυξάνει τις εντάσεις”.

Ιδού τα γεγονότα.  Τις προάλλες, συμφωνήθηκε σε προπαρασκευαστικό επίπεδο η συμπερίληψη συζήτησης για τις τουρκικές προκλήσεις στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την ερχόμενη βδομάδα,  στο οποίο συμφώνησε και η Ομάδα του ΕΛΚ. Το θέμα ψηφίσματος έμεινε ανοιχτό ενόψει εξελίξεων. Μετά από δύο μέρες, στις 2 Ιουλίου, στη διάσκεψη των επικεφαλής των Ομάδων, ο Βέπερ (Πρόεδρος ΕΛΚ) πρότεινε την συμπερίληψη και ψηφίσματος μαζί με την συζήτηση.  Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΚ να προτείνει την αντικατάσταση κάποιου ψηφίσματος  από τα συμφωνηθέντα, με το προτεινόμενο ψήφισμα, αλλά δεν ανταποκρίθηκε, ούτε ζήτησε ψηφοφορία από τις Πολιτικές Ομάδες, και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν.  Μερικές ώρες αργότερα, ο Βέπερ στιγμάτιζε όσους “μπλόκαραν το ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας”… και έκτοτε,  “σφαζόμαστε” μεταξύ μας (Ελλαδίτες και Κύπριοι) σαν πιόνια στο σκάκι που παίζει ο Γερμανός πολιτικός.

Για τα εθνικά θέματα δεν διστάζω να συγκρουστώ με οποιονδήποτε, περιλαμβανομένης της Πολιτικής μου Ομάδας. Όμως, ο Βέπερ αναδεικνύεται αρχιμαέστρος εντυπώσεων με παραπλανητικές παραστάσεις. Θλίβεται … για την “αποτυχία απάντησης στις τουρκικές επιθέσεις”, αλλά στηρίζει την Γερμανική Κυβέρνηση για πώληση έξι υπερσύγχρονων υποβρυχίων στην Τουρκία, που θα τα χρησιμοποιήσει –όπως διατείνεται– στην Αν. Μεσόγειο, εναντίον Ελλάδας και Κύπρου! Για αυτό το κορυφαίο θέμα, δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρότασή του για συζήτηση ή ψήφισμα.

*Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S & D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο 
costas.mavrides@europarl.europa.eu